2018 Yılının En Hayırsever 10 Girişimcisi

“Çevresindeki insanları zengin etmeyen biri zengin olamaz” —Andrew Carnegie

Carnegie ile aynı fikirde olan dünyanın en zengin insanlarından birçoğu da pek çok alanda yardım yapmaktadırlar. Chronicle of Philanthropy, yaptıkları analiz sonucu dünyanın en hayırsever 50 kişilik listesini açıkladı. Geçen yıl listedeki kişiler, hayır kurumlarına yaklaşık 8 milyar dolar katkıda bulundu. Bu başarılı işletme sahipleri, servetlerini sık sık büyük faydalar için paylaşıyor. Bu yazıda, işletme sahiplerinin en çok bağış yaptıkları alanı bulmak için listeyi taradık. İşte ilk 10’a ters sırada bakalım.

10) Craig Newmark

2018 toplam bağış: 143,8 Milyon Dolar

Craigslist’in kurucusu Newmark, Craig Newmark Vakfı’nı ve Craig Newmark Hayırsever Fonu’nu oluşturdu. Çeşitli bağışları ve büyük ölçüde parasal bağışları gazetecilik alanındaki ilerlemelerde kullanmaktadır.

9) Jay Alix

2018 toplam bağış: 200 Milyon Dolar
New York City merkezli bir yatırım grubu olan AlixPartners’ın kurucusu Jay Alix’in geçen yılki en büyük yardım yatırımı, bursları ve bir profesörü destekleyen bağış için Mayo Clinic Alix Tıp Okulu’na oldu.

8) John Arnold ve Laura Arnold

 

2018 toplam bağış: 204,3 Milyon Dolar
John Arnold, 2000’lerin başında Centaurus Advisors’ı eşi ile birlikte kuran milyarder ve eski bir yatırım danışmanıdır. O ve karısı, Laura ve John Arnold Vakfı’na en son 2018 yılında (204,3 milyon $) verdi. Bu para, yargı öncesi ceza adaletinin elden geçirilmesi ve reçeteli ilaçların maliyetinin düşürülmesi gibi çabaları desteklemek için tahsis edildi.

7) Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan

2018 toplam bağış: 213,5 Milyon Dolar
Geçen yıl şirketindeki önemli tartışmalara rağmen, Facebook’un kurucusu ve karısı, Silikon Vadisi Topluluğu Vakfı’ndaki Chan Zuckerberg Bağış Tavsiye Fonuna ciddi miktarda para kazandırdı. Para, eğitim, sağlık ve diğer nedenlerle ilgili konuların desteklemesi ilişkilidir.

6) Paul Allen

2018 toplam bağış: 261,4 Milyon Dolar
Microsoft’un kurucu ortağı Allen, geçen Ekim ayında vefat etti. Uzun yıllar hayırseverlik yapmasını takiben, geçen yılki mali bağışları, insan bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklanan yeni bir kuruluş olan Allen Enstitüsü’ne bağışlandı.

5) Steve ve Connie Ballmer

2018 toplam bağış: 295 Milyon Dolar
LA Clippers’ın sahibi ve eski Microsoft CEO’su Steve Ballmer ve eşi, Ballmer Group Yardım Fonu aracılığıyla ekonomi alanında ve ekonomik hareketlilik programlarının nedenlerinin araştırılmasında yardımcı oldu.

4) Stephen Schwarzman

2018 toplam bağış: 390 Milyon Dolar
Stephen Schwarzman, Blackstone Grubu’nun kurucu ortağıdır. Geçen yıl, en büyük parasal desteğini, Massachusetts Toplum Enstitüsü’ne toplumun ve ekonominin iyileştirilmesi için yeni teknolojilerin kullanılmasına destek oldu.

3) Pierre ve Pam Omidyar

2018 toplam bağış: 392 Milyon Dolar
Pierre Omidyar (eBay’ın kurucusu) ve karısı Pam, Omidyar Ağı, Demokrasi Fonu, İlk Bakış Ortamı, Luminate, HopeLab ve Humanity United dahil olmak üzere çeşitli kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağışta bulundu.

2) Michael Bloomberg

2018 toplam bağış: 767 Milyon Dolar
2020’de cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı belli değil. Bilindiği üzere, bu girişimci ve eski New York Şehri belediye başkanı, sanat, eğitim, çevre, halk sağlığı ve şehir yönetimlerinin iyileştirilmesi ile ilgili konulara odaklanan birçok programa geçen yıl bir ton para bağışladı.

1) Jeff Bezos ve MacKenzie Bezos

 

2018 toplam bağış: 2 Milyar Dolar
Amazon kurucusu Jeff Bezos ve eski eşi MacKenzie Bezos, geçen yıl büyük bir yardım fonu oluşturdular, bu fon ailelerin finansal olarak yaşadıkları zorluklara karşı yardımcı olan bir kuruluştur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Gündem, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/