Hayatını Bilime Adayarak Kendini Feda Etmiş 10 Bilim İnsanı

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

İnandıklarımız uğruna yaptıklarımız ve yapacaklarımız tahminlerin ötesinde olabiliyor. Bilimin ilerlemesi ve insanlığın gelişmesi adına hayatlarından vazgeçen bilim insanlarını saygıyla anıyoruz…

1) Aleksandr Bogdanov

Rus bilim adamı Aleksandr Bogdanov aynı zamanda bir bilim kurgu yazarıdır. Hayatını “Genç insan kanının, yaşlı bir bedene transfer edilmesiyle yaşlı insan gençleşebilir mi?” sorusuna cevap bulmak için adamıştır. Hastalık testi için kendisine enjekte ettiği sıtma hastasının kanı dolayısıyla hayatını kaybetmiştir.

2) Marie Curie

Radyoaktivite üzerine çalışmalar gerçekleştiren Polonya asıllı bilim insanın Curie, iki farklı alanda Nobel ödülü sahibidir. Bu alanda çalışırken radyasyondan dolayı kendisinde lösemi gelişmiş ve hayatını kaybetmiştir.

3) Carl Scheele

İsveç asıllı olan Alman Farmakolog Carl Scheele birçok kimyasal elementin kaşifidir. Carl Scheele’nin arkasında iş çevirenler de olsa gerçek elbet gün yüzüne çıkmış ve buluşlarının hakkı Carl Scheele’ye verilmiştir. Bilim insanımızın ilginç bir çalışma tekniği vardır. Çalıştığı kimyasalların tadına bakmaktır. Ölüm sebebi ise Hidrojen Siyanür’ü tatmak olmuştur.

4) Sir David Brewster

Sir David Brewster, optik ve ışık polarizasyonu üzerinde çalışmıştır. Çalışmaları sonucu Kaleidoskopu keşfeder ve bilim dünyası tarafından “Optiğin Babası” olarak adlandırılır. Işık üzerinde çalışma yaparken bilim insanımız görme yetisinin dörtte üçünü kaybetmiştir. Çalışmalarından asla vazgeçmeyen Sir David Brewster bir süre sonra da görme yetisini tamamen kaybeder.

5) Elizabeth Ascheim

Bilim insanımız röntgen ışınları üzerinde çalışmalar yapmıştır. X ışınlarını daha iyi kullanmak ve gözlemlemek için kendisini denek olarak kullanmıştır. Röntgen ışınlarına maruz kalmasından dolayı vücudunun her organında kanser hücreleri oluşmuş ve hayatını kaybetmiştir.

6) Robert Bunsen

Robert Bunsen özellikle Mineralojik ve Analitik Kimya üzerinde çalışmıştır. Laboratuvarlarda kullanılan ısıtıcı “bek”lerini keşfetmiştir. Bulduğu beki analiz ederken kör olmuştur.

7) William Bullock

Amerikalı Bullock, döner silindirli matbaa makinesini icat etmiş ve bu icadıyla matbaa sanayisinde devrim yaratmıştır. İcadı sayesinde daha hızlı ve kaliteli baskılar yapılabilmiştir. Döner silindirli makineyi tamir etmeye çalışırken ayağına düşürmüş ve kangrenden hayatını kaybetmiştir.

8) Jean-Francois de Rozier

Fizik ve kimya öğretmeni olan Rozier, gazlar üzerinde çalışmalar yapmıştır. Hidrojenle şişirilmiş bir balonla Manş denizini geçmeyi başaran ilk havacıdır. Bu uçuş sırasında balonun patlaması dolayısıyla hayatını kaybetmiştir. Hava yolunda hayatını kaybeden ilk insan olarak adını tarihe yazdırmıştır.

9) Thomas Midgley Jr.

Makine mühendisi olan Thomas Midgley Jr. kurşunlu benzini keşfetmiştir. Sanayide ve ulaşımda ciddi bir kullanım alanına sahip olmuştur. Kendisi de kurşun zehirlenmesi yaşamış ve yatağa mahkum olmuştur. Hareket yetisini arttırmak amacıyla bir düzenek geliştirmiştir. Düzeneği 4 sene boyunca kullandıktan sonra, makaraların sıkışması sonucu boynunu kaptırmış ve 55 yaşında hayatını kaybetmiştir.

10) Sir Humphry Davy

İngiliz asıllı kimyager ve fizikçidir. Bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırmış ve elementleri saf halleriyle elde etmiştir. Gazlar üzerinde de çalışmalarını sürdürmüştür. Gazların yanıcılık özelliklerini test ederken yanarak ölmüştür.

CEOtudent’ı Instagram’dan da takip edebilirsiniz. ?

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/