Sinema, artık çoğu insanın hayatında büyük bir yer kaplıyor. Güzel bir film izlemenin keyfini birçok şeyden alamıyoruz. Bu büyüdükçe büyüyen sektörün de hemen hemen her insana hitap edebilecek farklı film kategorileri ve türleri mevcut. Kimisi komedi filmi izleyip kahkahalarla gülmek isterken bir başkası güzel bir dram filmi eşliğinde saatlerce ağlamak istiyor. Biz de sizler için başlıca film kategorileri listesi oluşturduk; bu kategorileri açıklamaları ve örnekleri ile birlikte derledik. Hazırsanız film kategorileri listemize hep birlikte yakından bakalım.
Aksiyon Filmleri
- Aksiyon filmi örnekleri: Fast and Furious, Scarface, Rocky, Die Hard, Independence Day
Aksiyon filmleri genellikle “vurdulu kırdılı filmler” olarak bilinir. Bu filmlerin genel özelliği film boyunca sürekli olarak bir aksiyon halinin devam etmesidir. Aksiyon filmlerinin amacı, izleyicilere ilk dakikadan son dakikaya kadar heyecanlı bir şekilde filmi takip ettirebilmektir. Tercihe göre aksiyon filmleri, eğlenceli veya gerilim dolu olabilir. Casus filmleri, dövüş filmleri ve felaket filmleri aksiyon filmlerinin bünyesindedir.
Animasyon Filmleri
- Animasyon filmi örnekleri: Ice Age, Finding Nemo, Leon King, Wall-E, Toy Story
Animasyon, birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. Teknolojinin ve bilgisayarların gelişmesiyle birlikte animasyon filmleri de büyük bir ilerleme gösterdi. Öncelerde animasyon, daha çok çocuk filmleri için kullanılıyor olsa da artık her türden animasyon filmi üretilebiliyor. Animasyon filmlerinden kullanılan birçok farklı teknik bulunuyor. Bu tekniklerden bazıları 3D, 2D, cut-out, stop motion olarak sıralanabilir.
Belgesel Filmleri
- Belgesel filmi örnekleri: Emperor’s Journey, White Planet, Fahrenheit 9/11, Kedi, Human
Belgesel filmler, belli konular üzerinde yapılan araştırma veya gözlemlerin sonuçlarının, estetik kaygılarla seyirciye yansıtılmasıdır. Bu filmlerde bilim ve sanat bir arada bulunur. İzleyiciyi kesin belgeler veya görüntülerle bilgilendirmeyi amaçlar. Belgesel filmlerin konusu insandan doğaya, sanattan tarihe her şey olabilir. Etnografik belgeseller, doğa belgeselleri, bilimsel belgeseller, sanat belgeselleri ve şiirsel belgeseller, belgesel türleri arasındadır.
Bilim Kurgu Filmleri
- Bilim kurgu filmi örnekleri: Interstaller, Back To The Future, Matrix, Star Wars, Terminator
Bilim kurgu filmleri, yakın ya da uzak gelecekte, bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını kullanarak oluşturulan hikayelerdir. Yakın ve uzak geleceğin yanı sıra bazen geçmiş de kurgulanabilir. Bilim kurgu filmleri, güncel gerçeklik içinde mümkün olmasa da bilime ve mantığa dayandırarak yarattıkları dünyalarla izleyiciyi içine çeker.
Fantastik filmlerden ayrıldığı nokta da burasıdır. Fantastik filmler, bildiğimiz dünya ve fizik kurallarından bağımsız şekilde bir evren yaratabilme özgürlüğüne sahiptir. Bilim kurgu filmleri ise yarattığı dünyanın doğa kanunlarına ve bildiğimiz dünyanın mantığına ters düşmemesine dikkat etmek zorundadır. Bilim kurgu, film kategorileri arasında en popüler olan türlerin başında geliyor.
Biyografi Filmleri
- Biyografi filmi örnekleri: Malcolm X, The Teory of Everything, Into the Wild, Bohemian Rhapsody, Loving Vincent
Biyografi filmleri, gerçek kişilerin hayatlarının tamamının veya bir bölümünün sinemaya uyarlanmasıdır. Tarihteki önemli kişiliklerin yaşam öykülerinin anlatıldığı filmler bu türün en yaygın örnekleridir. Biyografi filmlerinde uydurma veya kurgu hikayeler yer almamalıdır. Biyografisine odaklanılan kişinin hayatı saptırılmadan anlatılır. Bir kişinin tüm hayat hikayesinin anlatılabileceği gibi yaşamının önemli görülen belirli bir kısmı da biyografi filmi olarak işlenebilir.
En Başarılı Girişimcileri Anlatan 10 Etkileyici Biyografi Kitabı
Dini Filmler
- Dini film örnekleri: The Passion of the Christ, Noah, Ben-Hur, Bruce Almighty, The Seventh Seal
Hikâyesinin temeline din konusunu alan filmler dini filmlerdir. Dini filmler herhangi bir dinin ya da inancın ortaya çıkma veya yayılma olayını işleyen tarihi bir film olabilir. Bunun yanında günümüzde veya gelecekte geçip yine merkezine dini alan bir film de dini filmler kategorisinde yer alır. Dini filmler genellikle herhangi bir inancın propagandasını yapmaz. Din unsurunun toplum veya bireyler üzerindeki etkilerine değinen filmler en yaygın dini filmlerdir.
Dram Filmleri
- Dram filmi örnekleri: Shawshank Redemption, Forrest Gump, 12 Angry Man, Truman Show, The Pursuit of Happyness
Dram filmleri, komediye göre daha ciddi ve çarpıcı hikayeler işleyen türlerdir. Genellikle hayatın içinden olan unsurlardan yararlanır. Dram filmleri insanları filmin içine çekerek etkilemeyi amaçlar. Bu filmlerin içinde komedi, gerilim gibi başka unsurlar da bulunabilir. Dram filmlerinin sinema tarihinde kapladığı yer oldukça büyüktür. Bazen gerçek hikayeleri, bazen hayatın içinden kurgusal hikayeleri incelikle işleyerek insanları derinden etkileyebilen başarılı dram filmi örnekleri oldukça fazladır.
Eğitim Filmleri
- Eğitim filmi örnekleri: Dead Poets Society, Freedom Writers, Detachment, 3 Idiots, Like Stars on Earth
Eğitim filmleri, okul, öğrenci, eğitim veya eğitimci gibi unsurları işleyen ilham verici filmlerdir. Bu filmler özellikle gelişim çağındaki çocukların hayata bakışlarını olumlu yönde etkileyebilir. Bu tür filmlerde genellikle eğitimin yanında sosyal çevrenin ve arkadaşlığın önemi de çokça işlenir.
Erotik Filmler
- Erotik film örnekleri: Basic Instinct, Wild Things, The Dreamers, 50 Shades of Grey, Nymphomaniac
Erotik filmler, diğer filmlere göre cinselliği ve çıplaklığı daha çok öne çıkaran filmlerdir. Ülkemizde de 80li yıllarda popüler olan bu tür, ABD ve Avrupa sinemasında oldukça yaygındır. Erotik filmlerde, pornografik filmlerden ayrı olarak genellikle karakterlerin vücudunun tamamı gösterilmez. Ayrıca erotik filmleri sadece 18 yaşından büyüklerin izlemesine izin verilir.
Fantastik Filmler
- Fantastik film örnekleri: The Lord of The Rings, Harry Potter, Jumanji, Avengers, Ghostbusters
Fantastik filmler, doğaüstü olayları veya dünyaları konu alan filmlerdir. Film kategorileri arasında hayal gücü ve yaratıcılık unsurları en yüksek düzeyde olan kategorilerden biridir. Fantastik filmlerde kullanılan en yaygın unsurlar periler, melekler, sihirbazlar, canavarlar, cadılar, ejderhalar, konuşan hayvanlar, elfler, troller, cüceler, vampirler, kurt adamlar, hayaletler gibi doğaüstü varlıklardır. Masal filmi, mitolojik film, süper kahraman filmi ve tarihsel fantezi filmi, fantezi filmlerinin bünyesindedir. İyi fantezi filmleri izleyenleri kendine bağlar ve yarattığı dünyaya hayran bırakır.
Gençlik Filmleri
- Gençlik filmi örnekleri: The Perks of Being A Wallflower, Project X, 17 Again, Easy A, American Pie
Gençlik filmleri, olay örgüleri ve hikayeleri ile hayata atılmaya hazırlanan gençleri hedef alan filmlerdir. Bu tür filmlerde daha çok lise veya üniversite yaşlarındaki gençlerin, kendi hayatlarında yaşadığı veya yaşayabileceği sorunlar ele alınır.
Reşit olma, topluma uyum sağlamaya çalışma, zorbalık, akran baskısı, ilk aşklar, isyankar gençler, ebeveynlerle çatışma gibi konular gençlik filmlerinde sıkça işlenir. Bunun yanında arkadaşlığın önemi de bu tür filmlerin çok fazla değindiği konulardan biridir. Gençlik filmleri, film kategorileri arasında epey bir popülerdir.
Gerilim Filmleri
- Gerilim filmi örnekleri: The Silence of The Lambs, Saw, The Sixth Sense, Rear Window
Gerilim filmleri seyircisini farklı ruh hallerine sokmayı amaçlar. Heyecanı sürekli had safhada tutma peşindedir. Seyirci film boyunca beklenti içine girer. Endişeyi, dehşeti ve gerginliği sık sık seyircisine hissettirmenin peşindedir. Suç, aksiyon, korku, polisiye gibi temalarda gerilim unsuru sıkça kullanılır.
Gerilim türlerinin alt dalları arasında en çok bilineni ise psikolojik gerilimdir. Akıl oyunları, ruhsal bozukluklar, takıntılı karakterler bu psikolojik gerilimlerde çokça kullanılır. Ayrıca John F. Kennedy suikastından sonra politik gerilim türü de popülerlik kazanmıştır. Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock gerilim türünün en önde gelen ismi kabul edilir.
Komedi Filmleri
- Komedi filmi örnekleri: Hababam Sınıfı, Dumb and Dumber, Liar Liar, Shrek, Tosun Paşa
Komedi filmleri, mizah unsurunu sık sık kullanarak izleyiciyi güldürmeyi hedefleyen filmlerdir. Bu filmlerin amacı izleyenleri eğlendirmektir ve bunun için karakterlerin mizahi etkisi ara sıra abartılır. Komedi filmleri genellikle mutlu sonla biter ve seyirciyi üzmez.
Çoğu komedi filminin yegane amacı izleyiciyi eğlendirmek olsa da bazı komedi filmleri toplumsal veya politik mesaj kaygısı da taşır. Komedi filmlerinin absürt komedi, aksiyon komedisi, kaba komedi gibi alt başlıkları bulunur.
Ancak diğerlerinden en çok ayrılan alt başlığı kara komedidir. Kara komedi filmleri diğer komedi türlerinden farklı olarak izleyicinin eğlenmesini biraz daha arka plana atar ve eleştiri unsuru daha çok öne çıkar.
Korku Filmleri
- Korku filmi örnekleri: Psycho, The Shining, A Nightmare On Elm Street, The Ring, The Thing
Korku filmleri, izleyicilerde korku, dehşet, tiksinti gibi duyguları uyandırmayı hedefleyen filmlerdir. Bu tür ilk olarak Drakula, Frankestein, Mumya, Kurt Adam gibi klasik edebiyat karakterlerinden esinlenmiştir. İzleyiciyi korkutabilmek için toplumda geçmişten bugüne gelmiş korku unsurlarından yararlanır.
Korku filmlerinin izleyiciyi korkutmak için seçtiği unsurlar vampirler, canavarlar, zombiler, hayaletler gibi doğaüstü varlıklar olabilir. Ayrıca korku filmlerinde seri katiller, hırsızlar, psikopatlar gibi gerçekçi unsurlar da kullanılabilir. Bazı korku filmleri ise gerçekçi ölüm sahneleri, işkence sahneleri ve tiksindirmeye varacak dehşet verici sahnelerle izleyiciyi korkutmayı amaçlar.
Macera Filmleri
- Macera filmi örnekleri: Gladiator, The Blood Diamond, Pirates of The Caribbean, Troy, Cast Away
Macera filmleri genellikle ana karakter üzerinden belirli bir hedefin peşinden gitme temasını işleyerek izleyicisine ilham verme peşindedir. Bu film kategorisinde yolculuk ögeleri sık sık kullanılır. Karakter hedefini belirler, hedefini gerçekleştirmeyi kafasına koyar, yola koyulur ve hedefini gerçekleştirebilmek için karşılaştığı zorluklarla mücadele eder. Macera filmlerinin bir diğer öne çıkan özelliği ise olayların gerçekleştiği yerlere en az karakterler kadar önem verilmesidir.
Müzikal Filmler
- Müzikal film örnekleri: La La Land, Dancer In The Dark, Grease, Singin In The Rain, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Müzikal filmler, karakterlerin öykü içerisinde şarkılar söyleyip dans ettiği film türüdür. Bu türde şarkılar genellikle senaryoyu ilerletmek veya karakterlere derinlik katmak için kullanılır. Müzikal film, sahne müzikallerine dayanır. Son zamanlarda da sık sık sahne müzikalleri sinemaya uyarlanır. Genellikle bu tür filmler, şarkıların ve dansların da etkisiyle izleyicileri daha kolay etkileyebilir. Müzikal filmin alt türü olan müzikal komedi ise müziğinde, dansında ve hikayesinde bolca mizah unsuru bulundurur.
Mekanı ve Müzikleriyle de İlgi Çeken 11 Film
Politik Filmler
- Politik film örnekleri: Goodbye Lenin!, Machuca, Persepolis, V For Vendetta, Uçurtmayı Vurmasınlar
Politik filmler veya siyasi filmler, din, devlet, siyaset, birey, toplum gibi konu başlıkları başta olmak üzere tüm siyasi unsurları kullanır. Devletin işleyişinden memnun olmayan bireylerin devletle karşı karşıya gelmesi, ahlaki sorunlara bireylerin ve devletlerin tepkileri, terör, savaş, vatanseverlik, totaliterlik gibi konular politik filmlerin en çok işlediği konulardır. Bu tür filmler eleştiri mesaj verme kaygısı taşır. Bunun yanında politik filmlerin genellikle tarafsızlık gibi bir gayesi yoktur. Bazı politik filmler belli bir ideolojinin propagandası niteliğinde de olabilir.
Romantik Filmler
- Romantik film örnekleri: Call Me By Your Name, Titanic, Selvi Boylum Al Yazmalım, The Notebook, Gone With The Wind
Romantik filmler, duygusallık, aşk, tutku gibi konuları işleyen filmlerdir. Genellikle bu tür filmlerde birbirine aşık olan karakterler birbirleriyle sorunlar yaşarlar. Filmler birbirine aşık karakterlerin sorunlarıyla mücadelesini ve aşkları için yapabileceklerini işler. Romantik filmler, yarattığı duygusal havayla izleyicileri etkilemeyi hedefler. Bu filmler çoğunlukla dram unsurlarıyla iç içe işlenir. Ayrıca mizah temasını da işleyen romantik komedi filmleri de bu türün en bilindik alt türlerindendir.
Savaş Filmleri
- Savaş filmi örnekleri: Saving Private Ryan, The Pianist, Schindler’s List, Last Samurai, Full Metal Jacket
Savaş filmleri, tarihte yaşanmış olan savaşları baz alarak veya tamamen kurgu savaşları işleyerek beyaz perdeye sunulan filmlerdir. Bu film kategorisi genellikle kara, deniz veya hava savaşlarına odaklansa da savaş rehinleri, operasyonlar, casuslar, askeri eğitimler gibi konuları işleyen filmler de savaş filmleri kategorisine girer. Bazı savaş filmleri, muharebelere hiç odaklanmayıp savaşların askerler veya sivil halk üzerindeki etkilerine de yoğunlaşabilir. Bugüne kadar çekilmiş savaş filmlerinin birçoğu 2. Dünya Savaşı’nı işlemiştir.
Spor Filmleri
- Spor filmi örnekleri: Space Jam, Goal!, Green Street Hooligans, Moneyball, Raging Bull
Spor filmleri, bir sporun, sporcunun veya spor takipçisinin ana odak olduğu filmlerdir. Bu tür filmler olay örgüleri ve motivasyonlarıyla önemli ölçüde spora bağlı olan yapımlardır. Genellikle heyecanı yüksek, ilham kaynağı olabilen ve insanı mutlu eden filmlerdir ve sporun insanlar üzerindeki etkisi çokça işlenir.
Suç Filmleri
- Suç filmi örnekleri: Equilibrium, John Wick, Sherlock Holmes, Snatch, Se7en
Suç filmleri, suç işleyen insanları veya suç teşkil eden eylemleri işleyen filmlerdir. Bu filmlerde gerçek suçluların hikayeleri işlenebileceği gibi tamamen hayal ürünü olan hikayeler de işlenebilir. Gizemli film, mafya filmi, kara film ve polisiye film bu türün alt dalları arasında yer alır.
Suç filmleri genellikle romanlardan veya oyunlardan sinemaya uyarlanır. Bazı suç filmleri olaylara suçluyu ya da işlenen suçu yüceltecek şekilde yaklaşabilir. Yine de genel olarak bu tür, film kategorileri arasında epey bir öne çıkar.
Tarih Filmleri
- Tarih filmi örnekleri: Cinderella Man, 12 Years A Slave, Hotel Rwanda, Spartacus, Der Untergang
Tarih filmleri, önemli olayları ya da kişileri merkezine alan filmlerdir. Genel olarak bu filmlerin amacı tarihteki önemli olayları beyaz perdeye uyarlayarak tarihin daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilmektir. Tarih filmleri aynı zamanda film kategorileri arasında en çok ödül getiren türlerin başında gelir.
Western Filmleri
- Western filmi örnekleri: The Good The Bad And The Ugly, Django Unchained, 3:10 To Yuma, No Country For Old Man, For A Few Dollars More
Western filmleri, Amerika’nın Batı kıyısındaki yaşam tarzını ve kültürünü işleyen filmlerdir. Vahşi Batı olarak bilinen bu kültür özellikle Sergio Leone filmleri ile tüm dünyada bir fenomen haline gelmiştir. Kovboylar, şerifler, rodeolar, düellolar, deri çizmeler, Kızılderililer bu filmlerde sürekli kullanılan ve herkesin hayatına giren kavramlar olmuştur. Western filmleri, at sırtında koşturan iyi adamların, banka soyan kötü adamların yanında kahramanlık ve adalet kavramlarını da çokça işler.
Kaynak: 1
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap