Trish Duggan bir sanatçı, hayırsever, girişimci ve milyarder. Duggan, hayatını heyecanlı girişimciler ve sanatçılar ile geçiriyor. Grant Cardone’un, Duggan’a yönelttiği “Girişimciler ve sanatçılar arasındaki benzerlikler hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine yazdıklarını sizlerle paylaştık.
1) Sezgi
İçgüdülerinizi bir sanatçı veya çalışan olarak takip edebilme yeteneği, süreç yaratmak ve başarı elde etmek için hayati önem taşır. Steve Jobs kendi içgüdülerini takip ederek iPhone’u yarattı. Aynı şekilde Michelangelo, Sistine Şapeli ile tüm dünyayı etkilemeyi başardı.
2) Yaratıcılık
Yaratıcılık “Hayal gücünün veya orijinal fikirlerin özellikle sanatsal eserler için kullanılması” olarak tanımlanır. Ancak gerçekte, çalışanlar da çözüm üretmek, problem çözmek ve zorlukların üstesinden gelmek için yaratıcılığa, hayal gücünün kullanımına başvurmalıdır. Her iki alan da ürün eksikliği olmaksızın oldukça rekabetçidir. Bu nedenle yaratıcılık her ikisini de devam ettiren niteliklerden biridir.
3) Kutunun dışını düşünmek
Sanatçı popüler olan bir şeyi kolayca kopyalayabilir ama en iyi sanatçılar ve girişimciler bunu yapmaz, onlar popüler kabul edilenin dışındakileri üretirler. En başarılılar, herkesçe bilinen kutunun dışındakini düşünmeyi denemezler ve artık “kutuyu” dahi görmezler; zaten varolanı kopyalamazlar ve yeni bir şey üretmek veya üretilen bir şeyi geliştirmekle ilgilenirler.
4) Takıntılı olmak
Sanatçılar ve girişimciler her ikisi de yaptıkları işi oldukça fazla önemseme noktalarında takıntılılardır. Sanatları veya işleri içinde kaybolmaları ve tükenmeleriyle bilinirler. Diğerlerinin anlayamayacağı iş derecesini severler. Sanatçıların sabaha kadar atölyelerinde çalıştıklarını duymak pek de nadir değildir. Aynısı girişimciler için de geçerlidir, diğerlerinin “normal” hayat diye bahsettiği hafta sonunu çalışarak geçirebilirler. Bu sanatçılar ve girişimciler, onları anlayan ve destekleyen insanlarla çalışırlar.
5) Sanatını veya ürününü dışarı çıkarmak
Hem sanatçılar hem de girişimciler fikirlerini ve ürünlerini pazar alanının içine sokmalı ve diğerlerine vermelidir. Eserlerini evinde saklayan sanatçıları tanımayız, yalnızca eserlerini ortaya çıkaran sanatçıları tanırız. Aynısı girişimciler için de geçerli.
6) Mükemmelliyetçiliği ortadan kaldırmak
Sanat veya iş dünyasında mükemmel olma eğiliminiz varsa gerçekten başarılı olamayabilirsiniz.
7) Dikkat çekmek
Eğer kimse sizin hakkınızda bir şey bilmiyorsa, kimse sizin eserlerinizi veya ürünlerinizi de bilmeyecektir. En çok bilinen sanatçılar, mutlaka en iyi sanatçılar olmayabilir ancak bu onların çoğu kişi tarafından bilindiğini değiştirmez. Aynı şekilde girişimciler de başkalarının kendilerini bilmelerini sağlamalıdır.
8) Kaliteyi keşfetmek için belli bir miktarda üretmek
Başyapıtınızı bir parçası veya bir ürün olarak oluşturarak veya yalnızca bir sunum sunarak keşfedemezsiniz. Kimse ilk üreteceği ürünle harikayı yakalayabilecek ve tüm dünyanın onu tanımasını sağlayacak kadar şanslı veya iyi değildir.
9) Amaç
Sanatçı izleyici de, girişimci ise müşteri de etki oluşturmayı amaçlar. Hem sanatçının hem de girişimcinin ortak hedefi karşısındakini harekete geçirecek, çekici bir şey yaratmaktır.
10) Görev devretmek
Yapmak istemediğimiz veya iyi olmadığımız konularda üretici olamayabiliriz. Yaratıcılığımızı körelten görevleri devretmek ve bu sayede boşa harcanan vakti azaltmak hem sanatçı için hem de girişimci için önemlidir.
Yorumlar (0) Yorum Yap