Sanatın Yorumlanması: Ulus Baker’den Sanat ve Arzu Dersleri

“Her şeyi anlamak zorunda değilsiniz. Anlamak yalnızca dünyayla ilişkimizin bir düzeyinden ibaret, tümü değil.” Ulus Baker
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin bize kazandırdığı en değerli bilim insanlarından birisidir Ulus Baker. Hayata karşı farklı yaklaşımı, farklı yaşayışı, farklı yorumlayışıyla etrafındakilerden hep farklı olan birisi. Sürekli okuyan, yazan, en önemlisi dinleyen bir filozof, 21. yüzyılın aykırı filozofu.
1960 doğumlu olan Ulus’un çocukluğu Kıbrıs’ta adadaki hareketlilik ve çatışmalar arasında geçer. Ardından ODTÜ’de Sosyoloji bölümünü bitirir. Pek çok ODTÜlünün hayali olan, kendi okulunda akademisyen olma hayalini gerçekleştirir.
Ulus Baker, Sipinoza ve Deleuze’den yaptığı çeviriler ile akademiye çok şey kazandırmıştır. Üstelik Sipinoza’ya o kadar hayrandır ki kedilerinin adını Sipinoza koyar. Sadece çeviriler yapmakla kalmayan Baker, kendi de üretmiştir. “Sanat ve Arzu” ise ODTÜ Görsel-İşitsel Sistemler Araştırma ve Üretim Merkezi’nde Ulus Baker’in 1998 yılında verdiği seminer dizisinin kitaplaştırılmış halidir.
Ulus Baker birileri ona hatırlattığında yemek yiyen, kahve ile bütünleşmiş bir insandı. Uzun süre duş almadığı, ancak arkadaşları uyardığında yıkandığı söylenir onu tanıyanlar tarafından. Beline bol gelen pantolonunu bağlayan, düşen gözlük camını umursamadan öyle kullanmaya devam eden bir hocaydı.

Ulus Baker’in verdiği seminer dizisini kendisinden dinlemek isterseniz:









“Sanat, direnendir:
Ölüme, köleliğe, alçaklığa, utanca direnir.” – Gilles Deleuze
Kategoriler: Başarı, Sanat

Yorumlar (0) Yorum Yap

/