Müşteri Şikayetlerini Yeni İş Fırsatlarına Çevirin

BayilikListesi

BayilikListesi

B2B dünyasından bayilik teklifleri ve fazlası www.bayiliklistesi.com

Hali hazırda bir şirketiniz varsa sunduğunuz ürün ya da hizmetlerle ilgili müşterilerinizden birçok şikayet alıyor olabilirsiniz. Beklemediğiniz anda telefon ederek, mail atarak ve hatta iş yerinize gelerek müşterileriniz sizden şikayetçi olduklarını söyleyebilirler. Can sıkıcı olarak nitelendirilen şikayetler sinirinizi bozsa da bakış açınızı bir an önce değiştirmelisiniz. Müşterilerinizden gelen şikayetlerin her birini yeni ürün veya yeni hizmet ortaya çıkarmak adına bir fırsat olarak değerlendirmelisiniz. Müşterilerin şikayet ettiği konuları analiz edip şikayetlerin ardındaki temeli tespit ederseniz; aynı zamanda yeni bir iş fikrini de ortaya çıkarmış olursunuz. Peki nasıl? Müşteri şikayetlerinizi iş fırsatına çevirmek için önemli stratejileri şimdi paylaşıyoruz…

Şikayetlere Açık Olun

Müşterilerinizden ilham verici ipuçları alabilmek için şikayetlere açık olmanız ve şikayetlere açık olduğunuzu müşterilerinize hissettirmeniz gerekir. Size yaptıkları geri bildirimlerin dikkate alınmadığını düşünmek onların zaman içerisinde size yabancılaşması sonucunu doğurur. Böylece ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi deneyimleyen, muhtemel açıklarınızı bulan kişilerin fikirlerinden uzaklaşmış olursunuz. Müşterilerinizden gelen her bir şikayetin ilham verici olacağını savunmuyoruz, ancak analiz edildiğinde en azından işinizi geliştirmeniz için önemli ipuçlarına sahip olacağına inanıyoruz. Bu nedenle müşterilerinizden gelen şikayetleri gerçekten dinleyerek iş fikrini bulmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Yüksek Sesle Dile Getirilen Şikayetleri Mutlaka Dikkate Alın

Bazı müşterileriniz şikayetlerini ısrarcı olmadan belirtirler ya da belirtme gereği duymadan sizin işletmenizi tercih etmekten vazgeçerler. Bazıları ise ısrarla bağırırlar, ne kadar kötü olduğunuzdan yakınırlar ve mükemmeliyetçi tavırlarıyla sizi çileden çıkarırlar. Bu müşteriler genellikle “sorunlu tipler” olarak sınıflandırılsa da aslına bakarsanız kendileri sizin için fırsatın ta kendisidirler!

Şikayet eden müşterilerin en iyi müşterileriniz olduğunu unutmamalısınız. Kimse sürekli sızlanan müşterilerle uğraşmak istemez, haklısınız. Ancak aynı konuda birden fazla şikayet alıyorsanız yakaladığınız fırsatın peşinden koşabilirsiniz. En çok şikayet eden müşteriler aslında işletmenize en çok değer verenlerdir, bu gerçeği hiçbir zaman unutmayın.

Nelerden Şikayetçi Olduğunuzu Düşünün

Bir işletmenin sahibi olsanız da siz de başka bir firmanın müşterisisiniz. Bu nedenle alışveriş yaparken ya da hizmet satın alırken nelere en çok sinirlendiğinizi ve işletmeleri hangi konuda eleştirdiğinizi düşünmelisiniz. Sizi rahatsız eden bir sorun sizin gibi düşünen diğer kişileri de rahatsız ediyor olabilir ve siz bu sorunu çözerseniz sizin gibi düşünenlerden oluşan hedef kitleye sahip olabilirsiniz. Kendi işinizi açmayı düşünüyorsanız fakat iş fikriniz henüz netleşmediyse kendi şikayetçi olduğunuz konulara odaklanabilirsiniz. Hangi sektörlerde iş yapan firmalarla sorun yaşadığınızı, bu sorunları çözmek için bir önerinizin olup olmadığını ve önerinizin kâr getirip getirmeyeceğini detaylı bir şekilde hesaplamalısınız. Kendi işiniz henüz yoksa ya da mevcutta işleyen bir işletmeniz bulunuyorsa kendi şikayetlerinizden yola çıkmanın avantajını yeni iş fikri bulma aşamasında yaşayabilirsiniz.

Bulduğunuz Çözümden Para Kazanabilecek misiniz?

Şimdiye kadar şikayetleri değerlendirmeniz gerektiğini, müşterilerinizden önemli veriler elde edebileceğinizi ve elde ettiklerinizden yeni iş fikirleri üretebileceğinizden bahsettik. Son olarak, bulduğunuz çözümün ne kadar satın alınabilir olduğunu tespit etmelisiniz. Bunun için en garantili yol yine müşterilerinize danışmaktır. Örneğin, bir cafe bayiliği aldınız ancak müşterilerinizden bazıları işletmenizin menüsünün çok kısıtlı olduğundan yakınıyor. Kahve ile uyum yakalayan birçok tatlı seçeneğiniz bulunsa da müşteriler aç geldiklerinde istedikleri gibi bir sipariş veremiyorlar. Bunun üzerine şikayetler çoğaldığında doğal olarak ürün çeşitliliğini arttırmayı düşüneceksiniz. Ancak bu stratejinin para kazandırması için bulduğunuz çözümün satılabilir olması gerekir. Alternatif belirleyin ve doğrudan müşterilerinize sorun! Şaka yapmıyoruz, sunduğunuz çözümlerin satın alınabilir olmasını istiyorsanız hedef kitlenizin fikrini almayı ihmal etmemelisiniz. Aksi halde yeni bir iş fikri geliştirmenizin ne anlamı kalır ki?
Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/