Neredeyse Her Gencin Yaşadığı Gelecek Kaygısı 5 Maddede Nasıl Aşılır?

Geleceğin belirsizliği yüzünden sürekli depresif olanlar, olduğu yeri sürekli sorgulayanlar, “Bir şeyleri başardım ama ileride ne yapacağım?”, “Bir şeyler yapmam gerekiyor!” diyenler oradasınız biliyoruz. Modern dünyanın insanları olarak hepimiz aceleci ve telaşlıyız, belirsizliklerin netleşmesini bekliyoruz ve zaman sürekli aleyhimize işliyor gibi. Sistem böyleyken ya kaygılar içinde boğulacağız ya da kendimizi bu durum için güncelleyeceğiz. Gelin, gelecek konusundaki bakış açımızı nasıl daha iyi hale getirebiliriz bir göz atalım:

1)  Hayatın kontrolü tamamen elinizde değil: Bunu kabullenin.

Her ne kadar gelecek adına kültürel sermayenizi arttırmanız çok önemli olsa da, hayatın size ne vereceğini ve sizden ne alacağını bilemezsiniz. Kafanızda kötü gelecek senaryoları kurmak yerine biraz rahatlayın ve bugünün kıymetini bilin. Hayatınızın akışını belirlemeye çalışmaktansa, hayatın kendi akışına uyum sağlamayı öğrenin. Bugünü güzel geçirin ki dününüz de geleceğiniz de güzel olsun.

2) Belli bir konuda uzmanlaşmaya çalışın.

Bu konunun seçtiğiniz kariyer doğrultusunda olup olmamasının bir önemi yok. Sevdiğiniz bir şeyde uzmanlaşmak ve gelişme göstermek, karşınıza gelecek herhangi bir konuda kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Aynı zamanda bir disiplinde uzmanlaşmanın o kadar kolay olmadığını, tersliklerin ve hataların olacağını daha çok kabullenecek ve daha rahat ayağa kalkacaksınız.

3) Okumanın ve öğrenmenin sonu yoktur: Kitap kurdu olun.

Düşüncelerinizi ve kaygılarınızı kontrol edebilmeniz için çoğu zaman deneyimlere ihtiyacınız olur. Kitaplar size yüzlerce deneyim sunar. Nasıl düşünmeniz ve nasıl düşünmemeniz gerektiğini öğrenebileceğiniz en iyi kaynaklar şüphesiz ki kitaplardır. Hem kültürel birikiminizi arttırın, hem de hayatı başka kalemlerden yaşayın.

4) Yarışınız dışarıdaki insanlarla değil, kendinizle.

İnsanların başarıları, başarısızlıkları, söyledikleri çoğu zaman sizin hayatınız adına bir şey ifade etmez. Bu durumun sizde baskı oluşturması için hiçbir zaman yeterli sebep yoktur. Dışarıdaki insanları geçmek yerine, kendinizi güncelleyin. Başka bir insandan daha çok para kazanmayı hedeflemek yerine, kendinizi olduğunuzdan daha bilgili biri yapmaya çalışmak uzun vadede de, kısa vadede de size daha faydalıdır. Rekabeti seven biriyseniz, sadece kendinizle yarışın.

5) Yapacaklarınız hakkında konuşmayın, yapacaklarınıza başlayın.

“Çok büyük şeyler hedefliyorum!” demek ve günlerce bunu planlamak yerine hedefinize doğru giden en küçük adımı atın. Planınızı anlamlı kılan şey planınızın hayata geçmesidir. Gireceğiniz sınavın ya da sunumun iyi mi kötü mü geçeceğini düşünmek yerine sadece yapmanız gerekeni yapın. İç sesinizi susturmanın tek yolu aklınızı kurcalayan o sürecin yaşanmasıdır. Aşırı analiz etmek ve detaylarda boğulmak yerine harekete geçin. Bir adım atmak, ileriye daha net bakmak demektir.
Kategoriler: Gelişim, Psikoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/