Hayatına imrenerek baktığımız, başarılarını örnek aldığımız dünyanın en başarılı insanlarından Steve Jobs…
İşte Steve Jobs’un başarı sırları ve genç girişimcilere tavsiyelerinden oluşan ilk bölüm.
1.) Odaklanmak :
Apple’dan kovulmasının ardından 1997 yılında şirkete dönen Jobs, Apple’ın 12 farklı tipte ürün ürettiğini görünce oldukça şaşırdı. Toplantı odasındaki tahtaya ” Tüketici, Profesyonel, Masaüstü, Taşınabilir ” yazan Jobs, çalışanlardan bu dört kategori için sadece birer ürün üzerine odaklanmalarını ve onların üretimi için çalışmalarını istedi. Bunun sonucunda ise şirketi zor günlerinden kurtardı.
2.) Baştan Sona Sorumluluk :
Steve Jobs, şirkette işlerin aksamasından, iplerin gevşek tutulmasından hoşlanmazdı ve asla bu duruma müsaade etmezdi. Kendi şirketinin çıkarı doğrultusunda dahi olsa başka şirketlerin yazılımlarını kullanmaktan hoşlanmazdı. Üretilen ürünlerin, birbirleriyle uyumlu olmasına oldukça dikkat ederdi. Mac bilgisayara bağlanan iPod’ların iTunes programını kullanması, tüketicinin işlerini minimuma indirdi. Sadece ürünlerde de değil. Mağaza çalışanlarından, satış sonrası destek ekiplerine kadar son derece ahenkli olabilmesi için oldukça çaba gösterilmişti. Böylece şirket kazandığı sadık müşterilerle, uzun vadede önemli kazançlar elde etmeyi garanti altına aldı.
3.) Geride Kalırsan Kurbağa Gibi Sıçra :
Apple her zaman yeniliğin öncüsü olamadı. Geride kaldığı bir yenilik karşısında, gözünden kaçan eksiklikle ilgilenmek yerine, hep bir adım ilerisini düşündü. Örneğin, internetten müzik indirilmeye başlandığı zamanlarda kullanıcılar indirdikleri müzikleri CD’lere yazdırıp arkadaşlarıyla değiştirebiliyorlardı. Bu dönemde Apple’ın piyasada bulunan bilgisayarı iMac, CD yazma özelliğine sahip değildi. Bu detay Apple’ın gözünden kaçan önemli bir detaydı. Steve Jobs, eksik özelliği eklemek yerine, yeni bir devrim yarattı. Piyasaya iPod ve iTunes sunarak, insanların müzik satın almasını, paylaşmasını ve saklamasını oldukça kolaylaştırdı. Böylece rakiplerinden gerideyken, bocalamadan önde olmayı başardı.
4.) Ürün, Kardan Daha Önemli :
Steve Jobs’un Apple’ı kurarken en büyük hayali, karlı şirketten önce, yenilikçi bir şirket ortaya çıkartmaktı. Steve Jobs’un Apple’dan uzaklaştırılmasının ardından yönetime geçen John Sculley, ürünlerin yaratıcılığından daha çok ürünlerin getireceği karla ilgilendi. Bu sebeple, şirket iflas noktasına geldi. Şirkete geri dönen Jobs ise, piyasaya sürdüğü ürünlerle yenilikçiliğin ve yaratıcılığın önemini kanıtlamış oldu.
5.) Anketlerin Kölesi Olmayın :
Steve Jobs için anketler önem arz etmiyordu. Anket konusu açıldığında Henry Ford’un ” Müşterinin ne istediğini sorsam, daha hızlı bir at talep ederdi. ” sözünü hatırlatıyordu. Ayrıca Steve Jobs bu konu hakkındaki fikirlerini ” İşimiz henüz sayfada yazılmayanları okumak. ” sözleri ile açıklardı.
Yorumlar (0) Yorum Yap