Olumlama: Kendimizi İyi Hissetmenın Yükselen Şekli

Son zamanlarda çok sık maruz kaldığımız, duyduğumuz bir kavram var: olumlama. Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle olumlamanın çeşitli varyasyonları ile karşı karşıyayız. Hadi hep birlikte olumlama neymiş şmi bakalım:


Olumlama Nedir? 

olumlama

İsteklerimiz, arzularımız, duygularımız, acılarımız, sevinçlerimiz hepsini dil yoluyla dile getiriyoruz. Saydığımız bu durumların hepsi dilimize birtakım kodlar yoluyla kaydolmuş durumunda. Seçtiğimiz her sözcük bundan dolayı oldukça önemli. Olumlama tam da bu noktada devreye giren bir mefhum. Dille kurduğumuz bütün bu unsurları negatif etkilerden arındırıp, pozitif etkilerle çevrelemek olarak kullanmak mümkün.

Evrene olumlu enerji göndermek, negatif unsurlardan arınmak, dileğini pozitif olana kanalize etme yoluna gitmesini sağlar olumlama. Halk deyimindeki “güzel düşün güzel olsun” cümlesinin eyleme geçmiş hali olarak tanımlamak mümkün.


Nasıl Yapılır?

olumlama

Olumlama bir farkındalık ve arzuya yabancılaşmayıp, kayıtsız kalamama halidir. Günlük yaşamsal pratiklerde arzuyu o paratiklere yedirme birleştirme durumudur. Bununla birlikte kurulacak cümleleri negatif etkilerden sıyırıp, olumlu olanı düşünmekle yapılabilir. Hayattaki negatif söylemli kişilerden uzaklaşmak, hayallerinize ket vuracak kişilerden uzak durmak, enerjinizi düşürecek ortamlardan yani kısacası toksik ilişkilenmelerden uzaklaşmak yöntemlerinden birisidir. Bunun yanında veryansın etmeyerek negatif bir durumun üzerine düşünerek onu nasıl pozitif bir hale çevirebilirim diye sormak da olumlamanın bir başka yoludur.

Negatif durumların deryasında çok kendimize zarar vermeden yaşama dönmek de olumlamanın bir yöntemidir. Kendimizi motive edecek çıkış kapılarıdır. Bunun yanında somutlama yapmak da mümkün. Üniversitede gitmek istediğimiz okulun fotoğrafını görünürde bir yer asmak.


Olumlama Pratikleri

  • Bu benim için iyiye işaret.
  • Hayallerimin peşinden gidebilirim.
  • Güçlükler beni yıldıramaz.
  • Zor ama bir o kadar da güzel olacak.
  • Her yokuşun bir inişi var.
  • Umudumu diri tutmam gerekir.
  • Değişimin bâki olduğu doğru, o halde bu negatif durum da değişecek.
  • Her şey güzel olacak.
  • İnandığım şey için emek verebilirim.
  • Kendimi dinleyerek sorunun üstesinden gelebilirim.
  • Kendime güvenmeliyim.

Neden Olumlama Yapmalıyız? Faydası Nedir?

olumlama

Geçim derdi, iş yükü, duygusal yüklerimiz, acılarımız, kayıplarımız. Yaşamın içinde olan bu unsurlar bizleri pek çok açıdan negatif olarak etkiler ve motivasyonunuzu düşürür. Mesaiye devam etmek için, bir işi sürdürmek için devam edecek motivasyonlara ihtiyaç duyarız kimi zaman. İşte olumlama tam da bu noktada devreye girer. Negatifliğin içinde bize alan açıp sürdürmemizi sağlarlar.


Beden Olumlama Nedir?

beden

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle tek tipleşen saçlar, estetikli burunlar, zayıf bedenler, youtuberlerin örnek verdiği makyaj yapma stilleri, etrafımız belirlenmiş kalıplar ile dolu. Olumlama bu tek tip olma durumunun iyileştirilmesi, pozitivize edilmesi yoluyla da olabilir.

Kemerli burunlarını, göbekli bedeni, çatlak olan kalçasını, beyazlayan saçlarını. Bu türden bir olumlamayı kendilik durumuyla barışma olarak da adlandırabiliriz. Mevcut durumunu negatif etkilerden kurtarıp, pozitif yönünü alma. Beden olumlamayı kabul gören ya da daha estetik kalıbın dışına çıkıp, kabul görmeyenle barışma, onunla mutlu olma hali olarak tanımlayabiliriz.

Olumlamayı belirttiğimiz gibi bir pozitif kanatlar yaratıp o açılardan bakmak olarak tanımlamak mümkün. Kendi arzumuz doğrultusunda onu bize fayda sağlayacak açısını bulup, onu kendimize imkânzlıştırmadan imkân dahiline alma. Bunun için eylemde ve pratikte davranışlar ortaya koymak.

Bu bağlamda olumlamayı dileğimizi gerçekleşmeye yönelik birtakım farkında olarak yaptığımız durumlar olarak tanımlayabiliriz. Sözcüklerimizi bizi olumlu olana yönlendirecek biçimde seçmek. Mevcut durumunuzu kendi lehimize çevirecek bizi motive edecek bir takım ilkeler bulmak olarak tanımlamak mümkün.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/