Türkiye Neden Beyin Göçü Veriyor?

Sena Topaloğlu

Sena Topaloğlu

Editör @ceotudent

Beyin göçü, 1960’larda ortaya çıkan bir kavram. Beyin göçü, özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde, mesleğinde veya uzmanlık alanında çok iyi yetişmiş olan kalifiye insanların ülkelerini bırakarak daha iyi şartlarda çalışabilecekleri başka yerlere göç etmesi demek. Fransız haber ajansı AFP ise Türkiye’deki beyin göçünü mercek altına aldı.

Ajans, özellikle eğitimli gençlerin Türkiye’yi terk ettikleri ve bunun için benzer sebepler sundukları sonucuna vardı.
Ajansın röportaj yaptığı insanlardan biri 5 yıl önce Dubai’ye yerleşmiş olan dijital pazarlama uzmanı bir kadın. Kendisi Dubai’ye yerleştiği dönemin Türkiye ekonomisinin canlı, uluslararası alanda Batı ile ilişkilerinin daha sağlıklı ve kültürel etkinliklerinin daha yoğun bir dönem olduğunu söylüyor. O zamanlar tüm çevresinin ona gitmemesi gerektiğini söylediğini fakat şimdi birçok arkadaşının kendisine CV’lerini gönderdiğini belirtiyor. Özellikle referandum sonuçlarından sonra gelen beyin göçü taleplerinin arttığını ve kendisinin de Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini ekliyor.
Röportaj yapılan bir diğer kişi ise 33 yaşında bir İngilizce öğretmeni. “Başka yerlerde daha iyi imkanlar varken neden burada acı çekeyim ki?” sözleri ile kendi beyin göçü sebebini açıklıyor. Ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmek için ilk adımı attıklarını da söylüyor.
Türkiye’de artık bağımsız filmlerin çekilemediğini düşünen 26 yaşındaki bir film yönetmeni de beyin göçü yapan kişilerden biri.
AFP aynı zamanda doktorası için Kanada’ya giden ve dönmeyi düşünmeyen bir Türk ile konuştu. Türkiye’de fikir özgürlüğünün olmadığından şikayetçi olan 28 yaşındaki akademisyen, siyasi görüşlerini açıkça ifade etmenin Türkiye’de işsiz kalmak için yeterli bir sebep olmasından dolayı akademisyen olmanın cesaret gerektirdiğini söyledi.
Yapılan araştırma ve röportajlar sonucu beyin göçünün 3 ana sebepten kaynaklandığı ortaya çıktı.
1) Üniversite mezunları için azalan iş imkanları
2) Son dönemlerde artan muhafazakarlık
3) İnsan hak ve özgürlüklerinin azalması
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/