Bebeklik evresinde gelişimizi sağladıktan sonra oynadığımız oyunlar bizlere farkında olmadan bazı yetkiler kazandırır. Bilişsel gelişimde rol oynayan Lego sadece çocuklar için değil bireyler için yeni bir eğitim kapısı aralar.
“Oyun oynamanın asıl amacı “Her yeni şey nasıl ortaya çıkıyor?” sorusunun cevabını aramaktır.
” -Jean Piaget
1) Yaratıcılığı geliştirir.
Hayal gücünü ortaya çıkarmak için çeşitli renk ve şekiller için lego parçası kullanırız. Yaratıcılığın genişlemesi için elimizde her parçanın farklı yerlerde ve farklı amaçlarda kullanılması yaratıcılığın gelişiminde büyük bir rol oynuyor.
2) Matematiksel düşünceyi ve problem çözme yeteneğini geliştirir.
Lego’yu elimize aldığımızda parçalamamız ve tekrardan parçaları birleştirmeye çalışmamız, oluşan sorunlara karşı çözüm bulabilme yeteneğimizi geliştirmemize yardımcı olur.
3) İletişim becerilerini geliştirir.
Çocukluk döneminde her bireyin iletişimi aynı olmayacaktır ve bu sorun ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Lego ile uğraşırken stresten uzak olması daha rahat fikir paylaşımı yapmasını sağlar.
4) Pes etmemeyi öğretir.
Lego parçasının kaybolması ve arayış sonunda o parçanın bulunması çocuğun ya da bireyin başladığı işi bitirme konusunu öğrenme konusunda en önemli adımlardan biridir. Bunun yanında doğru parçaları eklemek için sürekli denemeyi öğrenmesi de büyük fayda sağlar.
5) Takım çalışmasına teşvik eder.
Lego ile oynayan kişi parçalarını paylaşarak bir başkası ile neler yapabileceğini görür. Bu onun teşvik duygusunu da geliştirir ve aynı zamanda bir takım çalışmasın da paylaşımın ve bütünlüğün önemini kavramış olur.
6) Kalıcılık sağlar.
Lego parçalarıyla bütünlük oluşturan kişi görevi bitirme bilinci ile hareket eder. Kendisi yıkmayana ya da parçalamaya kadar yapının kalıcı olduğu algısına kapılır. Ve ileriki dönemler de çalıştığı işlerde kendi yaptığı işlerin kalıcılığının yıkılana kadar olacağını kavramış olur.
7) Planlama becerilerini geliştirir.
Lego parçaları yaptığı yapının sadece bir aracıdır. Amacı gerçekleştirirken ister istemez bir plan doğrultusunda hareket eder. Parçaların birbirleriyle uyumunu gözlemler ve ona göre yerleştirir. Sabit kalması gereken parçaları ararken araştırmacı yönleri de gelişir ve analiz duyguları ön plana çıkar.
Lego’nun bireyler ve çocuklar için yeri tarif edilemez olabilir bunun yanı sıra faydaları da öyle olacaktır. Lego sadece çocuklara yönelik bir oyun değil, kendisini geliştirmek isteyen her birey için bir araç ve içinde ki çocuk ruhunu tatmin edebilmesi için oyuncak olacaktır
Yorumlar (0) Yorum Yap