DÜNYADA Kİ EN ESKİ 10 “ŞEY”

1 – Yazılı Müzik Parçası
Bilinen en eski müzik yazılı müzik parçası M.Ö 1400 yılına ait. Suriye’nin Ugarit şehrinde bulunan bu kil tablet, Hurrian dilinde yazılmıştır. Tablette belirli notalar ve bunların nasıl çalınacağına dair talimatlar yer almakta. Tarihçiler bu tablete “Hurri İlahisi No. 6” adını vermişlerdir.
2- İbadethane
Günümüzde inanılan yaygın olan dinlerden çok daha uzun zaman önce yapılmış bir ibadethane. Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde bulunan Göbekli Tepe yaklaşık olarak M.Ö 9300 yılında inşa edilmiş. Bu tapınağı kimlerin yaptığı, hangi dine hizmet ettiği henüz bilinmemekte.
3- Mağara Resimleri
Endonezya’nın Sulawesi adasında bulunan bir mağarada, yapılan incelemeler sonucu bilinen en eski mağara resimleri keşfedildi. Çizilen resimlerin yaklaşık 40.000 yıllık olduğu tespit edildi. Arkeologlar Neandertallerin yaklaşık 30.000 – 40.000 yıl önce yaşadığını düşünüyorlar, bu yüzden neandertaller bilinen en eski ressamlar olabilirler.
4- Sıra Dağlar
Büyük bir kısmı Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, geri kalan kısmı da Esvatini’de yer alan Makhonjwa Dağları dünyanın en eski dağlarıdır. Dünyada ki en eski altınlar ve en eski fosillerden bazıları bu dağda bulunmuştur. Bu sıra dağların oluşumu 3.6 milyar yıl öncesine dayanmakta. Makhonjwa Dağları Temmuz 2018 UNESCO Dünya Mirasları Listesine eklendi. Makhonjwa Dağları aynı zamanda dünyanın en eski jeolojik yapılarından biri olan Baberton Greenstone Kemeri’nin yüzde 40’ını oluşturmakta.
5- Yerküre Parçası
Avustralya’nın Jack Hills bölgesinde bir zirkon(bir taş türü) bulundu. Yapılan araştırmalar sonucu bu değerli kristalin 4.4 milyar yıl öncesine ait olduğu keşfedildi. Dünyanın 4.6 milyar yaşında olduğunu göz önünde bulundurursak, dünyanın oluşumundan çok kısa bir süre sonra böyle bir oluşumun meydana gelmesi bilim dünyasını heyecanlandırdı. Çünkü keşfedilen bu taşla birlikte yer kabuğunun sanılandan daha önce oluşmaya başlamış olabileceği ve canlılığın sanılandan daha önce ortaya çıkmış olabileceği konuları tekrar incelenmeye başlandı.
6- İnsan Fosili
İnsanlığın ilk atalarının yaklaşık olarak 2.5 milyon yıl önce ortaya çıktığı kabul edilir. UR 501 isimli bu fosil, Homo Rudolfensis türünde ki bir insanın çene kemiğidir ve yaklaşık 2.5 – 2.3 milyon yıllık olduğu tespit edilmiştir. Bu da bulunan en eski insan fosilidir.
7- Maske
Bu taş maske, dünyanın en eski maskesi olarak kabul edilmekte. Kimler tarafından hangi amaçla yapıldığına dair bir bilgimiz olmasa da M.Ö 7000 yılına ait olduğu düşünülmekte.
8- Yemek Kitabı
Sümerlilere ait olan bu 3 kil tablet bilinen en eski yemek kitabıdır. M.Ö 1700 yılına aittir. Kil tabletler Yale Üniversitesinde muhafaza edilmekte. Kil tabletlerin üzerinde 35 farklı yemek tarifi yazdığı keşfedilmiş.
9- Yazılı Dil
Dünyanın en eski dillerinden biri olan Çince, aynı zamanda yazılı olan ve hala kullanılan en eski dildir. Kanıtları M.Ö 1250’ye kadar uzanmaktadır. Araştırmacılar daha da eski olduğunu düşünse de en eski kanıt M.Ö 1250 yılına aittir ve çalışmalar devam etmektedir.
10 – Üniversite
Morocco’da bulunan Al-Quarawiyyin dünyanın en eski üniversitesidir. 859 yılında kurulan bu yer Tunuslu prenses olan Fatima al-Fihri tarafından yapılmış. Dünyanın en eski kütüphanesini de içinde barından Al-Quarawiyyin hala eğitim vermeye devam etmekte.
Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/