İlk Fotoğraflar: Fotoğrafın Fazla Uzak Olmayan Tarihine Yolculuk

Eskiden fotoğraf çekme süreci günümüzdekine göre çok daha karmaşıktı. Bu yüzden çekilen ilk fotoğraflar gözümüze biraz garip gelebilir. Niépce, bu anı zamanında yakalamak için ışığa duyarlı bir malzeme kullanmak istedi. Böylece ışığın kendisi görüntüyü bir kağıt parçasının üzerine “kazıyacaktı”. Uzun uğraşlar, denemeler ve yanılmalardan sonrasında bu işlem için mükemmel formülü buldu ve ilk fotoğraflar ortaya çıkmaya başladı.

Texas Üniversitesi’ne göre, Niépce bir tür asfalt olan Judea bitümünün bir çeşit kombinasyonunu geliştirdi. Bunu bir kalay levhanın üzerine yaydı: Görüntünün sekiz saat boyunca karanlık bir kamerada oturmasına izin verdikten sonra, dış mekan ışığı sonunda levhanın üzerine görüntüyü yerleştirdi. Texas Üniversitesi’nin bunu nasıl yaptığına dair açıklaması:

“Bu petrol bazlı maddeyi kesintisiz sekiz saat boyunca karanlık bir ortamda beklemesine izin verdiğinde, ışık, bitümü vurduğu yerde yavaş yavaş sertleştirdi. Böylece ilkel bir fotoğraf yarattı. Bu resmi, sertleşmemiş bitümü lavanta suyuyla yıkayarak “geliştirdi”. Stüdyo penceresinden görünen çatıların ve ağaçların görüntüsünü ortaya çıkardı. Ve böylece bilinen ilk fotoğraf doğdu.”

Niépce buna heliografi adını verdi.  Dünyanın ilk fotoğrafı (ya da en azından hayatta kalan en eski fotoğraf) olarak kabul edilen bu fotoğraf şu an da Texas-Austin Üniversitesi’ndeki kalıcı koleksiyonun bir parçası.


Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraflar

Bilinen İlk Fotoğraf

ilk fotoğraflar

Tarihin bilinen ilk fotoğrafı, Nicéphore Niépce tarafından Fransa’nın Saint-Loup-de-Varennes adlı bölgesinde 1826 ile 1827 yılları arasında çekilmiştir.

Selfie’nin mucidi olarak tanınan Robert Cornelius

lk otoportre

Selfie’nin mucidi sayabileceğimiz Robert Cornelius, ilk fotoğraf-otoportresini 1839 yılında çekmiştir.


New York’un Bilinen En Eski Fotoğrafı

ilk fotoğraflar new york'un en eski fotoğrafı

Manhattan’ın Yukarı Batı yakasının 1848 tarihli bu dagerreyotipi , New York’un ayakta kalan en eski fotoğrafı . 2009 yılında Sotheby’s’de 62.500 dolara satıldı.

Manhattan’ın Yukarı Batı yakasının 1848 tarihli bu dagerreyotipi, New York’un en eski ve bilinen ilk fotoğrafı. 


İlk Ay Fotoğrafı

ilk ay fotoğrafı

John W. Draper’ın 1840 tarihli bu dagerreyotipi, Ay’ın ilk fotoğrafı. New York Üniversitesi’ndeki çatı katındaki gözlemevinden çekilmiştir.


Bir savaş esnasında çekilen ilk fotoğraflar

ilk savaş fotoğrafı ilk fotoğraflar

Carol Popp de Szathmari, Kırım Savaşı’nın yüzlerce fotoğrafını çektiği bilinen tarihin ilk savaş fotoğrafçısıdır. 1870 yılında çekilen bu fotoğraf, gerçek bir savaşın ilk fotoğrafı olarak kabul edilmektedir.




Güneş’in ilk fotoğrafı

güneşin ilk fotoğrafı

Ayın ilk fotoğrafının çekilmesinden sadece beş yıl sonra, 1845’te Fransız fizikçiler Louis Fizeau ve Leon Foucault, güneşin ilk fotoğrafını çekmiştir. Yine dagerreyotipi tekniği ile çekilen fotoğrafın pozlaması saniyenin 60’da biri kadar süre almıştır.


İlk Renkli Su Altı Fotoğrafı

1926’da  National Geographic  fotoğrafçısı Charles Martin ve botanikçi William Longley, ilk renkli sualtı fotoğrafını çekmiştir. Fotoğraf, Florida Keys’te bir domuz balığı gösteriyor. İkili bu öncü çekimi, kameraları su geçirmez bir kılıfa  yerleştirerek ve magnezyumla çalışan bir flaş kullanarak gerçekleştirmiştir.


İlk Dijital Fotoğraf

İlk dijital fotoğraf, orijinal Kodak dijital fotoğraf makinesinden neredeyse 20 yıl önce çekilmiştir. 1957’de Russell Kirsch, oğlunun bir fotoğrafını çekti ve bu film görüntüsünün dijital taramasını aldı.


Instagram’a Yüklenen İlk Fotoğraf

ilk instagram fotoğrafı

16 Temmuz 2010’da Instagram’ın kurucu ortağı Kevin Systrom, Instagram’ın ilk fotoğrafını yüklemişti.


Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilinen İlk Fotoğrafı

atatürk ilk fotoğraf

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün henüz Harbiyeli olduğu döneme aittir. Atatürk’ün bilinen ilk fotoğrafı ve şu an Askeri Müze Arşivlerinde bulunmaktadır. (1905)


Gotik Ne Demek? Gotik Teriminin Ortaya Çıkışı ve Kullanımı

Mükemmelliğin Ölçüsü Kabul Edilen Altın Oran Nedir?

This post is also available in: English

Kategoriler: Sanat, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/