El Sıkışmak: Kültürler Arasındaki Bağlantıyı Kurmanın En Kolay Yolu

El sıkışmak, günümüzde pandemi sebebiyle her ne kadar doğru olmasa da dünyanın her yerinden insanları selamlamanın en yaygın fiziksel yolu haline geldi. Dünya çapında inanılmaz bir selamlama çeşitliliği var. Tibet’te dilinizi çıkarmak, insanları karşılamanın bir yolu olabiliyor. Yeni Zelanda’da Maoriler birbirlerini burunlarını karşıdaki kişinin burnuna dokundurarak selamlıyorlar.

Etiyopyalı erkekler birbirlerinin omuzlarına dokunarak selamlaşıyor ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde erkek arkadaşlar arasında aynı Türkiye’de olduğu gibi kafa tokuşturmak yaygın. Birçok Asya ülkesinde insanlar buluştuklarında birbirlerine eğilerek selam veriyorlar. Gelin en yaygın selamlama biçimi olan el sıkışmanın tarihine ve çeşitliliğine birlikte bakalım.


El Sıkışmak: Binlerce Yıllık Gelenek 

el sıkışmak

El sıkışmak artık o kadar yaygın hale geldi ki, insanların neden birbirleriyle karşılaştıklarında el sıkıştığını hiç düşünmemiş olabilirsiniz. El sıkışmanın tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Yunanistan’da el sıkışmak buluşan kişilerden kimsenin silah taşımadığını gösteren bir barış sembolüydü. Roma döneminde, el sıkışma aslında daha çok bir kol tutma hareketiydi. Her iki adamın da koluna gizlenmiş bir bıçağı olup olmadığını kontrol etmek için birbirlerinin kollarını tutmayı içeriyordu. Bazıları tokalaşırken elleri sallama hareketinin Orta Çağ Avrupasında başladığını söylüyor. Şövalyeler, zırhın içine saklanmış herhangi bir gizli silahı anlayabilmek için başkalarının elini sallayarak sıkıyorlardı.

El sıkışma hala dünyanın her yerindeki en yaygın selamlama olsa da, başlangıcı ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde eski popülaritesini kaybediyor olabilir. Yumrukları birbirine tokuşturmak, yakın zamana kadar çoğunlukla sporcular ve gençler tarafından kullanılan bir hareketti. Şimdi yaşlılar da dahil olmak üzere herkes arasında giderek daha yaygın hale geldi.

Yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde kırk dokuzu bazen geleneksel bir el sıkışma selamlaması yerine yumruk tokuşturmayı seçiyor. Bu araştırmadaki birçok katılımcı, el sıkışarak mikrop kapmaktan korktukları için yumruk tokuşturmayı tercih ettiklerini söyledi. Yani, Covid süreci el sıkışmanın tüm dünyadaki popülerliğini azaltmakta başarılı bir rol oynadı.


Farklı Kültürlerde El Sıkışmak Nasıldır?

Brezilya

el sıkışmak

Alıştığınızdan daha uzun süren sıkı bir el sıkışma ile karşılaşacaksınız. Güçlü göz teması kurmak bu kültürde önemlidir ve kadınları her iki yanağından bir öpücükle selamlayabilirsiniz. Ayrılırken bu yaptıklarınızı tekrarlayın, el sıkışmak bu kültürde önemlidir.


Çin

el sıkışmak

Çin kültüründe yaş çok önemlidir, bu yüzden önce en yaşlı insanları selamlayın. El sıkışmak şu şekilde gerçekleşmelidir; karşıdaki kişinin elini hafifçe kavrayın ve karşısında hafifçe eğilin. Doğrudan göz temasından kaçının ve tokalaşma bittikten sonra bir süre daha karşıdaki kişinin elini tutmaya devam edin.


Filipinler

filipinler

Diğer Asya ülkelerinin çoğu Çin’in kurallarına uygun bir şekilde el sıkışıyor ancak Filipinler bu ülkelerin arasında bir istisnadır. El sıkışırken Filipinlilerin gözlerinin içine bakın ve eğilmeyin. Eli zayıfça kavrayın ve çok sıkmayın.


Avustralya

el sıkışma avustralya

Kadınsanız ve bir erkeğin elini sıkıyorsanız, önce siz elinizi uzatın. Avustralya’da, kadınlar diğer kadınlarla pek sık el sıkışmazlar. El sıkışırken elinizi sert ve hızlı bir biçimde sallayın.


Fransa

fransa

Fransızlarla ilk kez mi yoksa 1000. kez mi karşılaşıyor olmanız onlar için önemli değildir. Tokalaşırken, ellerini hızlı ve hafif bir biçimde sallayın. Eğer karşılaştığınız kişiyle yakınsanız, iki yanaktan da bir öpücük sorun teşkil etmez. Aslında, Türkiye ile benzeyen bir tokalaşma ritüelleri vardır.


Rusya

rusya

Bir iş görüşmesi olmadıkça karşı cinsin elini sıkmayın. Bir erkeğin bir kadının elini öpmesi gerektiği için geleneksel çevreler bunu kabalık olarak görür. Eğer el sıkışacaksanız, gücünüzü toplayın ve sıkı bir tokalaşma yapın.


Güney Kore

el sıkışma kore

El sıkışmak en kıdemli kişiden başlanmalı ve tutuş yumuşak olmalıdır. Boşta kalan elinizi cebinize koymayın, sol elinizle karşıdaki kişinin sağ kolunu sıkmaktan çekinmeyin.


Fas

fas

Aynı cinsiyette oldukları sürece, karşıdaki kişi ile tokalaşmakta bir sakınca yoktur. Nazik davranın, elinizi çok sıkmayın. Fas’ta eğer bir kadın size elini sıkmanızı söylerse sıkmalısınız.


Birleşik Arap Emirlikleri

el sıkışmak

Ortamdaki en yaşlı veya en kıdemli kişinin elini sıkarak başlayın. Ne olursa olsun onları unvanlarıyla selamlayın ve el sıkışmanın devam etmesini bekleyin. Elleri bırakma zamanının ne zaman olduğuna onların karar vermelerine izin verin.


Kenya

el sıkışma kenya

Yaşlıları veya yüksek statülü kişileri selamlarken, sol elinizle sağ bileği kavrayın. Onlara “Jambo” deyin (Nasılsın?). Ardından hayatlarına dair sorular sorabilirsiniz. Bunu yapmamak Kenya kültüründe kabalık göstergesidir.


Meksika

el sıkışma meksika

Uzun süreli bir el sıkışma bekleyin. Eğer bir erkekseniz, sarılmak daha uygun olabilir. Kadınlar birbirlerini yanaklarından öpebilirler.


Norveç

el sıkışmak

Kimin olduğu, kaç kişinin olduğu veya kaç yaşında oldukları önemli değil, ortamdaki herkesle el sıkışın. Herkese adı ve soyadı ile hitap edin. Asla “Nasılsın?” dememelisiniz. Norveş kültüründe bu soru oldukça anlamsız ve zaman kaybı olarak görülür. 


Tayland

tayland

Teklif edilmedikçe el sıkışmayın. Kişi, avuçlarını göğüs hizasında bir araya getirerek ve eğilerek “wai” denilen selamlamayı yapacaktır. Hareketi iade edin. Eğer bir erkekseniz, “Sawadee-krap” diyerek selamlayın, eğer kadınsanız, “Sawadee-kah” deyin (her ikisi de “Merhaba” anlamına gelir). Sadece bir wai teklif edilmediğinde el sıkışın.

 

İlgili içerik: Orta Parmak İşareti Nereden Geliyor?

This post is also available in: English

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/