Normal Nedir? 

Bugün sizle çokça tartışılan bir soruyu tartışmak istiyorum. Normal nedir? Bu sorunun birçok cevabı var ama kimsenin sormadığı bir soru da var. Normal denen şey var mıdır yoksa bizim kafamızda kültürel yapıdan kaynaklanarak kurduğumuz bir yanılgıdan mı ibarettir? 
Bildiğiniz üzere sosyal normlar hayatımızın önemli bir parçası. Peki ya bu sosyal normlar olmasaydı? Dünya daha renkli bir yer mi olurdu yoksa kuralların olmadığı bir sirke mi dönerdi? İnsanlar birbirini umursamaz mıydı yoksa birbirlerinin farklarına aldırmadan birbirlerini kucaklar mıydı? Bunları bilmemiz mümkün değil. Çünkü sosyal normlarla örülü bir hayatımız var ve bunun dışına çıkınca ‘asi’ veya ‘aykırı’ olarak adlandırılıyoruz. Benim kafamı kurcalayan bu soruların cevabını bulmam çok uzun sürdü ve hala da sürüyor fakat eskiye göre biraz daha netim bu konuda. Bir kere normal diye bir şey yok. Silin kafanızdan bunu! Çünkü gerçekten normal dediğimiz şeyler bizim algımızda sosyal normlarla birlikte kodlanan yargılar. Biz bu yargılara normal ya da normal değil diyoruz. Fakat başkasına göre bizim davranışlarımız normal ya da normal olmayabilir. Başkasının bizi yargılaması olumlu ya da olumsuz bir şekilde bizi normal ya da anormal yapmaz ki! 
İşte bahsettiğim konuyu en güzel özetleyen ve anlatan kitap! Gerçekten az bilinen bir kitap fakat ustalıkla yazılmış bir eser. Kültürlerarası araştırmalar yapan yazarın farklı kültürlerdeki aslında olmayan ”normal”i yani sosyal normları araştırması , ve komik anekdotlarla anlatması benim çok hoşuma gitti. Mesela biz düşünüyoruz ki elimizle birini selamlamak her yerde aynı anlama gelir fakat öyle değil işte. Selamlamanın farklı şekilleri olabilir ve yalnızca Kuzey Amerika’da ve Avrupa’da el sıkışmak ‘zorunluluk’ olarak görülüyor. Diğer ülkelerde bunun yerine sarılmak, kafa sallamak, eğilmek veya yanaktan öpmek daha çok tercih edilebiliyor. Yani globalleşen dünya bize bazı normların daha popüler olduğunu söylese de aslında her insan kendi kültürünü yanında taşımaya devam ediyor. 
Daha fazla spoiler’a gerek yok. Hadi siz de okuyun ve kültürler arası yolculuğa katılın! İyi eğlenceler! Yolculukta Guugu Yimithirr kabilesini takip edin ki kaybolmayasınız! Esenlikler 🙂

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/