“Kadınlar Bu Meslekleri Yapamaz” Diyenlere Cevap Niteliğindeki 10 Kadın

Farklı cinsiyetteki insanların aynı işi yapmak için farklı bedeller ödemesi veya belirli bir iş türüne göre yalnızca bir cinsiyetin işe alınması eşitsizliği en çok besleyen maddelerdendir. Aslında amaç; erkeklerle savaşmak değil, kadın ve erkek meslektaşların aynı amaç uğruna birlikten kuvvet doğar ilkesiyle yan yana durmasıdır. İş gücünde cinsiyet eşitsizliğine dayanan kalıpları yıkan ve kadınları görmeye aşina olmadığımız meslekleri layığıyla yerine getiren bu kadınlar az önce bahsettiğimiz dinamiğin sağlanabilmesi adına adeta birer ilham kaynağı!


1) Makinist, İstanbul – Türkiye

Serpil Çiğdem:
“23 yıl önce bu işe başvurduğumda erkeklere göre bir meslek olduğu söylendi. Yazılı sınav sırasında bir erkek adayla aynı sonuçları elde etsem bile, onun seçileceğini biliyordum. Bu nedenle sınavı erkek adaylardan çok daha iyi sonuçlarla geçmek için çok çalıştım. Bence, toplumsal cinsiyet eşitsizliği sadece kafalarımızda oluşturduğumuz bir kavram.”


2) Kepçe Operatörü, Agusan del Sur – Filipinler

Filipina Grace Ocol:
“Büyük kamyon ve kazıcıları kullanabilen birkaç kadın işçi var, eğer erkekler bunu yapabilirse neden kadınlar yapamaz? Ben erkeklerden daha iyi bir şekilde ikisini de sürebilirim.”


3) Hava Dalışı Eğitmeni, Madrid – İspanya

Paloma Granero:
“Erkekler bizim gibi kendini kanıtlamak zorunda değilken biz her geçen gün test ediliyoruz; talimat işleri hala erkeklere, idari işler çoğunlukla kadınlara veriliyor.”


4) Pilot, Moscow – Rusya

Maria Uvarovskaya:
“Cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları çözmek için bizzat kadınlar tarafından daha fazla şey yapılabilir.”


5) Hayvan Yetiştiricisi, Beurizot – Fransa

Emilie Jeannin:
“Bir tarım danışmanı, patron olarak önünde durmama rağmen bana patronun nerede olduğunu sorduğunda gülmekten cevap veremediğimi söyleyebilirim ve toplantımızın oldukça kısa sürede kesildiğini temin edebilirim! Yetiştiricilik, bir erkek işi olarak görülüyor fakat insanlar daha açık görüşlü olmalı ve bu değişim sadece tarlalarda değil her yerde gerçekleşmelidir.”


6) Tesisatçı, Amman – Ürdün

Khawla Sheikh:
“Ev kadınları, kocalarının yokluğunda evinde bir kadın tesisatçısı olması konusunda daha rahatlar. Cinsiyete dayalı eşitsizliği gidermek için her alandan tüm işletme sektörlerinin erkekler ve kadınlar için eşit fırsatlar sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca her kadın kendi yeteneklerine inanmalıdır.”


7) Asker, Nice – Fransa

Merylee:
“Orduda eşitsizlik zaten var fakat üniforma cinsiyetten daha önce geliyor.”


8) İtfaiyeci, Managua – Nikaragua

Yolaina Chavez Talavera:
“Erkek takım arkadaşlarım; kendileriyle aynı seviyede görev alabileceğimi, pratikte uyguladıklarını uygulayabileceğimi, zorlu eğitim sürecine uzun süre dayanabileceğimi düşünmüyorlardı. Sanırım Nikaragua ve Hispanik ülkelerdeki kadınlar hala sürmekte olan çatışma ortamıyla tüm alanlarda başa çıkmak için savaşmalılar.”


9) Tersane İşçisi, Ashdod – İsrail

Liz Azoulay:
“Ashdod Limanı’nda tersane işçisi olarak çalışan ilk kadınım ve meslek hayatımın genelinde herhangi bir eşitsizlikle karşı karşıya kalmadım. Ashdod Limanı’nda hepimiz eşitiz.”


10) Benzin İstasyonu Pompacısı, Caracas – Venezuela

Yanis Reina:
“”Şüphesiz başlangıçta erkekler için tasarlanmış bir iş çünkü sokakta ayakta durmanız gerekir aynı zamanda kirli, yağlı ve daima güçlü bir benzin kokusu solunan bir ortam var fakat işime bayılıyorum. Müşterilerim akrabalarım gibi, her gün buraya geliyorlar ve tank dolarken birkaç dakika sohbet ediyoruz. Her gün geliyorlar çünkü kendilerini daha güvende hissediyorlar. Venezuela’da yaşadığımız zor durumda masraflarımızı karşılayan bir işe sahip olmak neredeyse bir lüks ama bunun ötesinde mesleğimle gurur duyuyorum. Şu anda kadınlardan savaşçılar olabileceğine inanıyorum. ”


Dünyanın farklı bölgelerinde bulunan bu kadınlar Reuters Photographers tarafından foroğraflanmıştır.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, İlham, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/