6 Maddede Video Oyunlarının İnsan Beynine Etkileri

Oyunların dikkat,beceri ve stratejik düşünme gereksinimleri oyuncuların bilişsel işlevlerini de etkilemektedir.

Yaklaşık 40 yıldır çocukları bilgisayar oyunlarından kesinlikle  uzak tutmamız gerektiğini, bağımlı olacaklarını her şeyden öte oyun oynarken hiç bir yararının olmadığını okuduk, dinledik.

Beynimizin karmaşık kimyasal yapısını ve sürekli öğrenen, gelişen, uygulayan bir organizmaya sahip olduğunu göz önüne alırsak her yapılan işlemden kendisine yeni bir şey keşfettiğini görebiliriz.

Şimdi bakalım nörobilimcilere göre bilgisayar oyunları,oyuncularını pozitif olarak nasıl etkiliyor?


1) El-Göz Koordinasyonu

Oyuncuların görsel ve hareketli nesneleri tanıyıp, onlara tepki verme süreleri üstünde yapılan çalışmalarda araştırmacılar basit bir renk ayrım testi kullandılar.

Bu testte bilgisayar oyunlarında tecrübeli kişiler bilgisayar oyunu oynamayan kişilerden çok daha hızlı tepki verdiler.Daha hızlı tepki veren oyuncular oyun sırasında daha hareketli ve ilgiliydiler.


2) Görsel-Uzaysal Yetenek

Bilgisayar oyunlarının görsel uzaysal yeteneği geliştirdiği fikri ilk olarak 1985’de araştırılmaya başlandı. Katılımcılardan görsel bir nesneyi takip etmeleri ve belli bir anda yakalamaları istendi. Test sonuçlarında önceden bilgisayar oyununda tecrübeli kişilerin nesnelerin takip etmede ve hedefi yakalamada başarılı oldukları gözlemdi.

Bunun yanında cinsiyete göre skorlar değişiklik gösterdi:

Erkek katılımcılar Görsel Uzaysal Yetenekte daha başarılı iken kadın katılımcılar El-Göz Koordinasyonunda daha başarılı oldular.


3) Nesnelerin Yerini Tahmin Etme

Bilgisayar oyunlarını çok oynayan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, çocukların nesnelerin yerini bulabilme de oldukça  başarılı olduklarını göstermektedir.

Oyuncular tahmin yürütürken nesnenin son bulunduğu yer ve yer değiştirmeler arasındaki zaman farkını temel alıyorlar ve kabataslak bir hesap yapıyorlar. Oyun oynayan çocuklar dış uyaranları daha çabuk fark edebildikleri için tepki verme süreleri daha kısa oluyor ve nesnelerin bir sonraki yerini hesaplama ve tahmin etmeleri daha kolay oluyor.


4) Dikkat

Yapılan testte, bilgisayar ekranında katılımcılara belli bir alanda yüzen yüzücüler gösterilmektedir ve yüzücüler ne zaman kollarını sağa sola sallayarak boğulma işaretleri verse katılımcılar hemen o yüzücüyü tespit etmek zorundadır.Yapılan bu sinyal testinde bilgisayar oyuncuları boğulmakta olan yüzücüleri daha kısa bir sürede farketmiş ve tepki vermişlerdir.

Bu konuda yapılan başka bir çalışmada ise katılımcılar olası dört bölgeden birinde çıkan “T” harfinin ters mi yoksa düz mü olduğunu belirlemeleri gerekiyordu. Test sonuçlarında bilgisayarlar oyuncularının daha başarılı olduğu gözlendi ama harflere tepki sürelerinde kayda değer bir fark görülmedi.


5) Bilişsel İşlevler

Bilgisayar oyunlarının bilişsel işlevler üzerindeki etkisi ilk olarak 1980’lerin ortasında yaşlı bireyler üzerinde test edilmiştir. 2008 yılında “Rise of Nations” adlı gerçek zamanlı bir strateji oyunu kullanılarak yaşlı bireyler üzerinde yapılan bir çalışmada oyuncular bir ülkenin ekonomisini, askeri durumunu, teknolojik gelişimini ve diplomatik ilişkilerini yönetiyorlardı ve oyunu kazanmak için ya askeri ya da kültürel üstünlüğü  sağlamaları gerekiyordu. Oyunu oynadıkça katılımcıların çalışma hafızaları, akıl yürütme becerileri gibi bilişsel işlevlerinde önemli gelişmeler görülüyordu.

Bu çalışmalara göre bilgisayar oyunu oynamanın en az dört ay boyunca beyinde etkisinin sürdüğü ve bilişsel işlevleri olumlu etkilediği beyin görüntüleme çalışmaları ile görülmüştür.

6) Konsantrasyon-Hiperaktiflik

NASA’da görevli bilim insanları bilgisayar oyunları ile çocuk, genç ve erişkinlerde dikkat ve konsantrasyonun artırdığını belirtiyorlar. Özellikle hiperaktif çocuklarda tedavi edici değere sahip.

Beyin dalgalarının ölçümü ile ilgili yapılan tekniklerde çocuk joysttick’le oynarken beyin dalgaları ölçülüyor. Oyun esnasında dikkat arttığını gösteren yüksek frekanslı dalgalar beyi tarafından daha çok üretiliyor. Bunun da tedavi edici etkisi var.Güzel bir kontrol ve üstünlük duygusuna sahip oluyor. Beyin yüksek frekanslı dalga üretmeyi yani konsantrasyonu öğreniyor.


Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/