Yapılan araştırma çalışmalarına göre, Dünya ülkeleri arasında en çok PET ve Tomografi cihazı kullanan 3. Ülkeyiz. Yani ülke olarak radyasyona oldukça maruz kalıyoruz. Bu durumdan hareketle, Türk bilim insanları radyasyon yaymayan tomografi cihazı geliştirdiler.
Prof. Dr. Yunus Söylet, Doç. Dr. Elif İnce, Prof. Dr. Cenk Büyükünal, Prof. Dr. Mehmet Eliçevik ve Prof. Dr. Haluk Emir’in çalışmaları doğrultusunda geliştirilen bu cihaz, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun düzenlediği uluslararası yarışmada altın madalya kazandı.
Bu cihaz, özellikle mesanenin görüntülenmesi gerektiğinde hamilelerin, bebeklerin ve çocukların radyasyon almadan tedavi edilebilmesini amaçlıyor. Cihazın ticari olarak üretime geçmesi içinde çalışmalara başlandı. Çok yakın zamanda radyasyona maruz kalmadan tomografi ve PET cihazları kullanılarak tedavi görmeye başlayacağız.
Ayrıca Doç. Dr. Elif İnce bilimin ülke ekonomisine %90 oranında katkı sağladığını şu cümleleriyle açıklıyor:
“Bir ülkenin üretiminin mevcut ekonomiye sağlayabileceği katkı yüzde 10 ise bilimin sağlayacağı katkı yüzde 90’dır. Üretim potansiyeli bellidir ve bunun üzerine çıkmak mümkün değildir. Fakat bilimin ticarileşmesi ülke ekonomisini yüzde 90 kalkındırır. İnsanların patent başvuruları yapması ve bunun da ticarileşmesini sağlamaları gerekir. Ticarileşme misyonu sağlayacak kısım ise üniversitelerimizdir. Bu nedenle tüm araştırmacıların ve öğrencilerin, üniversiteleri kullanarak patent başvuruları yapmalıdır. “
Yorumlar (0) Yorum Yap