Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı Tablosu Ne Anlatmaya Çalışıyor?

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

İtalyan rönesans döneminin en ünlü sanatçılarından Michelangelo’nun 1500’lü yıllarda yaptığı “Adem’in Yaratılışı” eserini birçoğumuz biliyoruzdur. Bu resim aslında tavana resmedilmiş bir fresktir. Michelangelo’nun Tanrının yüzünü tasvier ederken kendi yüz hatlarını resmettiği düşünülür. Tablonun en çok dikkat çeken kısmı ise ellerin kavuştuğu bölüm olsa da resmin başka yerlerinde çok daha büyük detaylar olduğu ortaya çıkmıştır. Resim ile ilgili çeşitli tartışmalar söz konusu. Michelangelo eller tablosu, Michelangelo el tablosu ya da Michelangelo tanrının eli gibi isimlerle de anılan bu eser ile ilgili bu tartışmalara bir göz atalım.

1511 yılında Michelangelo tarafından yapılan Adem’in Yaratılışı tablosu, Sistine Şapeli’nin tavanında bulunuyor.

Ünlü eserde, Michelangelo’nun Tanrı’nın yüzü olarak kendi yüzünü resmettiği iddia ediliyor. Ayrıca Ademin Yaratılışı tablosu sanılanın aksine bir tablo değil, bir fresktir.




Resmin en ünlü yorumlanma şekli isminden de anlaşılabileceği gibi yaratıcının Adem’e hayat verişinin anlatıldığıdır. Bir diğer yorum ise resmin, insanların Tanrı’ya yabancılaşmasını anlattığı.

Burada en önemli kısım olarak Tanrı ve Adem’in ellerinin kavuştuğu bölümü gösterebiliriz.




Yıllardır bu şekilde yorumlanan Adem’in Yaratılışı hakkında atılan yeni tezler ise hiç mantıksız değil.

Yeni yorumlamalar, resimde, Tanrı’nın beyne benzeyen bir kalıbın içerisine çizilmiş olduğu yönünde. 

Resme tekrar baktığımızda Tanrı’nın bulunduğu kısmın gerçekten de beyin olduğunu ve Michelangelo’nun Tanrı’yı beynin tam ortasına yerleştirdiğini görebiliriz.

Yani, Michelangelo insanlığa “Tanrı aslında sizsiniz, o sizin içinizde” mesajını iletmiş olabilir. Unutmayın ki, sanat eserleri, ona bakan kişilerin yorumlarıyla anlam kazanır. Michelangelo el tablosu anlamı olarak merak edilen konuya bir yorumdur sadece bu. Kesin bir bulgu yoktur.




Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/