Türk Rönesansı Olarak Anılan Köy Enstitüleri’nin Hikayesi Beyaz Perdede

Cyaffel Gusto

Cyaffel Gusto

Üretemediğim her günü yaşanmamış sayarım.

Cumhuriyet kurulduktan hemen sonraki yıllarda kırsal kesimde kalkınmayı amaçlayan Köy Enstitüleri, etkileyici öyküsüyle bir filme konu olmayı hak ediyordu. Ve iyi bir ekip ile birlikte beyaz perdeye taşındı. Filmin adı ise Yücel’in Çiçekleri.

Cumhuriyet devrimlerinin eğitim alanındaki en önemli kurumlarından Köy Enstitüleri, yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in yaptığı “Yücel’in Çiçekleri” adlı filmle beyaz perdeye taşındı.


Filmimiz, 1940’lı yılların başlarından itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlanan Köy Enstitüleri projesini yaşam hikayeleri üzerinden anlatıyor.

Bu yaşam hikayeleri Köy Enstitüleri’nin yaratıcılarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’e ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’a ait.

Filmin senaryosu, kızı Gülümser Yücel’in, Hasan Âli Yücel’e ve dönemin olay ve kişilerine dair aktardığı anekdotlarla zenginleştirilmiş.


Filmde, Yücel ve arkadaşlarının toplumsal ve ekonomik zorluklara, siyasal muhalefete rağmen, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri gerçeğini daha önce denenmemiş bir anlatım diliyle aktarıldığını göreceğiz.

Drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orijinal eşyalarının yanı sıra daha önce yayınlanmamış özel arşivlerden fotoğraflar ve video görüntüleri de kullanıldı.

Türk sinemasının usta oyuncularından Mahir Günşiray da filmde önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırıyor.


İşte filmin fragmanı:

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir:
Kategoriler: Kültür, Sanat

Yorumlar (0) Yorum Yap

/