Beyin Plastisitesini Arttırmanın İki Kolay Yolu

Bilişsel becerileri korumak ve arttırmak amacıyla, piyasada birçok destekleyici madde bulunuyor. Birkaç Avustralya’lı araştırmacı, bazı antreman türlerinin çok daha verimli olduğunu ortaya koyuyor.

Beyin plastisitesi, beynin uyum sağlama ve değişebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Çocukluk zamanlarında bu maddenin daha çok üretildiği, yetişkinlik zamanlarında ise kaybolduğuna inanılıyordu. Araştırma sonucu ise şaşırtıcıdır, çünkü bu inanışa karşı çıkmaktadır. 
Beyin plastisitesini arttırdığını iddia eden destek maddelerinin bu konudaki kanıtları ise oldukça zayıftır.
Araştırma Güney Avustralya Üniversitesinde yapılıyor, 128 katılımcı ile çalışıldı. İlk antreman 25 dk ortalama yoğunlukta ve devamlı aerobik egzersiz içeriyor. İkinci antreman 20 dk ve aralıklı antremandan oluşmaktadır. Yapmak isteyenler için, yeterince enerjik olma tavsiyesi bulunmaktadır. Ayrıca bu araştırma daha önce yapılmış olan aerobik çalışmanın bilişsel fonksiyonlara etkisini de destekliyor.

Araştırmacılar, yapılan antremanların faydalı olabilmesi için, antremandaki kalp ritimlerinin %50 ile %90 yoğunluk oranı arasında olmasını istedi. 
Bunlar dışında bazı antreman türlerinde ise stres hormonu kortizol salgılandığı için plastisiteye olumsuz etkisini gözlemlendi.

Genel olarak bu iki antreman türüne uygun, ortalama yoğunlukta yapılan yüzme ve bisiklet gibi aktiviteler bulunuyor. Küçük bir araştırma ile çeşitli antreman türlerine ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken antreman süresi ve kalp ritimidir. Ayrıca kortizol seviyesini sabit tutman için kısa molalar verilmelidir.

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/