Apple’ın Eski Çalışanlarından Apple ile İlgili Bilmedikleriniz

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Sadeliği, şıklığı ve kalitesi ile dünya çapında en sevilen teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, gizliliğe çok önem veriyor. Çalışanlarının toplum içinde, işyerleri hakkında konuşmasını engellemeye varan bir gizlilik takıntısından bahsediyoruz. Neyse ki, bizi Apple ile ilgili çok az şey bilmeye iten bu gizlilik kuralı bazı çalışanlar tarafından çiğnenmiş.

1) Yazılım Geliştirme Stajyeri Christina Quan: Apple, stajyerlerine aşağıdaki mesajın olduğu bir kutu veriyor.

“İşte iş ve işte hayatının işi.

Her yerde parmak izinin olduğu bir iş. Hiçbir zaman ödün veremeyeceğin, haftasonunu feda edeceğin bir iş. Bu tarz bir işe Apple’da sahip olabilirsin. İnsanlar buraya güvenli oynamaya değil derin sularda yüzmeye gelirler.

Çalışmalarının bir şeylere katkısının olmasını isterler. Büyük bir şey. Başka hiçbir yerde olamayacak bir şey.”


2) Mac Danışmanı Frank Lazar: Apple, stajyerler için altın bir fırsattır ancak stajyer alımında son derece titizdir. İnanılmaz yeteneklere sahip stajyerler ararlar. Eğer ilk görüşmede yetenekli olduğunuzu gösteremezseniz, başka yerde yaşadığınız küçük bir deneyimin bir şey değiştirmeyeceğine inanırlar.


3) Apple’da çalışmak için başarısız ve zorlu bir süreç geçirmiş olan UX tasarımcısı Luis Abreu: 3 kez arama, 5 kez FaceTime görüşmesi, 5 gün boyunca süren bire bir mülakat için Cupertino gezisi ve yeni Café Mac’te bir öğle yemeği.. En sonunda sığ bir “hayır” aldım. Bir mülakat sırasında kendisine “Biz, zamanımızı aptallarla harcamayız.” denmiş.


4) Anonim: Apple’da normale oranla daha fazla fit ve iyi görünümlü insan var. Aslında bu biraz gülünç. Neredeyse herkes gerçekten atletik. Eğer 10 kg fazlanız varsa, çalışmak için zor bir yer olabilir ama aynı zamanda bu, sizi şekle girmek için motive edebilir. Öğle yemeği sonrası iş arkadaşlarıyla bisiklet sürmeye gittiği için 25 kg vererek diyabetten kurtulan birini tanıyorum.


5) Tim Su: Her ürün için kod isimleri var, kimse onlara başka isimle seslenemez. “Özel” ekipte olan takım arkadaşları, ne yaptıklarını iş arkadaşlarına söylemiyorlar. Buzlu camlar ve siyah perdeler var. Ayrıca çöp kutuları izleniyor.


6) Eski Apple yazarı David Graham: Developer bölümünde çalışanların sabah 4’te kanlı gözlerle toplantılar yaptıklarını hatırlıyorum. Dünya çapındaki saat dilimi farklılıkları nedeniyle bunu yapıyorlardı ve bunu her gün yapmak zorundaydılar. Eminim, bu, kendi kişisel hayatlarını bozmuştur.


7) Anonim: Yaşlı bir nüfusu var. 24 yaşındaki MBAler değil, çoğu 30-40 yaşlarında süper zeki ve aynı zamanda hayat tecrübesi olan insanlar… Burası çocuklar için değil.


8) 2014 yılında CEO Tim Cook, ziyaret ettiği Asya’daki bir Apple fabrikasının fotoğrafını tweetledi. Üretim hattı, Microsoft’un Windows işletim sistemini açıkça gösteren ekranlar kullanılarak yürütülüyordu. Bu sürpriz değil: Bazı endüstriyel CNC freze programları yalnızca Windows’da çalışır.


9) Veri/Yazılım Mühendisi Wei Sun: Neredeyse her şey bir önceki işinizden farklı olacak. Eğer mühendisseniz,diğer şirketlere oranla daha fazla alışılmadık uygulamalar, özel araçlar ve bir ofis kültürleri var. İlk ayınız boyunca mümkün olduğunca çok şey sorun ve sormaktan çekinmeyin. Ayrıca gizliliğe çok önem verildiği için farklı takımların farklı kültürleri olabiliyor. Karşılıklı çalışmaya dayalı projelerde diğer takımın tercihlerini ve özelliklerini anlamak için zaman ayırın.


10) Richard Francis: Marka, saplantılı bir gayret ile korunuyor. Örneğin, perakende mağazalarındaki tüm akçaağaç yüzeylerinin Kanada’da yılın belirli zamanlarında hasat edildiğini, böylece hepsinin aynı göründüğünü duydum (doğrulanmadı).


11) Anonim: Evden çalışmak yok. Şirket kuralları gereği, herkesin her gün yüz yüze görüşmesini istiyorlar. Hasta olmadığınız ya da ölmediğiniz her gün iştesiniz. Her gün hangi saatlerde ofiste olduğunuza kimse dikkat etmiyor, ancak uzaktan iletişime kesinlikle karşılar.


12) New York’ta bir tasarım mağazası olan 80/20’da çalışan eski bir Apple tasarımcısı Andrew Borovsky: Bir tasarım perspektifinden, her üst düzey tasarımcıdan doğrudan yönetici düzeyinde geribildirim almak öldürücüdür. Düzenli olarak ya pozitif geribildirim alırsınız ya da aptalca şeyler yapmayı bırakmanız söylenir.

Kaynak.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Girişimcilik, İş, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/