Her Girişimcinin Korku Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Korku, hayatta kalma içgüdüsü olarak da tanımlanabilir. Zira, bazı durumlarda dikkatli ve şüpheci davranmanız gerekebilir. Yalnızca hayatta kalabilmek için değil, aynı zamanda başarılı girişimciler olabilmek için de korkular büyük önem taşıyor. Korkularınızın sizi başarıya taşımasını istiyorsanız farkında olmanız gereken şeyler var.

1) Bazı korkular sizi hareket geçirir.

Mantıklı bir girişimci, işinin başarısız olabileceğinin ya da küçük yanlış bir kararın devasa kayıplara yol açabileceğinin farkındadır. Araştırmalara göre, girişimcilerin karşılaştığı yedi ana sorun şu şekilde: finansal güvence, riski finanse edebilme, özsaygı, fikrin potansiyeli, sosyal saygınlık tehditleri, fırsat maliyeti ve girişimin başarısı.
Özellikle finansal korkular girişimcileri işlerine yardımcı olacak kararlar almaya itiyor. Girişimcinin işini başarıya ulaştırmak için yaptığı fedakarlıklar olarak tanımlanan fırsat maliyetinden korkan bir girişimci, hedefine ulaşmak için kaçırdığı fırsatları görür ve işini başarıya ulaştırmak için motive olur.

2) Bazı korkular sizi sınırlandırır.

Araştırmalara göre yeteneklerinin/fikirlerinin potansiyelinden korkan girişimciler korkularının onları pasifleştirmesine izin veriyorlar. Eğer kaygılarınız kendi potansiyeliniz içinse karar verme aşamanız yavaşlayacaktır.
Bir sonraki hamlenizin doğru olduğunu görebilmek için tonlarca araştırma yapmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz ama bu düşüncenizin, süreçte herhangi bir gecikmeye yol açmasına engel olmalısınız.

3) Korkularınızı inkar etmeye meyilli olabilirsiniz.

Sosyal baskı, öz saygı gibi şeyler sizi korkularınızı inkar etmeye veya saklamaya iter. Özellikle liderler, başkalarını etkileme baskısı hissederek hiçbir zaman şüpheye düşmediğini ve hiçbir şeyden korkmadığını göstermeye çalışabilir.

“Eğer içinde bulunduğunuz kültür, cesaret gösterilerine, kesinliğe ve bir durum üzerinde tam kontrol sağlamaya değer veriyorsa korkularınızı dile getirmek kontrollü ve emin olma yeteneğinizin eksik olduğunu kabul ettiğiniz şeklinde anlaşılabilir.”
—Brad DeWees

4) Korkularınızın kaynağını bulmak son derece önemlidir.

Eğer bir şeyi yapmak konusunda isteksizseniz durun ve duygularınızın nereden geldiğini araştırın. Çoğu durumda, kaynağını nokta atışı ile bulabildiğinizi göreceksiniz. Korkularınızın kaynağını bularak sizi sınırlandırmalarını engelleyebilirsiniz. Özellikle, bulunduğunuz durumla alakalı olmadığını fark ettiğinizde artık korkmadığınızı göreceksiniz.

5) Korku ve deneyimsizlik genellikle paraleldir.

Yeni bir işe girerken korkularınızın farkında olmalısınız. Belirli bir alanda deneyimsiz olmanız sizi belirsizliğe, kontrol eksikliğine ve şüpheci olmaya itecektir. Kendinize biraz süre verin ve bilgi toplamaya odaklanın.

“Duygusal tepkilerimiz, özellikle düzenli olarak aldığımız geri bildirimlerle oluşan deneyimimizin bol olduğu alanlarda daha bilgi vericidir. Korktuğunuz bir alanda çalışıyorsanız duygularınızı dinlemenizi tavsiye ederim.” — Brad DeWees

DeWees, bu sözüyle biraz çelişiyor gibi görünse de aslında korktuğunuzda sizi araştırmaya ve öğrenmeye iten duygularınızı dinlemeniz gerektiğinden bahsediyor.

6) Korktuğunuz zamanlarda bir planınız olması size yardım edecektir.

Belirsiz ve kontrolsüz olduğunuz gerekçesiyle sizi geride tutacak olan korku, bu yönüyle verimsiz bir duygudur. Ancak, sizi daha çok bilgi toplamaya ve olası risklere karşı hazırlıklı olmaya ittiğinde kuvvetli bir duygu haline gelebilir. Korkunun bu potansiyelinden en iyi şekilde yararlanabilmek için korku uyandırabilecek bir durumda nasıl davranacağınızı içeren bir plana ihtiyacınız var.

7) Korktuğunuzda yardım istemek iyi bir fikir olabilir.

Bu, belki yapmaya istekli olduğunuz en son şey olabilir. Ancak özellikle, neden böyle hissettiğinizden ya da isteksizliğinizin korkuya dayalı olup olmadığından emin olamadığınız zamanlarda başkasına ulaşıp hislerinizden bahsederek rahatlayabilirsiniz.
Karar vermeden önce ikinci bir fikir almak her zaman iyi olacaktır. Ayrıca, insanlar onlardan tavsiye almanızdan çok memnun kalır.

8) Korku, peşinde olduğunuz hedefleri etkileyebilir.

Girişimciler korktuğunda kendileri için verimsiz hedefler yaratırlar. Yükseği hedefleyip başarısızlık riskini almaktansa başarılı olduklarını görebilmek için başarmaya çok yakın oldukları görevleri önemli kriterlermiş gibi gösterebilirler. Benzer olarak, başarısız olduklarında bahanelerinin olması için çok yüksek hedefler de belirleyebilirler. Sadece bu tarz tuzakların farkında olarak yanlış hedeflemenin üstesinden gelebilirsiniz.

9) Başarı başarısızlık kadar korkutucu olabilir.

İş kurmak çok fazla çalışma gerektirir ve işiniz belirli bir seviyeye ulaştığında göstermeniz gereken çaba artacaktır. Başarılı bir iş yürütmek sizi meşgul tutacaktır. Ve kaçınılmaz olarak, başarı korkusu değişim korkusunu da beraberinde getirecektir. Ancak uyum sağlama yeteneğinizi hafife almayın.

10) Üstesinden gelmek istiyorsanız korkularınızla yüzleşmelisiniz.

Kulağa çok klişe geldiğinin farkındayım ancak korkularınızın üstesinden gelebilmek için onlarla yüzleşmelisiniz. Çoğu insan, kendisini kaygılı hissettiren durumlardan kaçmak ister. Ancak kendinizi bu gibi durumlardan sakındıkça, onunla yüzleşmek dışında şansınızın olmadığı durumlarda çok daha fazla zorlanırsınız. Korkularınızla yüzleşerek başarısızlık hissini deneyimlemiş olabileceğiniz gibi korktuğunuz bir şeyi başarmış olma hissini de tadacaksınız. Unutmayın, kaçmak, pratik yapmanızı engeller.
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/