En İyi Hukuk Filmleri: Hukukçuların Mutlaka İzlemesi Gereken 10 Film

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Hukuk filmleri genelde büyük davaların, büyük tartışmaların serüvenini anlatan filmlerdir. Haklı ve haksızın anlaşılmaya çalışıldığı, suçların farklı noktalardan ele alındığı ve adalet kavramı üzerine yeniden düşünmemizi sağlayan önemli bir kategoridir. Bunlar aynı zamanda hukuk fakültesinde okuyan öğrencilerin ya da ileride hukukçu olmak isteyenlerin mutlaka izlemesi gereken hukuk filmleridir. Adalet kavramını irdelerken, aynı zamanda daha önce hiç deneyimlenmemiş bakış açılarının öncüsü olan ve hukukçuların izlemesi gereken filmler listemize birlikte:

1) 12 Öfkeli Adam (12 Angry Man – 1957)
Imdb: 8,9

hukuk filmleri
Hukuk filmleri denildiği anda hiç şüphesiz akıllara bu kült yapım geliyor. Babasını öldürmek suçlanan genç çocuk için bir odaya toplanmış 12 adamın karar alma süreçlerini izliyor, ön yargıların hukuk düzleminde tam da nerede olmaması gerektiğini öğreniyorsunuz. Tek bir Jüri’nin ‘hayır’ demesiyle başlayan olaylar herkesin o tek Jüri’ye ‘evet’ demesiyle sonuca bağlanacaktır.

2) Bir Cinayetin Anatomisi (Anatomy of a Murder – 1959)  Imdb: 8,1

 Bir şeyi incelemeniz, kısa veya uzun ne kadar derin olursa o kadar anlamlı olur. Filmde incelenen mesele; bir askerin karısına tecavüz dolayısıyla öldürülen adamın durumudur. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu derinlemesine inceleyen filmde, çapraz sorgulamalardan uzun soluklu savunmalara kadar detaycı sahnelerle baş başa kalıyorsunuz.

3) Hüküm (The Verdict – 1982)
Imdb: 7,8

Hukuk sistemleri birbirlerinden farklıdır. Adalet aynı olsa da yer bulma sistemi farklılaştığında, karşılaşılan düzensizlik bir başkaldırı sebebi olacaktır. Gerilim miktarı yüksek, haksızlığı bolca içeren bu filmde bir avukatın neler değiştirebileceğine tanık oluyorsunuz.

4) Birkaç İyi Adam (A Few Good Men – 1992 )
Imdb: 7,7

Uzun diyalogları ile Hukukçuların aslında kavramlara değil düşüncelere odaklandığını bizlere anımsatan bir film olacaktır. Kurallar ve bunların altında ezilenlerin konu edildiği filmde ABD ordusunda görev yapan askerin öldürülmesi konu edilir.

5) Bülbülü Öldürmek (To Kill a Mockingbird – 1962)
Imdb: 8,3

hukuk filmleri
Ekonomik Kriz yılları sonrası insanlar değişim sürecini tam da tamamlayamamışken hikayemiz ABD’nin Günay eyaletlerinden birinde geçmektedir. Irkçılık zirvededir. İşlenen suçların her türlü siyahilere atılması ve bu durumun karşısında direnen beyaz bir adamın öyküsü anlatılır. Hukuk filmleri listemizin klasik filmlerinden biridir.

6) İlk Korku (Primal Fear – 1996)
Imdb: 7,7

Hukuk sadece yazılı kaynaklardan ibaret değildir. Sosyolojik, psikolojik ve politik açıdan bir bütünlük oluşturur. Ünlü bir rahibin öldürülmesi ile bu durumdan etkilenen bir sanığın ruh hali, hukuksal olarak pozisyonu ve bulunduğu çevre ile olan durumu anlatılır.

7) Amistad (1997)
Imdb: 7,2

Hukuk filmleri listemize bir dönem filmi ile devam ediyoruz. Küba sahilinden hareket eden ve içinde Afrikalı köleleri bulunduran La Amistad gemisiyle beraber bir yolculuğa çıkıyoruz. Yolculukla yolculardan biri olan Cinque’nin açtığı prangalarla özgür kalan kölelerin isyanına tanık oluyoruz. Ancak olaylar devam ederken bir Amerikan savaş gemisi bu duruma el koyacaktır. Artık çözüm Yargı’nın bu durumu çözüme kavuşturmasıdır.

8) Ölümle Yaşam Arasında (The Life Of David Gale – 2003)
Imdb: 7,6

Hukukun cezalandırıcı yapısı insanlığa karşı olabilir mi? İdam karşıtı bir profesör üzerinden olaylar şekilleniyor. Profesörün önce tecavüz suçuyla daha sonra ise insan öldürme suçu ile yargılanıyor. Film profesörle yapılan röportajla ilerliyor.

9) Venedik Taciri (The Merchant Of Venice – 2004)
Imdb: 7,1

 
Tefecilik mi? İstikrar mı? Yoksa duygularına karı koyma mı? Shakespeare’nın eserinden sinemaya uyarlanmış bu başyapıt, yolculuğa çıkan tacirin verdiği sözler ve aldığı paralar karşısında hukuki durumunu gözler önüne seriyor. William Shakespeare’in odaklandığı kısım ise, hukuk sisteminin sarsılışı ve adaletin bu noktada düğüm çözücü olup olamayacağıdır.

10) Yargıç ( The Judge – 2014)
Imdb: 7,4

Peki Hukuk doğrucuların işi midir? Mesleğe karşı bakış açısını ele alan filmde, annesini kaybettikten sonra eski yaşadığı kasabaya dönen ve babasını savunmak zorunda kalan bir yargıcı anlatıyor. Avukatlığın katı bir meslek olması yanında hislerin de çoğu zaman bizleri yönlendirdiğine şahit oluyor, son dönemlerde mesleğin nasıl bir pozisyonda olduğunu gözlemliyorsunuz.

Hukuk filmleri içeriğimiz burada son buluyor. Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/