Endüstri 4.0, IoT, Sanak Gerçeklik (VR), Arttırılmış Gerçeklik (AR) ve daha niceleri çok değil, son birkaç yılda popüler olan ve hayatımıza giren terimler. Eskiden yalnızca “bununla yazılımcılar ilgilenir, bunu yapsa yapsa bilgisayar mühendisi olan biri yapar” dediğimiz şeyleri belirli kodlama dillerini öğrenen hemen herkes yapabilir durumda. Hal böyle olunca isteğe ve ihtiyacınıza göre bulabileceğiniz yazılım dili sayısı oldukça fazla.
İş bulma konusunda da oldukça büyük bir artı katan kodlama, günümüzün ve geleceğin artık olmazsa olmazı. Gelin birlikte 100.000 yazılımcıya göre en popüler programlama dillerine bakalım:
…
1) Javascript: Benzer isimlere sahip olmasına rağmen, Javascript aslında Java ile pek ilgili değil. Geliştiricilerin web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasına olanak tanıması, webdeki en yaygın dillerden biri olmasına ve dünyanın en popüler dillerinden birinin oluşmasını sağladı.
2) HTML: Teknik olarak bir programlama dili olmasa da bir “biçimlendirme dili” olarak tanımlayabiliriz. Şöyle ki HTML, her bir web sitesinin yapısındaki temeldir.
3) CSS: Türkçesi Basamaklı Stil Sayfaları olan “Cascading Style Sheets” veya CSS, web siteleri ve tarayıcı tabanlı uygulamalar tasarlamak için yaygın olarak kullanılan programlama dilidir.
4) SQL: “Sequel” olarak teleffuz edilen SQL, yapısal sorgu dili anlamına gelir. Veritabanlarına erişerek ve bunları yöneterek büyük miktarda veri ile ilgilenmenize olanak sağlar. Çoğu zaman, PHP gibi başka bir dilde birlikte kullanılır.
5) Java: Java, 1991 yılında Sun Microsystems tarafından interaktif televizyon sistemleri için bir programlama dili olarak icat edildi. Sun’ı satın aldığından beri, Oracle Java’yı bir güç merkezine dönüştürdü. Programlama dili, Android uygulamaları oluşturmanın en yaygın yoludur.
6) Bash / Shell: Aslında Bash tam olarak bir programlama dili değil. Önceden tasarlanmış bir komut listesini otomatik olarak çalıştırmak için bir işletim sistemine bildirildiği bir program diyebiliriz. Örneğin, bir bash/shell komutu, işletim sistemi her çalıştırıldığında her “.bmp” dosyasını “.jpg” ye dönüştürebilir.
7) Python: Python’un geçmişi 1989’a dayanıyor ve son derece okunabilir bir kod yapısı olduğu için hayranları tarafından da oldukça seviliyor. Birçok programcı, kodlamaya başlamak için en kolay dil olduğuna inanıyor.
8) C#: “C-Sharp” olarak telaffuz edilen bu dil, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Popüler rakibi Java ile birlikte büyük bir yazılım geliştirici kitlesi tarafından kullanılmaktadır.
9) PHP: Veri yoğunluğu çok olan web sitelerinde ve uygulamalarda kullanılır. En basit örnek vermek gerekirse WordPress ve Facebook’a bile güç veriyor. Ancak birçok programcı karmaşık yapısından dolayı PHP’den büyük bir tutkuyla nefret ediyor.
10) C++: C programlama dilinin bir dalıdır. 1983’te oluşturulan bu dili, masaüstü web uygulamalarından sunucu altyapısına kadar her yerde görmek mümkün.
11) C: Hala ortak kullanımda olan en eski programlama dillerinden biri olan C, 1970’lerin başlarında oluşturuldu. 1978’de, dilin efsanevi ve hala yaygın olarak kullanılan “C Programlama Dili” adlı kitabı ilk kez yayınlandı.
12) Typescript: Programlama dili standartlarına göre oldukça yeni diyebileceğimiz 2012’de Microsoft tarafından oluşturulan bir programlama dili. Mega-popüler JavaScript ile yakından ilişkili ve büyük uygulamaları çalıştırmak için tasarlandı.
13) Ruby: Ruby okuması ve yazması kolay olduğu için günümüzde de beğeni toplamaya devam ediyor. Ayrıca popüler olan Rails de, Ruby’nin web uygulamaları oluşturmayı basitleştiren bir eklenti çerçevesi. Dilin resmi sloganı ise: “Bir programcının en iyi arkadaşı”.
14) Swift: Apple tarafından 2014 yılında piyasaya sürüldü ve yazılım oluşturmanın daha iyi ve kolay bir yolu olarak lanse edildi. Son yıllarda oldukça popüler olan Swift; Lyft gibi bir çok popüler iPhone uygulamasının yapımında da kullanıldı.
Yorumlar (0) Yorum Yap