”Hiçbir şeye cesaret etmeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin.” (Friedrich Schiller)
Elon Musk, 21. yüzyılın en heyecan verici otomobil şirketini(Tesla) kurmuş ve uzay yolculuğunu gerçeğe dönüştürme hayaliyle her zaman büyük düşünmekten zevk alan bir girişimci. Musk, en az beş farklı sektörde (Ödemeler, arabalar, uzay, taşımacılık ve piller) başarısız olmuş olsa da, risk alma konusundaki cesareti, onu dünyanın en büyük sorunlarıyla baş eden girişimcilerden ayırıyor. Ve bugün onu dünyanın en zengin insanı yapıyor.
Peki, bu cesaretinin kaynağı nedir?
Elon Musk’ın, bunun için uyguladığı 3 basit kural var:
1) Risk almak konusunda alacağınız en riskli karar: Risk almamaktır.
Başarısızlıklarla mücadele etme konusunda kendinizi geliştirdiğiniz sürece, belirsizliklerle dolu bu dünyada risk almaktan korkmanıza gerek yok. Elon Musk, bunu yapabilmek için farklı düşünmeniz gerektiğinin bir göstergesi. Güney Avustralya’nın enerji ağını düzeltebilmek için kendine 100 günlük bir zaman belirledi ve herkesin bundan ücretsiz yararlanabileceğini söyledi. Harekete geçmek ve hızlanmak için bir tarih sınırı belirlemek iyi bir yoldur. Bugün yeni fikrinizle ilgili kendinize sözler vermek için ne kadar cesursunuz?
2) Başarısızlıkta öncü olun.
Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un “Meditasyonlar” kitabı, girişimciler arasında oldukça popüler olan kitaplardan biri. Bu kitabın temelinde yatan düşünce ise şudur: “Zihninizi kontrol edebilme gücüne sahipsiniz, dışsal olayları kontrol edemezsiniz. Bunun farkında olursanız güçlü hissedeceksiniz.” Bunu hayatına ilk uygulayan kişi muhtemelen Elon Musk olmuştur. Engelleri aşmak, inandığı şey uğruna savaşmak ve vazgeçmemek konusunda başarılı bir örnek. Bunun temelinde, alçakgönüllülük yatıyor. Hata yapmak, başarısız olmak sizi değersiz yapmaz. CNN’e verdiği röportajda, şu cümlelerle kendini açıklıyor:
“Tesla ve SpaceX’i kurarken, ikisinde de başarılı olma şansımın %50’den az olduğunu düşünüyordum. Sanırım başaracağıma ikna oldum. Şöyle düşünüyordum: ‘Muhtemelen işe yaramayacak ama işe yararsa, sonuçları çok önemli olacak bu yüzden denemeye değer.’”
3) Viking ruhunu benimseyin.
Elon Musk, başarısızlıklarını sistematik bir şekilde hızlanmak için kullanır. Yalnızca sözlerinde değil, gerçekleştirdiği eylemlerinde de cesurdur. “Birazcık başarısız olma ihtimali için bir şeyler yapmaktan korkmamalıyız. Atalarımız böyle düşünseydi, Amerika Birleşik Devletleri olmazdı.” diyor Musk.
Günümüzün K2’ye tırmanan ya da kuzey kutbuna ulaşan kaşifler gibi, Musk da, Finlilerin “Sisu” olarak adlandırdığı, “aşırı güçlük karşısında olağanüstü kararlılık ve direnme yeteneği”ne sahiptir. Bilinmeyenin içine atlamak ve belirsizliği kucaklamak “sisu” gerektirir. Girişimciler, sisu’larını geliştirdikleri zaman, yüksek umut seviyesi (kendine sarsılmaz derecede inanmak), iyimserlik(iyi şeylerin olmasını beklemek), azim (amaca bağlılık ve kolay pes etmemek) ve esnekliğe (engellere uyum sağlamak ve çabuk toparlanmak) sahip olurlar.
Sonraki adımlar…
Kendinizi nasıl bir geleceğe hazırlamayı düşünüyorsunuz? Kapıyı çekip bilinmezliğe atlamak kolay değildir, en büyük mücadeleleriniz için, en cesur halinizi takının. Hepimiz, tanıdık bir çevrede kalmaya ve denemeden yenilgiyi kabul etmeye alışmışız. Kaç kere, oyunu değiştirebilecek bir fikri bir kenara atıp yok olmaya terk ettiniz? Fikrinizi attığınız o kenara “pişmanlık alanı” denir. Elon Musk gibi, siz de cesur olmalısınız ve unutmamalısınız ki, hayatınızda yeni bir şeyler denemenin bedeli, asla, deneseydiniz elde edeceğiniz sonuçları bilememek kadar üzücü olmayacaktır.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap