Kanser hücreleri üzerinde çalışmalar yürüten Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görüldü.
Tunçbağ, 2010 yılında Massachusetts Institute of Technology Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nde doktora sonrası araştırmalarına başlamıştı.
Genç bilim insanının PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan Omic Integrator yazılımı, 2016 yılının en fazla ulaşılan ilk 50 makalesi arasında gösterildi.
UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görülen Tunçbağ, kanser üzerinde yaptığı çalışmaları şu sözlerle anlattı:
“Kanser hücresinin içiyle ilgileniyoruz. Her bir kanser hücresi yani ‘ufak makine’de hangi hatalar oluyor da sürekli bölünmeye devam ediyor, bunu yaptıran sinyal nereden geliyor onu bulmaya çalışıyoruz. Yaptığımız iş, farklı tümörden elde edilmiş moleküler izlerin, hücre içindeki sinyal iletim ağının, kanser hücresinin hangi kısımlarında değişikliklere neden olduğunu hesaplamalı yöntemlerle ortaya çıkarmak. Bir diğer deyişle, elde edilen moleküler izlerden geriye giderek hastalık oluşma mekanizmasını aydınlatmaya çalışıyoruz. Buna tersine mühendislik de diyebiliriz. Elde ettiğimiz sonuçları, farklı hastaların tümörlerinin karşılaştırılmasında, ortaklıkların ve farklılıkların saptamasında kullanıyoruz. Böylece o tümöre özgü, en iyi tedavi stratejisini bulmaya çalışıyoruz.”
Bugun Paris’te L’Oreal-UNESCO Uluslararasi Yukselen Yetenek Odulu’nu aliyorum.Dunya capinda 9000 basvuru arasindan 275 adayin onerildigi programda 15 bilim insanina her yil odul veriliyor.Gururlu ve mutluyum.Biyoenformatik alaniyla odul aliyor olmak ayrica buyuk mutluluk. #fwis https://t.co/DjM9Ry5Epg
— Nurcan Tuncbag (@ntuncbag) March 14, 2019
Yorumlar (0) Yorum Yap