Sabahları Zor Uyananlar İçin Uykusuzlukla Baş Etmenizi Sağlayacak 10 Doğal Yöntem

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Uyku, yaşam kalitemizde ve hayattaki başarılarımızda son derece öneme sahip olsa da uykusuzluk milyonlarca insanın muzdarip olduğu bir sorun. Uykuya daldığımızda vücudumuz ve zihnimiz günlük sorunlarından uzaklaşarak kendisini ertesi güne hazırlar. Yeterince uyuyamadığımızda ise vücuttaki stres hormonları artar ve kendimizi sürekli olarak yorgun hissetmeye başlarız. Uykunuzun kalitesini artırarak güne daha dinç başlamanızı sağlayacak bu 10 doğal yöntemi denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

1) Sabahları gün ışığından olabildiğince faydalanmaya çalışın

Güneş ışığı sizi uyanmaya zorlar ve vücudunuzun saatin farkına varmasını sağlar. Hormon seviyeleriniz ayarlanır böylece uyku vaktiniz geldiğinde beyniniz melatonin miktarını daha iyi ayarlar. Sporunuzu sabahları yaparak bir taşla iki kuş vurabilirsiniz, benden söylemesi ☺.

2) Geceleri olabildiğince karanlıkta uyuyun

Mavi ışıktan uzak durulması gerektiğini söylemiştim, aslında, geceleri tüm ışıklardan olabildiğince uzak durmak daha kaliteli uyumanıza yardımcı olacaktır. Odanızın karanlık olması vücudunuza günün bittiği ve artık dinlenme zamanının geldiği mesajını verir.




3) Yatağa erken girin

Oldukça basit bir iyileştirici. Normal uyuma saatinizden en az bir saat öncesinde yatağa girin. Geç yatma alışkanlığınızdan dolayı başlarda yatakta dönüp durabilirsiniz ancak bu şekilde vücudunuzun uykusuzlukla savaşmasına yardımcı olduğunuzu unutmayın.


4)  Bir akşam rutini oluşturun ve ona bağlı kalın

Vücudunuzun yeterli uykuyu alması için bir akşam rutininizin olması çok önemli. Bir şeyi düzenli olarak yapmaya başladığınızda vücudunuz onu tanıyacak ve uyku vaktinin geldiğini anlayacaktır. Ilık bir duş almak, bir şeyler okumak ya da rahatlatıcı müzikler dinlemek. Kendinize göre bir akşam rutini oluşturun ve her akşam tekrar etmeye özen gösterin.

5) Belli bir saatten sonra elektronik aletlerden uzaklaşın

Geceleri elektronik aletlerin yaydığı mavi ışık birçok insanın uyku probleminin temel kaynağı olabilir. Mavi ışık sirkadiyen ritminizi bozarak beyninizin uyku için ihtiyacı olan melatonini yaymasını engeller. Geceleri telefonunuza baktığınızda beyniniz güneşli bir günde dışarıda gezdiğinize inanır. Bu nedenle uyumadan birkaç saat önce elektronik aletlerden uzak durmaya çalışın.




6) Egzersiz yapın

Düzenli olarak spor yapan insanlar daha iyi uyuduklarını söylüyor. Üstelik hayatınızın öyle büyük bir kısmını spora ayırmanıza gerek de yok! Haftada 3-4 gün yapacağınız 30’ar dakikalık egzersizler daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

7) Kafein tüketimini azaltın

Kafeinin vücudumuzdaki etkilerini artık hepimiz biliyoruz. Peki, kafeinin vücutta kalma süresinin yaklaşık 6 saat olduğunu biliyor muydunuz? Yani gece 11’de uykunuz kaçtıysa bunun sebebi akşam 5’te içtiğiniz kahve olabilir. Kafeini tamamen kesmek, başta kendim olmak üzere, birçok kişi için zorlayıcı olabilir. O yüzden elinizden gelenin en iyisini yapın ve öğlen 3’ten sonra tüketmemeye çalışın.


8) Bitki çayları tüketin

Bitki çayları çeşitlerine göre birçok farklı şeye iyi gelir. Kediotu, Papatya, Ihlamur, Şerbetçiotu gibi bazı bitki çayları stres azaltıcı ve kas gevşetici etkileriyle uykusuzluk sorununuzu çözmenize yardımcı olur.




9) Ilık bir duş alın

Ilık duş sinir sisteminizin gevşemesine ve uykulu hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle duş almak için en ideal zaman yatağa girmeden öncedir. Ayrıca, gün içinde temiz olmayan birçok şeye temas ediyoruz. Yatağa rahatlamış ve temiz bir şekilde girmek isterseniz duş almayı akşam rutininize ekleyin.

10) Odanızı serin tutun

Uyurken vücut sıcaklığınız düşer bu yüzden serin bir ortamda kalmak daha hızlı bir şekilde uykuya dalmanızı sağlar. Oda sıcaklığınızı 15 – 22 derece arasında tutmaya çalışın, belki de böylece bir ayağınızı yorgandan çıkarmanıza gerek kalmaz ☺

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yetersiz Uyku Beynimizde Anksiyete ile Aynı Etkiyi Yaratıyor Olabilir mi?

Yeni Mezun Beyaz Yaka Anlatıyor, Bölüm 1: Uykusuzluk

Bilinmeyen Yönleriyle Mikro Uyku ve Etkileri

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/