Dünyanın En İyi Buluş Yapan 10 İnsanı Arasına Giren Doçent Doktor Hande Özdinler

Bilim Hayvanı

Bilim Hayvanı

Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir.

Tıp, birçok hastalığa çare bulmasına rağmen, tedavisi hala bulunmamış hastalıkları araştırmaya devam ediyor.
ALS gibi hastalıkların tedavisinin bulunmamasının en büyük sebebi ise hastalığa neyin yol açtığının tam olarak bilinmemesi. Bu tip hastalıkların tedavisi için moleküler biyoloji, genetik bilimi ve nöroloji en önemli alanları oluşturuyor.
Doç.Dr. Hande Özdinler bu konuda bir umut ışığı oldu. ALS hastalığı ile ilgili yürüttüğü çalışmalar ve tıp dünyasına kazandırdığı buluşuyla dünyada adından söz ettiriyor.

Doç.Dr. Özdinler Boğaziçi Üniversite’sinde Moleküler Biyoloji okuduktan sonra tekrar Boğaziçi’nde Genetik Biyoteknoloji üzerine yüksek lisans (master) yaptı.

Yazmış olduğu tez, Boğaziçi Üniversitesinden en iyi master tezi ödülünü aldıktan sonra, doktora için Amerika’ya gitti.

3. Hücre Biyolojisi, Anatomi ve Sinirbilim dallarında doktora yaptıktan sonra Harvard Medical School Neurosurgery’de araştırmacı olarak çalışmaya başladı.

Hardvard Harvard Center for Nervous System Repair ödülünü aldı ve bilimsel araştırmalarına devam etti.

Northwestern Üniversitesi, ALS araştırma merkezinin başında olması için Hande Özdinler’e teklif sundu. Teklifi kabul eden Özdinler araştırma merkezinin başkanlığını yaparak çalışmaya başladı.

Bilindiği üzere ALS hastalığı, beyindeki ve omurilikteki motor nöronlarının ölmesiyle kaslarda güçsüzlük yaratan bir hastalık.

ALS hastalığı kişinin duygusal ya da zihinsel durumları üzerinde değil yalnızca fiziksel durumu üzerinde etkiler gösteriyor.

Mekanizmaların farkları hastalığın doğuşunu da etkileyebiliyor, kullanılacak ilaç hastalığın hangi mekanizmayla ilişkili olduğuna göre de değişebiliyor.

Hande Özdinler ve ekibi Northwestern’in ALS Araştırma Merkezi’nde bazı soruları irdeledi.

Ekibiyle “Beyindeki nöronlar neden ölür, canlandırmak mümkün mü?” gibi başlıklar altında araştırmalar yaptı.

Araştırmaların sonucunda Doç.Dr. Özdinler, dünyada ilk defa beyindeki motor nöronlarını “floresan” yöntemi ile izole ederek görmeyi sağlayan bir çalışma ortaya koydu.

Bu çalışma, nöronların hücresel, mekanizmasal ve genetiksel ölüm sebeplerinin doğruluk payı çok yüksek bir oranda incelenmesine olanak sağlayacak.

Hande Özdinler liderliğinde, Dr. Javier Jara ve Dr. Barış Genç tarafından gerçekleştirilen çalışma, Parkinson hastalığı ile bağlantılı olan genin yokluğunun; beyindeki motor-nöronları artan baskıya maruz bırakıp nörodejenerasyona yol açtığı bulundu.

Uluslararası bilim alanında en çok takip edilen kaynaklardan biri olan “International Innovation” dergisi, En İyi Buluş Yapan 10 Bilim Akedemisyeninden biri olarak Doç.Dr. Hande Özdinler’i seçti ve kendisiyle röportaj yaptı.

Kaynak
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/