En Başarılı Girişimcileri Anlatan 10 Etkileyici Biyografi Kitabı

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Biyografik bir kitap okumak veya film izlemek birçoğumuz için ilgi çekicidir. Bir başkasının hayatına konuk oluyorsunuz bir süreliğine. Neler yaşamış, neler söylemiş ve en önemlisi neden bu yola girmiş. Merak ettiğiniz bu kişi hakkında her şeyi öğrenmek için biyografi kitapları harika kaynaklar.
Aşağıda ünlü girişimciler hakkında yazılan biyografi kitaplarından alıntıların da yer aldığı bir okuma listesi bulunuyor. Birçok otorite tarafından “okunması gereken” olarak adlandırılan kitaplarımıza başlayalım:

1) Steve Jobs (Walter Isaacson)

Steve Jobs’ın garajından teknoloji devi olmasına giden yolu anlatan bu kitapta Jobs’ın insan hayatına etkilerini çok daha net görüyoruz. Kullandığımız telefondan dinlediğimiz müziğe, kitap okuma şeklimizden film izleme kalitemize kadar birçok alanda Jobs’ın imzasını görüyoruz. Jobs ile yapılan 40’tan fazla röportaj ve onu tanıyan insanlarla yapılan yüzlerce röportaj sonrasında ortaya çıkan kitapta en öne çıkan alıntılardan birisi şu:

Öleceğinizi hatırlamak, kaybedeceğiniz şeyler olduğu tuzağına düşmenizi engellemenin en iyi yoludur. Kalbinizi izlememek için bir neden yoktur. – Steve Jobs

2) Losing My Virginity (Richard Branson)

600 sayfadan fazla olan bu eğlenceli otobiyografi kitabı gözünüzü korkutmasın. İlk deneyimlerinden başlayan ve büyük bir iş adamı olma hikayesini anlatan kitapta Richard Branson “uzmanları” nasıl dinlemediğini anlatıyor. Kendisinin artık sloganı haline gelmiş “Oh, başlarım şimdi. Hadi yapalım şunu” cümlesinin hikayesi de kitapta yer alıyor. Kitap, kimi bölümleriyle bir hatıra kitabı, kimi bölümleriyle girişimcilere yol gösteren bir rehber.

Çoğu “gerekli kötülükler”, gerekenden çok daha kötüdür. – Richard Branson

3) Built from Scratch (Arthur Blank & Bernie Marcus)

1978 senesinde, yönetici pozisyonunda çalışan iki isim, dünya genelinde tüm çalışanların korkulu rüyası olan o kelimeyi duygu: KOVULDUN! Bu olaydan sonra bir arkadaşlarının kendilerine, “altın at nalıyla kıçınıza tekme yediniz” demesi üzerine Bernie Marcus ve Arthur Blank’in bakış açıları değişti. Olayı, gizli bir lütuf olarak değerlendiren ikili, Home Depot isimli dünyanın en büyük yapı market zincirlerinden birinin ilk adımlarını attı. Kitapta da bu hikaye, ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Başarı için bir formül mü istiyorsun? İşlerinden yeni kovulmuş iki Yahudiyi, iflastan yeni kurtulmuş bir İrlandalıyı ve adı bilinmeyen bir İtalyan yatırım bankasını bir araya getirin. – Arthur Blank & Bernie Marcus

4) Delivering Happiness – Tony Hsieh

Tony Hsieh’in içindeki girişimci ruh, 9 yaşındayken ortaya çıktı ilk kez. Bir solucan tarlası kurarak ilk işletmesini devrey sokmuştu. Bu işin meyvelerini toplayamayan ve beklediğini bulamayan Hsieh, yılmadı ve çalışmalarına devam etti. Lise öncesi dönemde, garaj satışlarını organize etti. 1998 senesinde, henüz 24 yaşındayken LinkExchange isimli online reklam bannerı programını Microsoft’a 265 milyon dolara sattı. Kısa süre sonra Zappos’a katılan Hsieh, mutluluk bilimini, kurum kültürüne aşılayarak farklı bir iş modeli oluşturmaya yardımcı oldu. Online satış şirketi olan Zappos, tüm dünyaya mutluluk gönderme misyonu olduğunu belirtiyor.

Kendi işimizi yürütmeyi ve kendi kaderimizi kontrol altında tutmak istiyorduk. Bu güdünün nereden geldiğini bilmiyorduk ama bu her neyse biliyorduk ki sıkılmış ve tamamlanmamış olma hissinden çok daha iyiydi. Maceraya atılmak için hazırdık. – Tony Hsieh

5) By Invitation Only (Alexis Maybank and Alexandra Wilkis Wilson)

Gilt Group’un kurucuları, Maybank ve Wilson, dünyadaki ilk özel davetiyle giriş yapılan defileyi düzenleyen modanın öncü isimlerinden ikisi. 2007’de bu ilki gerçekleştiren ikilinin arkadaşlıkları üniversiteye dayanıyor. Harvard Business School’da birlikte okuyan arkadaşların moda tutkularını paylaşarak başladıkları iş şu an 1 milyar dolardan fazla değere sahip. By Invitation Only kitabında da bu özel davet hamlesinin kendilerine ne kazandırdığını ve nasul başarıya ulaştıklarını anlatıyorlar.

İlk günümüzde, devrimsel bir şeyin olduğunu hissediyorduk. İnsanlar Gilt hakkında gerçekten heyecanlıydı. Perakende satış sektörünün kurallarını değiştirme potansiyeline sahip bir web sitesi açtık. Bu hem markalar için hem müşteriler için geçerli bir değişiklikti. – Alexis Maybank & Alexandra Wilkis Wilson

6) Idea Man (Paul Allen)

1974 senesinde 21 yaşında, Paul Allen ve çocukluk arkadaşı Bill Gates bir takım oluşturdular. Bu takımın amacı, ilk kişisel bilgisayar için programlama dili üretmekti. Genç yaşlarından beri birlikte çalıştılar programla konusunda. Mühendisler, yapamayacaklarını düşünüyorlardı. Takım ise bu işi yapacağına inanıyordu. Bill Gates ile Microsoft’u kurduktan sonra kendisini geri çeken Allen, birçok konuda Microsoft’a imzasını bırakmış bir isim.

Herhangi bir mücadele, yükseği hedeflemek için iyimserlik ve hırs gerektirir. – Paul Allen

7) Wild Company (Mel & Patricia Ziegler)

Mel ve Patricia Ziegler, tanıştıkları anda dünyayı gezmeyi istediklerine karar verdiler. Fakat genç birer yazar ve sanatçı oldukları için para konusunda eksiklik yaşıyorlardı. Wild Company kitabında, yaratıcılıklarını ve tutkularını kullanarak nasıl ordunun fazlalıklarından Banana Republic gibi bir moda devini ortaya çıkardıklarını anlatıyorlar.

Elimizdeki tek varlık, umursamazlıktı. Onun sayesinde keyifli bir bihaberlik yaşıyorduk ta ki engeller başımızı derde sokana ve umursamazlık artık mümkün olana kadar. – Mel Ziegler

8) Start Something That Matters (Blake Mycoskie)

2006 senesinde, Blake Mycoskie, Arjantin’e bir gezi düzenledi. Hem biraz ara verip nefes almak için hem de farklı bir kültürü keşfetmek için. Mycoskie, bu gezisinde çocukların ayakkabıya çok yüksek şekilde ihtiyaç duyduklarını fark etti. Yardım etmesi gerektiğinin farkında olan Mycoskie, TOMS ayakkabıların doğumuna yol açtı. Şirketin konsepti basitti: Bugün bir ayakkabı sat, yarın ihtiyacı olan bir çocuğa ayakkabı ver. Start Something That Matters kitabında bu hikayeyi okuyoruz.

Bir şeylere başlamak için çok paraya sahip olmak zorunda değilsiniz, karmaşık bir iş planınınız ya da muhteşem bir geçmişiniz de olmak zorunda değil. – Blake Mycoskie

9) Shark Tales (Barbara Corcoran & Bruce Littlefield)

ABC televizyonunda yer alan girişimcilik programı olan Shark Tank programında “shark” olarak yer almadan önce, 23 yaşında 22 işte bulunmuştu Barbara Corcoran. Son olarak küçük bir gayrimenkul şirketi kuran Corcoran, Corcoran Group ile 6 milyar dolarlık bir şirkete sahip oldu. Kitabında da, çocukluğundan itibaren öğrendiklerini harmanlayan Corcoran, girişimcilere önemli ipuçları veriyor.

Milyar dolarlık şirketimin başlangıç hikayesi şu şekilde: Bir arkadaşımdan bin dolar borç aldım. – Barbara Corcoran

10) The Martha Rules (Martha Stewart)

The Martha Rules, on kural ve girişimciler için kendi başarılı işlerini oluşturmaları için bir yol haritası sunuyor. Kitap, 2004 senesinde federal hapishanelerde kalan tutuklular için başlayan bir proje aslında. Tutku, kalite, büyüme ve risk alma konularını işleyen kitapta inovasyon, öğrenmeye devam etme, başarılı iş kurma gibi çeşitli önemli başlıklar yer alıyor.

Sevdiğiniz bir şeyin etrafında kurun işinizi. İşiniz, size sonsuz şekilde ve doğal olarak ilgi çekici gelsin. – Martha Stewart.

Kategoriler: Girişimcilik, İlham

Yorumlar (0) Yorum Yap

/