Bir dünya lideri kolay olunmuyor. 1923 yılında geçen mektuplaşma, Atatürk’ün ülke sınırlarını aşmış bir lider olmasını tekrar tekrar kanıtlar nitelikte.
Cumhuriyetin yeni ilan edildiği 1923 yılının Ekim ayında, Atatürk ve arkadaşları büyük bir yoğunluğun içindeydi. Bu zor dönemde Atatürk, bütün gününü çalışmaya ayırıyordu.
Bir gün yaveri, elinde bir zarfla Atatürk’ün odasına girer:
“Paşam, bir mektubunuz var. Amerika’dan!”
Zarftaki isme bakan Atatürk, ismi tanıyamadı. Curtis LaFrance isminde bir yabancıdan gelen mektubu görünce, Atatürk daha da meraklandı.
“Elmira, New York, 28 Ekim 1923
“Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance”
Atatürk bu mektubu okuduğunda bir hayli duygulandı, ancak bu kişisel ilgiden değil, kurulan bağımsız devletin etkisi olduğundandı. “Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı, Özel” başlıklı bir kağıt aldı ve başka bir cumhurbaşkanına yazar gibi ciddi bir üslupla mektubu yanıtladı:
“Bay Curtis LaFrance, mektubunuzu aldım. Türk yurdu hakkındaki ilgi ve iyi dileklerinize teşekkür ederim. İsteğiniz üzere bir fotoğrafımı gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik öğüdüm; Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp, kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermelidir. Başarılar ve mutluluklar dilerim, Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal.”
Mektup, İngilizceye çevrilerek aslıyla Curtis LaFrance’a yollanır.
İlginç bir detay olarak Curtis LaFrance’in, okulu Columbia Üniversites tarafından yapılan açıklamayla, 11 Kasım 2012 yılında 99 yaşında hayata veda ettiği öğrenilmiş.
Yorumlar (0) Yorum Yap