İtalyan mafyası, diğer organize suç örgütlerine nazaran daha özgün bir yapıya sahip olduğu için markalaşmıştır. Bir nevi onurun sembolü olarak adlandırılan İtalyan mafyası şiddet, güç, para ve gizlilik üzerine kurulmuştur. Pek çok filme ve kitaba da konu olan İtalyan mafyasına gelin yakından bakalım:
İtalyan Mafyasının Tarihi
İtalyan mafyasının kökenlerine bakacak olursak ne yazık ki kesin bir tarih veremeyiz. Sürekli işgal edilen ve pek çok etnik kültürün bir arada olduğu ve kendi olarak özgürce yaşayamayan Sicilya halkı ve tarihiyle şekillenmiştir. Suç örgütleri bir nevi kamu kuruluşları gibi çalışmazlar. Belge veya tutanakları yoktur. Bu yüzden mafya hakkında detaylı bilgi edinebilmek pek de kolay değildir.
Mafyanın içinde yer alan birinin benimsediği başlıca temel gizliliktir. Gizliliği temel almış üyelerden mafyaya dair bilgi alınamaz. Ancak İtalyan mafyası için şu söylenebilir: En eski organize suç gruplarından birisidir. Bazı cemiyet ve gruplarla ortak işler yapan İtalyan mafyasının bir zamanlar tarikat olarak anıldığı söylenmektedir.
Napoli Kralı IV. Ferdinand Fransız Devrimi’Nin ardından olası bir Fransız işgaline karşı 1283 tarihli bir savaş çağrısından esinlenerek MAFIA’yı (Morte alla Francia Italia anela: İtalya, Fransa’ya ölüm diye bağırıyor.) kurar. Telaffuzu “mafya” olan bu gruba Sivcilya halkı topraklarını ve ürünlerini koruması için belli bir miktarda haraç ödemeye başlar.
Toprakları korumak için ortaya çıkan bu oluşumlar yıllar içinde büyümeye devam eder. Batı Sicilya bölgesinde var olan mafya toplulukları uzlaşmaya karar verir. Uzlaşma ile bir konfederasyon çatısı altında birleşmeyi kabul ederler. Konfedarasyon çatısı altında güçlenmeye devam eden mafya toplulukları 1900’lü yıllarda ekonomik faliyetleri iyiden iyiye kontrol altına alırlar.
Faşist Diktatör Mussolini Dönemi
İtalyan mafyası devletin otoritesindeki boşluklardan yararlanır. Yavaş yavaş güçlenmiş olan mafya Mussolini döneminde benimsenen faşist devlet anlayışı içerisinde kabul edilemez bir oluşum haline gelir. Mussolini’den önceki iktidarlar İtalyan mafyası ile anlaşmaya otururken, Mussolini iktidarı mafyayı yok etmek üzere çalışmaya başlar. Mafya toplulukları çembere alınarak pek çok üye tutuklatılır. Tutuklanan üyeler ağır cezalar alır.
İtalyan mafyası Mussolini iktidarında büyük bir darbe alarak gücünü kaybetmeye başlar. II. Dünya Savaşı’nın ardından tutuklu olan üyeler serbest bırakılır. Tekrar bir araya gelmeye çalışan üyeler mafta topluluklarını eski haline çevirmeye çalışsa da başarılı olamazlar. Bir zamanlar merkez üssü Sicilya olan mafya yönünü Palermo’ya çevirir. İtalyan mafyasının yeni üssü Palermo’dur.
Azılı Mafya Babaları
1) Al Capone
Amerika’nın en büyük mafya babalarından biri olan Al Capone İtalyan asıllıdır. Yüzündeki yara izindendolayı lakabı “Scarface” olan Capone’nin yükselişi 1920’li yıllarda başlar.İçkinin yasak olduğu bu dönemde Chicago’da içki kaçakçılığı işine girer. Ardından o bölgede belediye başkanı olur ve işlerini daha rahat yürütmeye başlar. Ancak 1929 yılında vergi kaçakçılığı suçuyla yargılanır. 1947 yılında ise tutuklu bulunduğu Alcatraz Hapishanesi’nde vefat eder.
2) Vito Cascio Ferro
İtalya’nın Palermo şehrinde dünyaya gelen Ferro 1901 yılında New York’a yerleşir. Burada haraç almaya başlar ve hızla büyüyen bir mafya babası haline gelir. 1909 yılında polisi öldürme suçundan tutuklanan Ferro hapistan kaçarak Sicilya’ya döner. “Babaların babası” lakabıyla bilinen Ferro 1929 yılında tekraradan yakalanır ve bu sefer 50 yıl hapis cezasına çarptırılır. Hapishanede lüks bir koğuşta oldukça rahat yaşar. Amerikan askerleri İtalya’yı işgal ettiğinde tüm mahkumlar serbest bırakılır. Ancak Ferro hapishanede unutulur ve susuzluktan ölür.
3) Salvatore Lucania
Küçük yaşlardayken ailesiyle birlikte Sicilya’dan Amerika’ya göçeder. İçki yasağı döneminde Amerika’da yükselişe geçen mafya babalarından birisi olur. II. Dünya Savaşı öncesinde tutuklanan Lucaina Sicilya’daki bağlantıları sayesinde Amerikan istihbaratıyla işbirliği yapar. Savaştan sonra Küba’ya kaçar. Küba’da eroin kaçakçılığına başlar ve 1962yılında Sicilya’da hayata gözlerini yumar.
4) Salvatore Greco
Greco mafya bir ailenin içine doğar. Babası kan davası yüzünden öldürülür ve yerine Greco geçer. Günden güne gücüne güç katar. Sicilya Mafya Komisyonu’nda yer alır. 1. Mafya Savaşları başladığında ölüm emirlerini veren kişilerden birisi olur. Ciaculi Katliamı’nın ardından Venazuela’ya kaçmak zorunda kalır.
5) Angelo La Barbera
Barbera ve kardeşi Salvatore Sicilya mafyasının başındadırlar. Sicilya Mafya Komisyonu’nda yer alan Barbera 1. Mafya Savaşı’nın hüküm giyer. Tutukluluğu boyunca çeşitli hapishanelerde yaşayan Barbera 1975 yılında üç mafya üyesi tarafından katledilir.
İtalyan Mafyası İle İlgili Filmler
1) Gomorra (2008) | IMDb: 7.0
Yönetmen: Matteo Garrone
Oyuncular: Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese,Toni Servillo
İtalyan mafyasını konu alan filmin senaryosu usta yazar Roberto Saviano’nun romanından uyarlanır. Güney İtalya’nın Campania bölgesinde uzun yıllardır var olan ve kökü Napoli ve Caserto’ya dayanan bir suç örgütü konu alınır: Camorra. Gomorra, film eleştirmenleri tarafından gelmiş geçmiş en gerçekçi mafya filmi olarak kabul edilir.
2) The Godfather – Baba (1972) | IMDb: 9.2
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Oyuncular: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
İtalyan mafyası ile ilgili en bilinen filmlerin başında gelen Baba filminin senaryosu Mario Puzo’nın kitabından uyarlanır. 1940’lar ve 1950’lerin Amerikası’nda yaşayan İtalyan mafyası olan Corleone ailesinin hikayesi anlatılır. Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğünü büyük bir mutlulukla başlar. Çünkü savaş gazisi olan ailenin en küçük oğlu Michael Don ile barışır. Ancak yaşanan bir suikast girişimi ile her şey değişir. Don aldığı yaradan dolayı işleri yönetemeyecek bir hale gelir. Bunun üzerine işleri Michael ve ağabeyi Sonny devralır. Diğer ailelere savaş açan Corleone’lar mafya dünyasına yeni bir yönetim getirmeyi hedefler.
3) Borsalino – Borsalino Çetesi (1970) | IMDb: 6.9
Yönetmen: Jacques Deray
Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Catherine Rouvel
Roch Siffredi, katledilen arkadaşı François Capella’nın cenazesinde onun intikamını alacağına söz verir. Arkadaşını öldürenleri bulmak için çalışmaya başlayan Roch, işin arkasında faşist İtalyan çete resisi Giovanni Volpone’nin olduğunu bulur. Bunun üzerine ilk önce Volpone’nin kardeşini öldürür. Roch ile iş birliği yapıyor gibi görünen polis şefi Fanti aynı zamanda onun sonunu getirmek için de çalışmaktadır. Kısa bir zaman sonra Roch’un işlettiği yerler tek tek basılmaya başlanır. Adamları öldürülür. Üstelik Roch da yakalınır hem de Volpone’nin adamları tarafından.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap