Etkilenmemek Elde Değil: Netflix’in Dahice Kurgulanmış Yapay Zeka Kullanımı

Hepimizin bildiği üzere Netflix, hala yükselişini devam ettiren bir Streamer, yani internet yayıncısı. Sadece 2018 yılında 1,5 milyonu ABD’de olmak üzere 8.8 milyon yeni üye kazandı. Bu görkemli yükseliş grafiğinin en önemli nedeni ise dizileri nasıl pazarlayacağını bilen etkileyici bir pazarlama zekasına sahip olması. Dünya genelinde toplam 139,3 milyon üyeye hitap eden Netflix, bu pazarlama mekanizmasını ise bir yapay zeka algoritmasına borçlu.

Her şey Netflix’in bir dizinin en çok izlenenler listesine girmesindeki en önemli faktörün kapak veya afiş çekiciliği olduğunu fark etmesiyle başlıyor.

Netflix yıllar süren veri toplama çalışmalarından sonra kişiye yönelik sunum hazırlayan ve simultane çalışan algoritmadan faydalandığını ortaya koydu. Algoritmanın daha da zenginleştirilerek makineye öğretilmesi sonucu çalışma mekanizmasının tamamen dijital ağlara geçmesiyle Netflix tamamen kendisine ait bir simülasyon tekniği edindi.

Bu yapay zeka sisteminin çalışma prensibi ise başlangıçta doğrudan stüdyolardan alınmış orijinal dizi kapaklarını, kişiye özel önceden elde edilmiş analizlerle yeniden düzenlemesine dayanıyor.

Basit bir ifade ile, Netflix mevcut algoritması sayesinde içeriklerin kapak fotoğraflarını kullanıcılara göre belirliyor.

Örneğin son zamanlarda aksiyonlu dizileri tercih ettiyseniz yeni başlayacağınız dizi ne kadar duygusal bir dizi olursa olsun size sunulan kapak fotoğrafı aksiyonu çağrıştıracak grafiklerden oluşur.

Benzer şekilde duygusal ağırlıklı dizileri çok fazla izlediğinizi göz önüne aldığımızda yeni başlayacağınız bir savaş dizisi kapağı size daha duygu barındıran tiplemelerden oluşmuş olacak. Bu sunum şekli kişiye has olacağı için her bir üyeye yönelik bireysel hizmet anlayışı çerçevesinden de çıkılmamış olunacak.

Netflix’in bu algoritması, kapak fotoğrafını oluştururken tüm filmi tanıyor ve üyenin izleme geçmişi ve tercihlerine göre en iyi kontrastlı sahneyi alıp filmin adını ve şirketin logosunu okunaklı bir şekilde sahneye ekliyor.

Böylece kişiye özel kapak fotoğrafları hazırlayarak izlenme oranını artırıyor.

Netflix üye tabanlı bir platform olduğu için, üye bilgilerini ve gizli tutulması gereken bazı kullanıcı verilerini bir gömülü yazılım sistemi olan Synamedia tarafından geliştirilen bir yapay zekaya emanet ediyor.

Credentials Sharing Insight isimli bir makine öğrenmesi yazılımı olan ve bulut tabanına dayanan gözetimli bu yapay zeka sistemi, bir hesabın ne zaman, nerede ve hangi araçlarla izlendiğinin kontrolünü yapmakla sorumlu. Tek dezavantajı şifrelerin paylaşılabilir olması olan bu yazılım sistemi buna rağmen tüm hesapların güvenliğini sağlamayı başarıyor. Bilindiği gibi her bir Stream hizmetinin sunuculara veri aktarımı sunucu inisiyatifinde olduğu için herhangi bir hukuksal açığı da bulunmuyor.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/