Nedir Ulan* Bu Bitcoin?
“bitcoin patlayacak bitcoin alalım”, “yha moruk bitcoin başka ”, “Bitcoin ticareti yapıyorum moruk” etrafınızda bu cümlelerin en az bir tanesini kullanan bir insan mevcuttur. Fakat bitcoin hakkında en ufak bir bilgi paylaşımı yapmasını isteseniz yapamaz. Neyse konuya girelim mi?
Bitcoin’den önce ne kullanıyorduk yauv, eskiden bitcoin mi vardı yavrum?
Para’nın Yerini Alabilir mi?
Takas, herhangi bir değişim aracı kullanmaksızın mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiştirildiği bir ticaret tipidir.
Lidyalıların parayı bulmasına kadar popüler olan bu yöntem, para kullanılmaya başlanınca ortadan yok oldu. Peki aynısı şu an dünyada kullanılan paralara da olacak mı?
Henüz bunu konuşmak için çok erken. Ancak kripto paralar bu devrim için piyasaya yeterince güçlü bir giriş yaptı ve adını duyurdu.
Bitcoin Kimin Kontrolünde ?
Bitcoin, herhangi bir banka, devlet ve resmi kuruluş ile ilişiği olmayan elektronik para birimidir. 101. Basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Deep Web’de ise en çok kullanılan para birimidir. Çünkü takip edilemez, izi sürülemez, akışı ve kime gönderildiği gözlemlenemez bu sayede her türlü iş için kullanılabilir.
Peki bu para birimi, hiçbir yere bağlı değilse ve izi sürülemiyorsa nasıl ortaya çıktı. 2008 yılında Satoshi Nakamoto adını kullanan biri tarafından icat edildiği biliniyor. Gerçekte kim olduğu ise komplo teorisine dönüştü ve ucu PayPal’ın eski sahibi Elon Musk’a kadar gitti. Bitcoin’in piyasa değeri ise şu an için 280 Milyar Dolar civarında bu sayı ile Bitcoin şimdiden McDonal’s’ı geçmiş durumda. 280 milyar dolardan bahsediliyor ama görünen herhangi bir para yok. Dokunamazsınız, kokusunu algılayamazsınız hissedemezsiniz ama var.
Bitcoin Nasıl Elde Edilir, Madeni Nerede?
Bitcoin’nin üretim aşaması için Minning yani; madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok, neden önemli olduğu uzuncasına açıklanmayı hak ediyor. Çünkü bitcoin’i bu kadar önemli bir teknolojiyi ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi ,
Proof of Work olarak bilinen konsept. Bitcoin’in zor bulunması ve gittikçe bulunmasının zorlaşması ise yanlışlıkla ortaya çıkan bir durum değildir. Bunu sebebi Bitcoin Protokolü tasarlanırken, Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemi olması. Bu güvenlik önlemi, bitcoin’in tekrarlanmasını önlüyor ve sahtekârlıkların önüne geçiliyor.
Minning olayını Bilgisayarınıza oynattığınız bir çeşit şans oyunu gibi rakamlardan oluşan bir saman yığınında yine rakamlardan oluşan bir iğne aratmak gibi düşünün. Burada her bir yaptığınız arama hamlesinin de işlemci ve ekran kartı gücünüzle doğru orantılı olduğunu varsayın. Bu durumda bu işe ne kadar çok işlemci gücü yatırırsanız saman yığınında bir iğne bulma olasılığınız da o denli artar.
Madenciler Ne Kazanıyor?
Şu anki durumda Bitcoin Protokolü’nün günümüz için belirlediği zorluk ve ödül seviyesinde bu iğneyi bulan madenci 25 Bitcoin ödül kazanıyor. Bu sayı bitcoin’nin ilk zamanlarında 50 bitcoin idi. Bu ödül protokol gereği git gide azalacak. Ödül alındı, yeterli bitcoin var peki nasıl harcanacak bu kripto para?
Bitcoin Cüzdanı da Neyin Nesi?
Yazının sonunda Yazar Bey’inizin kulladındığı Bitcoin borsaları ve cüzdanları yer alacaktır. Bakmak isteyebilirsiniz. Kağıt ve bozuk paraları taşımak için nasıl cüzdan kullanılıyorsa aynısı bitcoin için de geçerli. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda veya donanım servisinizde oluşturacağınız gibi internet üzerinde bulunan web servislerinde de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmamakla birlikte istenilen sayıda cüzdan oluşturulabilir. Üstelik oluşturulacak cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yok. Oluşturulacak bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir, alış-veriş yapılabiliyor.
Alış-Veriş Yapılabilir mi Yazar?
Alış-veriş yapılabilir peki güvenebilir miyiz? Bitcoin belli başlı protokollere tabiidir. Bu protokoller çerçevesinde yaptığınız ve yapacağınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda bitcoin, yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız, ya da bilgisayarınızın çalınması veya hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum, cüzdanınızı ya da kredi veya banka kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farkı yok. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilemediği işlem öncesi sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde hileili yollarla BTC yaratıp satmak mümkün değildir.
Bitcoin Avantajları ve Dezavantajları
Yazar bize BTC’nin faydalarından bahset. Özetlemek gerekirse bitcoin’in bazı büyük avantajları var. Bunlar
Avantajları
Enflasyon riski düşük (Enflasyona sebebiyet veren etkilerden bir de tedavüldeki reel para arzlarındaki artıştır. Tedavüldeki para arzının artması doğru orantılı olarak enflasyonu da arttırır. Ancak bu sistem BTC için geçerli değil. Çünkü BTC sistemi sonlu bir sistemdir. Teknik tasarımı itibariyle max. 21 Milyon adet BTC üretilecek. Dolayısıyla BTC’nin enflasyon riski çok düşüktür.)
Reel para birimlerinin çöküşü hükümetlerce bağlı yaşanan hiperenflasyonlardan kaynaklanır. Bitcoin sistemi de herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için çökme riski oldukça düşüktür.
Kredi kartı veya PayPal gibi ödeme sistemlerinin kullanıldığı klasik online işlemlerde satıcı tarafından bakılırsa alıcının parasını geri talep etmesi durumunda 3. Şahıs servislerini kullanmak gerekiyor. Bu aşamada güvenlik tehlikeye girebiliyor ve olay karmaşık bir hale bürünebiliyor. Bitcoin’de geri talep etme gibi bir sistem olmadığı için bu tarz bir güvenlik soru nu da haliyle yaşanmıyor.
Olaya alıcı tarafından bakılırsa da; ödeme yapma ve hesaplar arası para transferi yapma gibi işlemler daha güvenli ve daha ucuz hale geliyor. Çünkü bitcoin teknolojisi Perr to Peer (P2P) sistemi ile hiçbir aracı olmadan direkt olarak eşler arası çalışıyor. Yani eşten eşe eşleşme ile mümkün olabiliyor.
Bitcoinlerin takip edilemiyor olmasının ya da herhangi bir iz bırakmamasının avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Bitcoin sisteminizdeki mali kaynağınızın ne kadar olduğu ya da hesabınız hakkındaki diğer bilgiler hükümetler de dahil olmak üzere hiç kimse tarafından bilinemez ve takip edilemez.
Dezavantajları
Avantajları olduğu kadar dezavantajları da var tabii; izi sürülemez. İzinin sürülemez olması suçların daha rahat işlenebilir olması anlamına geliyor.
Uyuşturucu gibi yasal olmayan maddelerin satışı gibi durumlar için oldukça uygun bir ortam hazırlıyor.
Bazı hükümetlerin bitcoini bir para birimi olarak kabul etmemelerinin en büyük sebeplerinden birisi bu.
Kaybetmesi kolay ve yapabileceğiniz hiçbir şey yok (en azından her bitcoin borsası ve cüzdanı için) kredi kartınız kaybettiğinizde ya da banka hesabınız başka birisi tarafından ele geçirildiğinde bankanızı arayarak durumu anında kurtarabiliyorsunuz. Hatta yetmezse polisi ve savcıyı devreye sokup sorunu çözebilirsiniz. Ancak her bitcoin borsası ve cüzdanı için aynı şeyler geçerli değil.
Bitcoin sisteminin 2009 yılında kurulmuş olması yani hakla yeni bir teknoloji olarak görülmesi yeni bitcoin rakiplerini beraberinde getirebilir. (IOTA, Etherreum, LiteCoin)hatta bitcoin sisteminde büyük açıklar bulabilen yeni teknolojiler hala geliştirilebilir.
Kağıt paranın yerine geçebilir mi bilinmez ancak gelecekte kripto paraların çok daha yaygın olacağı bir gerçek
Mutlaka Okumalısın! Eskişehir ‘de Üniversite Okumak [Mutlaka Okumalısın]
Yazar Bey’in Kullandığı Borsa ve Cüzdanlar
Öncelikle Bitcoin almak için Türk Bitcoin borsalarından faydalanın, bunlar; Paribu, BTCTürk, Koinim ve Koineks’tir. Bitcoin almak için en ideali Paribu olmakla birlikte minimum bitcoin alımı 500₺ kabul ediyor. Minimum limiti en düşük olan borsa ise Koinim borsasıdır.
Buradan bitcoinlerinizi aldıktan sonra uluslararası çalışan bir siteye BTC’lerinizi çekin. Buradan daha kolay alım satım işlemi yani arbitraj gerçekleştirebilirsiniz. Uluslararası çalışan ve derinliği en ideal olan borsalar şunlardır. Binance, KuCoin, CoinBase. Ayrıca bu borsalar çok düşük fee yani komisyon alan sitelerdir ve dünya çapında en çok kullanılan bitcoin borsalarıdır.
Bitcoin üzdanı olarak öneri; Copay ve Blockchain’nin kendi cüzdanıdır. cedkan.com
Yorumlar (0) Yorum Yap