7:30’da başlayan günü hızlı bir kahvaltı ve duş takip ediyor. Yola çıktıktan sonra saat 09:00’da işbaşı, 18:00 da paydos. Malum, yorgunluk biraz dinlenerek atılmak isteniyor . İş sonrası dışarıda vakit geçirmek gözde büyüyor, insanın hali kalmıyor, özel bir gün olmadıkça iş/okul çıkışı evin yolu tutuluyor.
Bu cümleler size birini hatırlatıyor mu? Çoğumuz hayatımızı farkında olarak veya olmadan belli bir rutine, monoton bir sisteme dayalı yaşıyoruz. Tatillerin ve özel günler için ‘’Yine de senede birkaç kez değişiklik oluyor.’’diye düşünüyorsanız son 3 sene içerisindeki tatillerde neler yaptığınızı anımsayın. Muhtemelen 365 günde bir kendini tekrar eden benzer aktivitelere rastlayacaksınız.
Birer birey olarak hepimiz toplumu oluşturan birer parçayız. Fakat kendimizi tatmin etmeden geçen zamanı görmezden gelip değişime kapalı olarak yaşarsak hiçbir zaman toplum içinde parlamak mümkün olmayacaktır.
Sebebi ise şu; toplumsal bilimler başlığı altında sıkça kullanılan terimlerden birisi ‘statü’dür.
Statü, sosyolojide atfedilmiş statü ve elde edilmiş statü olarak ikiye ayrılır. Atfedilmiş statü sizin cinsiyetiniz, ırkınız ve vatandaşlığınız gibi size doğmadan önce atfedilen etkenlerden oluşur. Elde edilmiş statü ise medeni durumunuz ve eğitim durumunuz gibi sizin tercih ettiğiniz statünüzdür.
Tahmin edebilirsiniz ki bu yazı elde edilen statü hakkındadır. Bugün kendinizi en çok zorunda hissettiğiniz şeyler sizin bir tercihiniz sonucunda oluşmuştur. İşe gitmeyi, bir üniversite okumayı, evlenmeyi sizin tercihleriniz belirledi. Hali hazırda hayatınızda pek çok kritik tercih yapmışken neden şimdi içgüdülerinizi dinleyip yenilerini yapmayasınız?
Yeni bir hayat mutlu, daha mutlu hissetmek demektir. Hemen bugün sizin için yapması cesaret isteyen şeyleri listeleyin, içinizdeki çocuğu uzun bir süredir ilk defa dinlediğinizi fark edeceksiniz. Burada cesaret olarak adlandırdığım kelimeyi illa ki yamaç paraşütü yapmak olarak algılamayın. Uzun zamandır hiç konuşmadığınız bir arkadaşınızı aramak, biraz para biriktirip hayalinizdeki o gitarı almak veya bir günlüğüne 80’ler tarzı giyinmek gibi bu durumu eğlenceli hale getirecek hedefler koyabilirsiniz!
Yorumlar (0) Yorum Yap