Basit yazma tekniği ile ön plana çıkan Ernest Hemingway yazar, araştırmacı ve gazetecidir. Anlatılan bir olaya göre, Hemingway arkadaşlarıyla öğle yemeği yerken ortaya bir iddia atar. İddia ise ‘ortada duran peçeteye 6 kelimelik bir hikaye’ yazabileceği üzerinedir. Peçeteye hızlıca bir şeyler karaladıktan sonra peçeteyi arkadaşlarına uzatır. Oraya yazdığı altı kelime ile onları hem bir kağıt parçasına bağlamış hem de onlara kısa süreli duygu değişimleri yaşatmıştır. Bu hikayeyi okuyan Hemingway’in arkadaşları bunun dünyanın en kısa öyküsü olduğunu kabul etmişlerdir.
Kağıtta yazan şudur: Satılık: Bebek ayakkabısı. Hiç giyilmedi.
Elimizdeki hikayenin farklı versiyonları mevcut. Öykünün Hemingway tarafından yazılıp yazılmadığı da tartışma konusu. Bu şekilde şehir efsanesi olarak dillerde dolanan hikayeyi Snopes adlı internet sitesi ‘Belirsiz’ olarak sınıflandırıyor.
“Benim amacım ne gördüğümü ve ne hissettiğimi kağıda en iyi ve en basit şekliyle yazmak”
– Ernest Hemingway
Bir diğer kaynak ise Peter Miller tarafından 1974 yılında yayınlanan “Get Published! Get Produced!: A Literary Agent’s Tips on How to Sell Your Writing“ adlı kitap. Kitapta Hemingway ve öyküsünün bahsi geçiyor.
“Açıkça görülüyor ki, Ernest Hemingway bir grup yazar arkadaşıyla Luchow’da öğle yemeği yiyordu ve yalnızca altı sözcük uzunluğunda bir kısa hikâye yazabileceğini iddia etti. Elbette, diğer yazarlar buna inanmadılar. Hemingway her birisine masanın ortasına 10 dolar koymasını ve yanılıyorsa aynı miktarı kendisinin ödeyeceğini söyledi. Haklı çıkarsa, bütün parayı alacaktı. Bir mendilin üzerine çabucak altı sözcük yazdı ve onu arkadaşlarına uzattı; yazar iddiayı kazanmıştı. Altı sözcük ise şuydu: “FOR SALE, BABY SHOES, NEVER WORN.” Bir giriş, bir gelişme ve bir sonuç!”
Hemingway aslında yazdığı bu kısa öyküyle çoğu yazara yol gösterdiğini ve onları cesaretlendirdiğini anlayabiliriz. Yazar Arthur C. Clarke’ da 11 Ekim 1991 tarihli bir mektubunda bu öyküye yer verir:
“Hemingway’in işleri arasında benim favorim, yakın yazar arkadaşlarıyla girdiği 10 dolarlık (1920’ler için hiç de az bir miktar değil) bir iddiayı kazandığı öykü. Tek bir kelime etmeden bu parayı ona verdiler…
İşte bu. Onu düşünürken hâlâ ağlamadan edemem.
Yazar olarak bir çok başarıya imza atmış biri olan Hemingway; yazmanın yalnız bir yaşam gerektirdiğinden bahseder. Yazılan yazılar, yalnızlığı azaltsa da kaynak olarak kullanılan yalnızlık asla azalmayacaktır.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap