Görsel Hafızanız Ne Kadar Güçlü?

Beyindeki görsel bellek; isimleri, kelimeleri ve sayıları son derece hızlı bir şekilde resimlerle, logolarla kısacası görsel ögelerle geri çağırma görevini üstlenir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak görsel belleğin geliştirilmesiyle doğru orantılı olmakla beraber beynin zaman içinde yeni bağlantılar oluşturarak kendisini yeniden yapılandırabilme kabiliyetine dayanır. Yaratıcılık, akıcı konuşma, kolayca konsantre olabilme, güçlü hafıza gibi bireysel özellikleri desteklemek için de önemli bir etkendir. Bu kabiliyet insandan insana farklılık gösteriyor olsa da bu beceriyi önemli ölçüde geliştirip eğitebilmek de mümkün.

Bu doğrultuda günlük hayat akışında uygulaması çok kolay olan bazı yöntemlere göz atalım:


Çağrışım Yöntemi

Çoğu insan, çizmeye benzetilmesi sebebiyle İtalya’nın coğrafik şeklini diğer ülkelere kıyasla daha kolay aklında tutabiliyor. Aklınızdan gördüğünüz bir nesneye benzer nesneler geçirmeye çalışmak basit gibi görünse de görsel hafızayı önemli ölçüde destekleyen bir egzersizdir. Örneğin; bir sineklik gördüğünüzde aklınıza tenis raketi getirebilirsiniz, hayal gücünüz doğrultusunda başka nesneler de türetebilirsiniz.


Karanlık Oda Yöntemi

Elinize daha önce okumadığınız bir makale alın ve içerisinden bir paragraf belirleyin. Oda içerisinde ışığı açıp kapatabileceğiniz bir yere yerleşin. Işığı bir iki defa açıp kapatarak gözlerinizi karanlığa alıştırdıktan sonra ışığı açık tutarak kısa süreliğine doğrudan belirlediğiniz paragrafa odaklanın ardından hızlıca ışığı kapayın. Beyninizde paragrafın bir görüntü olarak belireceğini göreceksiniz ve bu egzersizi tekrarladıkça paragrafın yüzdesel olarak daha fazla kısmını aklınızda tutabileceksiniz.


Sözlü Bilgileri Görsel İşleme Yöntemi

Beyin yapısı gereği somutlaştırdığı ögeler arşivine daha kolay ve daha hızlı erişebilmektedir. Birçok markanın logo belirlerken ince eleyip sık dokumasının bir nedeni de budur. Görsel kodlama, isimleri daha kolay hatırlayabilmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Örneğin; “Simay” isimli biriyle tanıştığınızda sime bulanmış bir ay figürü canlandırırsanız ismi hatırlama ihtimalinizi yükseltmiş olursunuz.


Alışveriş Listesi Yöntemi

Bu yöntem ile genelde birbiriyle alakasız kelime gruplarını tek bir karede resmetmeye çalışarak hem görsel hafızanızı güçlendirecek hem de birden fazla kelimeyi aklınızda tutabileceksiniz. Örneğin; yumurta, peçete, muz ve dana etinden oluşan bir alışveriş listeniz olduğunu düşünün. Bunları madde madde ezberlemek yerine muz kabuğuna basarak kayıp düşen bir dananın kırmış olduğu yumurtaları peçeteyle temizleyen bir insan resmederek akılda tutmak çok daha kolaydır. İlginç bir şekilde resmettiğiniz görüntünün kompozisyonu ne kadar tuhaf olursa kolayca hatırlamak o kadar mümkün olacaktır.


Tarama Yöntemi

Gördüklerinizin detaylıca aklınıza yerleşmesi için anlık bir bakıştan daha fazlası gerekmektedir. Dışarıya çıkın ve elinize herhangi bir yaprak alın. 30 saniye inceledikten sonra yaprağı bırakın ve aklınızdan yaprağı betimleyecek 10 madde sıralayın. Yaprağın ön yüzü, arka yüzü, rengi, boyutu, kokusu, yaptırdığı çağrışım, bulunduğu nokta gibi her türlü detayı aklınıza getirmeye çalışın. Daha sonra kendinize başka bir obje belirleyin ve bu defa o objeyle ilgili 15 madde sıralamaya çalışın. Bu egzersizi tekrarladıkça görsel hafızanızı daha aktif kullanacak ve bir defada fark ettiğiniz detayların miktarını da artırmış olacaksınız.


Tüm bu yöntemlerin yanı sıra görsel hafıza, beynin iki lobunun dengeli çalışmasıyla orantılı şekilde çalışır. Dışarıdan gelen uyarılarla çeşitli bağlantılar kurup sinyal alışverişini artırdıkça zihinsel performansınız da artacaktır. Günlük rutinlerinizde sıra değişikliği yapmak, kullanmadığınız diğer eli geliştirmeye çalıştırmak, geçtiğiniz yolları mahalle adı yerine sokak üzerindeki mekanlarla tasvir etmek gibi aktiviteler de görsel belleğinizin harekete geçmesine yardımcı olacaktır.

Kategoriler: Bilim, Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/