Elon Musk’ın Sevdiği Kitapları Okuduk: Otostopçunun Galaksi Rehberi (2)

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

CEOtudent’ta en çok okunan içeriklerden biri olan “Elon Musk’ın En Çok Etkilendiği 13 Kitap” isimli içerikteki kitapları tek tek okumaya başlamıştık. Bu yazı serimizle de Elon Musk gibi bir kitap kurdunu dahi bu kadar kitap içerisinden etkileyen 13 kitabı tek tek ele almaya başladık. Hatta ilk kitabın içeriği şurada:
Gelelim kitabımıza: Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams
Ele alacağımız kitap, Bilim-Kurgu sevenlerin kült bir kitap olarak tanımlayacağı, uzay ile ilgili olanların bir çırpıda okuyup bitirebileceği cinsten. Kitabımız aslında tek bir kitaptan değil, kitap serisinden oluşuyor. Ayrıca günümüz girişimcilerine de büyük oranda ilham vermiş durumda.

Bir Otostopçu, Galaksi Rehberine mi İhtiyaç Duydu?

Yazarımız Douglas Adams ise yazdığı kitaplardan öte çalışmalarıyla adını duyurdu. Dr. Who dizisinde yapımcılık ve senaryo editörlüğü yaptı. Çalışmalarının ses getirmesinin ardından, çevresinin de onu desteklemesiyle konu başlığımız olan kitabımızı radyo programına aktardı. Radyo programını daha sonra bilgisayar oyununa aktardı. Yetmedi oyunu, kitaba dönüştürdü.
Yazar hakkında az çok bilgi edindikten sonra yazım tarzını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.

Yazarımız mizahi bakış açısıyla yaklaştığı olaylara, kurgudan da yararlanarak absürtlük katmayı tercih ediyor.

Kitabın sayfalarını çevirirken olay akışından sapmayarak düşündüğünüz yazarın iğneleyici espriler de bulunması oluyor. Olay sarmalı akıcı ilerlerken uzayın boşluğunda kaybolmamak için sizi bir direğe bağlıyor. Bu da bilim-kurgu edebiyatının bir bakış açısı aynı zamanda olaylara nasıl da yön verdiğini anlatan ve okuduktan sonra sizi şaşırtmaya devam eden gerçeklerden biri oluyor.

“Hayatım boyunca dünyada bir şeylerin, büyük, hatta uğursuz bir şeylerin döndüğüne, ama hiç kimsenin bana bir şey söylemediğine dair tuhaf ve açıklanmaz bir his vardı içimde.” s.219

Biz okuyucuların ve Elon Musk’ın etkilendiği kısımlardan biri de kitapta insan dünyasına ait karmaşanın ve çıkarımların bulunması olabilir. İlerleyen sayfalarda neler ile karşılaşacağınızı bilmemeniz enerjinizi dik tutarken, aklınızı kurcalayan sorularınızın cevabını bulmak ve bulmamak arasında kalıyorsunuz. Elon Musk’ın da gösterdiği başarılar olsun yaptığı işlerin bir öncekinin sebebi oluyor ve bağlantı kurup bunları bize aktarıyorsa, ilham aldığı bu kaynağın sebebini çok daha iyi anlıyorsunuz.

Elon Musk’ın Yanı Sıra Kitap Herkes İçin İlham Kaynağı

Douglas Adams, arkasında birçok keyifli kitap ve olmadık yerlerde karşımıza çıkan şaşırtıcı izler bırakarak 2001’in Mayıs’ında, genç sayılabilecek bir yaşta aramızdan ayrıldı. Ancak çevremizde onu ve yapıtları anımsatacak bir dolu kaynak var.
John Lloyd ile birlikte hazırladığı eğlenceli sözlük Meaning of Liff’ ve H2G2 sitesinin ardından, Ekşi Sözlüğe de ilham kaynağı olmuştur.
IBM’in geliştirdiği ilk satranç oyuncusu bilgisayar Deep Thought (Derin Düşünce) adını, Otostopçu’nun Galaksi Rehberi’nde evreni 7.5 milyon yıl gezip hayatın anlamını bulan bilge bilgisayardan alır.
En tanınmış internet arama motoru Google’un ismi de yine bu kitaplarda geçen eğlenceli Googol sayısından gelmektedir.
Kategoriler: İletişim, Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/