İngilizce’yi 5 Maddelik Bu Kapsamlı Yöntemle Hazmederek Öğrenin

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

İngilizce, Türkiye’ de birçok öğrencinin eğitim hayatının sancılarından birisi olmuştur. Üniversite dönemine gelene kadarki eğitim sürecinde neredeyse tüm öğrenciler yaklaşık 10 yıl boyunca İngilizce eğitim alsa da üniversiteye geçtiklerinde eğer İngilizce hazırlık eğitimi varsa bu eğitime başlangıç düzeyinden başlıyorlar, üniversitede İngilizce eğitimi verilmiyorsa da büyük oranda İngilizce öğrenmeden mezun oluyorlar. İngilizce hazırlık eğitiminde öğrencilerin motivasyon kaybetmeden iyi bir sene geçirip geçirmediği ya da kurumların verdiği İngilizce eğitimin kalitesi bir değişken olsa da bu hususlar konumuz dışında kalmaktadır. İngilizce öğrenme sürecini öğrenci özelinde değerlendirip sunacağım çözüm de öğrencinin;bu yazıyı okuyup İngilizce öğrenmek adına iyi alternatifler öğrenmek amacında olan sizlerin kullanabileceği güzel bir sistem. Kendi İngilizce hazırlık sürecimde okulumda da var olan güzel uygulamalara ek olarak kişisel olarak daha iyi öğrenmek adına uyguladığım yolları da tavsiye edeceğim.

Kelime Öğrenme: Kelime Defteri Oluşturun!

Güzel bir dil öğrenme sistemi inşa etmek için önemli başlıklardan birisi kelimedir. Herkesin kelime öğrenme metodu farklı olabilir ancak amaç her seferinde kelimeyi derinlikli öğrenebilmektir. Derinlikli kelime öğrenmek de kelimenin anlamını bilmek, kelimeyi var olduğu dildeki açıklamasıyla kavramak, aynı kökten türetildiği diğer sözcük türlerini bilmek ve kelimeyi öğrenme amacınızı ölçecek şekilde kelimeyi bir cümle içerisinde kullanabilmeyi gerektirir. Bu sebeple yukarıda saydığımız tüm gereklilikleri yerine getirecek şekilde şu metodu uygulayın: bir kelime defteri oluşturun.
Kelime defterinizi, kelimelerin kendi dilinde açıklamaları, diğer sözcük türevleri(sıfat, zarf), birlikte kullanıldığı kelime kalıpları ve içinde kullanıldığı bir cümleden oluşacak şekilde tasarlayabilirsiniz. İngilizce öğrenme sürecimde okulum tarafından da uygulanan bu metot oldukça kalıcı bir öğrenme sağlamıştı. Halihazırda yeni kelimeler öğrenirken de bu metodu kullanmaktayım. Örnek bir şablon olarak göstermek gerekirse;

Okuma: Her Gün Kitap, Makale, Yazı vb. Okuyun!

Kelimeleri öğrendikten sonra eğer onlar bir daha karşınıza çıkmazsa unutabilirsiniz. Unutmayın, dili belli bir görevi tamamlamak için öğrenmiyorsunuz. Dil, sürekli gelişen bir varlık olduğu için dil becerisi de sürekli canlı tutulması gereken bir yetkinlik. Bu sebeple kelimeleri öğrenirken ve öğrendikten sonra okumalar yapın. Bu okuma etkinliklerini seviyenize göre romanlar, hikayeler; ilgi duyduğunuz alanlara odaklı makaleler, yazılar üzerinden yapabilirsiniz. Her gün bir iki sayfa makale okumak bile dil yetkinliğinize önemli katkıda bulunacaktır.

Dinleme: Podcast, Video, Seminer vb. Dinleyin/İzleyin!

Yabancı dilde dinleme becerinizi geliştirmek üzerine de yazılmış binlerce yazı mevcut. Dizi ve filmleri yabancı dilde altyazılı ya da altyazısız izlemek de oldukça faydalı bir öneri olsa da dinleme sürecinden daha fazla yararlanmak adına konferans konuşmaları ve podcastler dinleyerek dinleme becerinizi geliştirirken bilgi dağarcığınıza da katkı yapabilirsiniz.

Yazma: Online Platformlarda Yazılar Yazın!

Yazı yazmak, birçok öğrenci için İngilizce öğrenmenin en zahmetli kısımlarından birisi. Türkçe olarak bile yazmaktan çekince duyduğumuz zamanlar olabildiği halde amatör olduğumuz farklı bir dilde yazmanın herhalde daha zor ve gönülsüz gerçekleşen bir süreç olduğu kesin. Ancak her zaman dili neden öğrendiğinizi hatırlamanız gerekir. Dili aktif olarak kullanmak gerektiği için söz konusu dilde fikir, yazı, düşünce üretip bunları ifade etmek elzem bir nokta. İngilizce öğrendiğiniz kurumlarda yazılar yazıp kontrol ettirebileceğiniz gibi online mecralarda da yazılar yazabilirsiniz. İngilizce özelinde örnek vermek gerekirse; bir soru-cevap sitesi olan Quora’ da diğer kullanıcılar tarafından sorulmuş olan sorulara kendi fikrinizi belirtirken yazma becerinizi de geliştirebilirsiniz.

Konuşma: Bulduğunuz Herkesle Konuşun!

İngilizce konuşmak, toplum olarak oldukça çekindiğimiz bir süreç. Hata yapmaktan korktuğumuz için konuşmamayı tercih ettiğimiz pek çok durum aslında konuşma becerimizi geliştirmek için büyük birer fırsat. Eğer yakında uzun süreli bir yurt dışı planınız yoksa ve konuşma becerinizi geliştirmek istiyorsanız bulduğunuz her fırsatı değerlendirmek durumundasınız. Bir kere konuşmaya cesaret ettikten sonra gerisi mutlaka gelecektir. Unutmayın ki kimse kusursuz değildir. Ve aslında kimse siz konuşurken hatalarınıza da umursamayacaktır.

İngilizce; hatta dil öğrenmek bir ders değil, yaşam boyu öğrenmeyi gerektiren canlı bir varlık. Bu sebeple sürdürülebilir ve hazmederek öğrenme yaklaşımı dil öğreniminde çok önemli. Siz de bu kapsamlı tekniği uygulayarak İngilizce’ yi öğrenebilirsiniz.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/