İyi fotoğraf çekmek elbette kolay değil. Fakat bugün hepimiz akıllı telefonlarımız ile aslında birer amatör fotoğrafçı adayıyız. Dolayısıyla bazı temel fotoğrafçılık tekniklerini bilerek ve zamanla alışkanlık haline getirerek iyi fotoğraflar çekebiliriz.
Meşhur “Afghan Girl” fotoğrafını çeken National Geographic fotoğrafçısı Steve McCurry’nin, kendi çektiği fotoğraflar üzerinden anlattığı fotoğrafçılığın temel kompozisyon kurallarına bir göz atalım.
…
1) 1/3 Kuralı ( The Rule of Thirds)
Fotoğrafta önemli olduğunu düşündüğünüz yerleri çizgilerin üzerine yerleştirin. En önemli kısımları ise çizgilerin kesişim noktalarına yerleştirmelisiniz.
…
2) Kılavuz Çizgiler
İzleyicinin gözünü yönlendirebilmek için görüntüde bulunan doğal çizgileri kullanın. Bunlara kılavuz çizgiler denir. Bu çizgiler izleyicinin gözünü yönlendirir ve çizgilerin gösterdiği yöne koyulan öznenin ağırlığını da arttırır.
…
3) Çapraz (Eğik) Çizgiler
Doğru seçilmiş çapraz(eğik) çizgiler fotoğrafa dinamizm katacaktır.
…
4) Çerçeveye Almak
Kapılar, penceler, girişiler, geniş veya dar açıklıklar gibi doğal çerçeve ve sınırları kullanmaya çalışın. Bir görüntüyü doğal bir çerçeveye almak, fotoğraftaki özneyi daha da anlamlandırır.
…
5) Figür & Zemin Zıtlığı (Figure-Ground)
Fotoğrafın ana objesi ile arka plan arasında karşıtlığı yakalamaya çalışın. Bunu daha iyi test etmek için aşağıdaki örnekte de olduğu gibi fotoğrafın karşıtını alın. Eğer zemin ve obje birbirlerinin renklerini alıyorsa bu karşıtlığı yakalamışsınız demektir.
…
6) Çerçeveyi Doldurmak
Özellikle etkileyici portre fotoğrafları çekmek için objenize yakınlaşın ve çerçeveyi doldurmaya çalışın.
…
7) Dominant Göz
Sağ ya da sol gözü kompozisyonun ortasına yerleştirin. Bu teknik izleyiciye fotoğraftaki kişinin kendisini takip ettiği izlenimini verir.
…
8) Doku ve Tekrar (Pattern and Repetition)
Fotoğrafta bir dokuyu gözlemlemek harmoniyle birlikte güzel etki yaratır. Fakat fotoğrafta doku ve tekrarları bozan bir öge varsa bu da yarattığı kontrastla daha da güzel etki yaratabilir.
…
9) Simetri
İki yarım arasındaki uyum göze her zaman hoşluk verir.
Kaynak 1, 2
Yorumlar (0) Yorum Yap