Buzzfeed, kullanıcılarından kaygı problemi yaşadıkları durumlarda terapistlerinden duydukları en iyi tavsiyeleri paylaşmalarını istemiş. Ben de kullanıcıların verdiği cevaplardan ortaya çıkan en iyi 12 tavsiyeyi bir araya getirdim.
1) Anksiyete başlarken, hemen bir kağıt kalem al ve insanların adını soyadını yazmaya başla.
“Bu adların kime ait olduğunun bir önemi yok. Bu aktivite anksiyete başlangıcında dikkat dağıtmaya büyük oranda yardımcı oluyor. Tanıdığın insanların adını soyadını yazarak liste yapmaya başladığında dikkatin dağılır, sakinleşirsin ve hissettiğin gerginlik azalmaya başlar. Özellikle de kaleme ciddi bir baskı uyguluyorsan…”
2) Eğer gece yarısı anksiyeten başlarsa hemen yataktan kalk. Yoksa yatak senin için ‘uyuduğun yer’ anlamını kaybeder.
“Özellikle de gece saatlerinde çok daha kötü olmama neden olan yaygın anksiyete bozukluğu problemi yaşıyorum. Terapistim yatağımı sadece uyku ile özdeşleştirmemi söylemişti. Anksiyetem başladığında direkt yataktan kalkıyorum ve yeniden uyuyabilecek hale gelene kadar da yataktan uzak duruyorum.”
3) Hissettiğin kaygı durumuyla savaşma. Sadece neden böyle hissettiğini ve bunun normal olduğunu anlamaya çalış.
“Bununla savaşmaya çalışma ya da sinirli olmaman gerektiğini düşünme. Bu, durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur. Hissettiklerini anla ve bu şekilde hissetmenin normal olduğunu kabullen. Ve her zaman, bu durumun senin hatan olmadığını hatırla.”
4) Eğer daha iyi olacağını düşünüyorsan anksiyetenle mücadele et. Fakat her seferinde korkularına karşın mantıklı argümanlar üret.
“Ben kaygılı biriyim ve her zaman ayılar, katiler gibi şeyler beni ürkütmüştür. Ayrıca her zaman tartışmaya açık bir insanım ve de çok zekiyim. Terapistim bana, kendimle tartışmayı ve korkularıma karşın mantıklı açıklamalar üretebilmeyi öğretti. Bu da panik ataklarımın sonlanmasını sağladı.”
5) Çevrende olan bitenlerle ilgili net gözlemler yap. Bunları tekrar et.
“Kendi kendine içinden ‘Bu araba mavi.’ ya da ‘Bugün günlerden çarşamba.’ gibi şeyler söylemek, aklını anksiyeteden uzaklaştırmanı sağlar.”
6) 3-3-6 kuralını hayata geçir. İlk 3 saniye derin nefes al, sonraki 3 saniye nefesini tut ve sonraki 6 saniye boyunca nefes ver.
“Terapistim bana anksiyete yaşadığım anlarda kolaylık sağlaması için dünyanın en basit tekniğini öğretti. Hemen normal haline dönmek ve yeniden odaklanmak açısından çok etkili bir yöntem.”
7) Kaygılı hissetmene sebep olan bütün o kötü senaryoların üstüne git.
“Şimdiye kadar terapistimden aldığım en iyi ve bir o kadar da korkutucu olan tavsiye, korkularıma sebep olan şeylerin hepsini düşünerek onların üzerine gitmemdi. Örneğin anksiyetem başladığında uykumda öleceğimi düşünerek korkuyordum. Terapistim böyle bir durumda neler olabileceğini sordu. Ailemin ve arkadaşlarımın nasıl tepki vereceğini sordu. Sonrasında ise bunların hepsini düşünmemi istedi. Her zaman rahatlatıcı şeyler düşünemedim ama yine de sakinleşmemi ve her şeyin kontrol altında olduğumu hissetmemi sağladı. Bana ayrıca uykumda öleceğim düşüncesi ile korktuğum zaman, böyle bir şeyin olma ihtimali olduğunu ve olduğunda da yapacak bir şeyim olmadığını söyledi. Her iki düşünce de anksiyetemi günden güne kontrol altına almama yardımcı oldu.”
8) Kaygılarının sana yapmamanı söylediği şeyleri yaparak kendine meydan oku.
“Kaygılarının yaşamına müdahale etmesine sakın izin verme. Örneğin dışarı çıkacağında içinden bir ses evde kalmanı söylüyorsa ve kaygılarını harekete geçiriyorsa, sakın o sesi dinleme. Dışarı çık. Kaygılarının kazanmasına izin verme.”
9) Kaygılarının seni hayatta tutan, yaşama bağlayan bir müttefik olduğunu düşünmeye odaklan.
“Endişelerimden ve korkularımdan nefret ettiğimi terapistime söylediğim zaman, bana bunların beni hayatta tutan şeyler olduğunu söyledi. Eğer bunlar olmasaydı, büyük ihtimalle ölmüştüm. Herkesi korkusu ve kaygısı vardır. Fakat benimki normale göre biraz daha dramatik durumda. Ve belli bir noktada bu duyguları kendime arkadaş görmem gerekiyor, düşman değil.”
10) Kaygılandığın şeyleri bambaşka hallere sokarak, yüzünü güldürecek düşüncelere dönüştür.
“Bir zamanlar insanların her hareketimi yargıladığı konusunda endişelerim vardı. Terapistim bana herkesi kafasında bir taç ile hayal etmemi istedi. Kendime olan güvenim ve kaygım kendimi insanların kafasındaki taçları bozarken düşünerek gelişti. Bazen gerçekten ufacık şeylerin bile yardımı dokunuyor.”
11) Seni kaygılandıran her şeyin aynı zamanda heyecanlandıracak şeyler olduğunu hayal et.
“Terapistim bana kaygının heyecanla aynı belirtilere ve hislere sahip olduğunundan bahsetti. Ayrıca beni kaygılandıran şeylerin aynı zamanda heyecanlanacağım şeyler olduğunu düşünmemi söyledi. Gerçekten fazlasıyla yardımcı oldu.”
12) Kaygıların başladığında seni sakinleştirmesi için kendine bir kutu hazırla.
“Bu kutu tamamen yaratıcı, beni gülümseten ve kendime özen göstermem gerektiğini hatırlatan şeylerle dolu. Bunları yalnızca kaygılarım başladığında kullanıyorum.”
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap