Kitap okumama durumu yaratıcılıktan uzak, kendini geliştiremeyen, yaşama karşı farklı bakış açıları kazanamayan kişileri ortaya çıkarır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen kişi öncelikle bu yargıyı kabullenmeli ve kitap okuma alışkanlığının gerçek bir kazanım olduğuna inanmalıdır.
Peki kitap okuma alışkanlığı ve kültürü nasıl edinilir? Bu sorunun cevabına yönelik bazı notlar oluşturduk.
1) Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?
Boş zamanlarınızda, yarım saat gibi kısa sürelerde çeşitli blog, makale, gazete, dergi ve kitap okumak öncelikle sizin için küçük bir günlük aktiviteye dönüşecek ve okuma alışkanlığınızı geliştirecektir. Sonrasında da daha uzun ve sürekliliği olan kitaplara yönelik kültürünüz oluşmaya başlayacaktır.
2) Kendinizi motive edin.
Bu alışkanlığı kendinize kazandırabilmeniz anlamında bazı hedefler belirleyin. Mesela bir aylık dergi aboneliğiniz olsun ya da haftalık 200 sayfa kitap okumak gibi kendinize hedefler koyun.
3) Seçici davranın.
Kitap kültürünüzü kendiniz belirleyin. Herkes dünya klasikleri ya da bestseller kitaplar okuyor diye sizin de onları okumanız gerekmiyor. Fakat seçeceğiniz yayınların dünyaya dair farklı bakış açıları kazandırabilir nitelikte, hayal gücünüze ve kişisel gelişiminize olumlu etkiler sağlayacak nitelikte olması gerektiğini de söyleyelim.
4) Kitap arkadaşlıklarınız olsun.
“Ben bu alışkanlığı nasıl kazanırım?” diye sorduğunuzda bu konuda size verebilecek tavsiyeleri olan, okuduklarınızı paylaşabileceğiniz, okuma kültürü adına fikir alışverişleri yapabileceğiniz kitap arkadaşınız olsun. Komik mi geliyor? Bence mantıklı.
5) Bahanelerle zaman kaybetmek yerine o zamanı kitap okumaya ayırın.
Büyük başarıların önündeki en büyük engellerden biri de okuma alışkanlığını edinememe durumudur. Şimdi bu konudaki tüm düşüncelerinizin üzerine yeni bir beyaz sayfa çekin ve yarın ne okuyacağınıza karar verin.^
Yorumlar (0) Yorum Yap