Ekran Kartı Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekran kartı, bilgisayarın en önemli donanımlarından biridir. Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte donanımlarında da önemli yarışlar vardır. Büyüyerek gelişen oyun sektörü başta olmak üzere farklı branşlarda kullanılan programların yüksek grafik istemesi nedeniyle bu konunun önemini anlatmaya yetiyor. Ekran kartı hakkında tüm soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Ekran Kartı Nedir?

ekran kartı

Grafik kartı olarak da isimlendirilen bu kart belli bir bellek ve işlemci kapasitesi kullanarak grafik işlemlerini yani RAM, hard disk gibi ara birimlerden aldığı bilgileri ana kart aracılığıyla monitöre aktarmaya yarayan donanımdır. İşlemci ile monitör arasında görev alan, bilgisayarın bir parçasıdır.


Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

ekran kartı

Tüm bilgisayarlarda standart şekilde olarak var olan bu kart birden çok görevi, işlemi yerine getirir. Asıl işlemi grafik verilerini kendi için işleyip görüntü olarak ekrana yani monitöre vermektir. Oyunlarımızda ve grafik programlarımızda ana işlevleri yerine getiren bilgisayar donanımıdır. Gücüyle orantılı olarak işlenen veriler sayesinde daha yüksek grafik ve yüksek performans elde ederiz. Monitörümüzde ne görüyorsak yaptığımız işle ilgili hepsi bu kart sayesinde işlenip sonra ekranımıza aktarılıyor.

Birbirinden çok farklı birçok modeller bulunmaktadır. Bunun başlıca sebebi bilgisayarların kullanım amaçlarının farklılık göstermesi. Bilgisayar kullanmaktaki amaçlarımız değiştikçe kart modelleri de değişiklik gösteriyor. İş amaçlı kullanılan bilgisayarlarında farklı, oyun bilgisayarlarında farklı ve ofis bilgisayarlarında farklı modeller kullanılır. Bu fark teknolojik farklılıkları beraberinde getiriyor.


Ekran Kartı Türleri

Dahili ve Harici Ekran Kartları

dahili ve harici kart

Dahilideki kart, ana karta ya da işlemciye gömülü halde gelir. Harici ekran kartında ise ekstradan kartınızı güncellemek istediğinizde alıp ekran kartı sisteminize takmanızla olur.


Ekran Kartı Modelleri

ekran kartı

Diğer tüm teknolojik yarışlarda olduğu gibi bu ürünün üretiminde de bir yarış vardır. Üreticileri, ekran kartlarının birçoğunda Nvidia veya AMD firmasının grafik yonga setlerini kullanır. Üretiminde piyasada en büyük paya ve kullanılırlığa sahip en büyük firmalar Nvidia ve AMD’dir. Modellerin kullanım yerlerine ve sahip oldukları işlemlerin niteliğine göre çeşitlilik oluşturmaktadır.

Nvidia modellerinde GeForce, Quardo, Volta ve RTX gibi farklı segmentlerde serileri kullanmaktadır. AMD ekran kartı modelleri ise Radeon 7000, Radeon 9000, Radeon X, Radeon HD ve FireGL, FireMV, FirePro gibi çeşitleri kullanmaktadır. Bu kadar çeşitliliğin olmasının nedenini yukarıda da belirtmiştik farklı kullanıcılara kullanım amaçlarına hitap edebilmektir. Bu firmaların yanı sıra Asus ve MSI ekran kartları da önemli markalar arasındadır.

Asus, daha çok üç boyutlu çizim ve modellemelerde, video işlemelerinde ve oyunlarda yüksek performansı hedefleyen modelleri tanınmaktadır. MSI markası ise modellerinde performans ve tasarımı bir arada geliştirmeye çalışıyor. Soğutma sistemleri ile birçok kullanıcı tarafından beğenilmektedir. Örneğin bu kartların soğutulmasında sıvı soğutmalı ekran kartı modelleri üretilmiştir. Bunların yanı sıra çeşitli segmentlerde fiyat performans odaklı ekran kartı üreticileri de vardır. Hp, INTEL, Dell, Samsung vb.

Kartlardaki bu teknolojik yarış, ekran kartı performansının kısa sürede üst seviyelere çıkmasına neden olmuştur. Yeni nesil, yüksek kaliteli oyunların oynanmasını veya programların kullanılmasına olanak tanımıştır.


Sıkça Sorulan Sorulanlar

sıkça sorulan sorular

1) Nasıl Seçilmeli?

Burada verilecek cevap aslında sizin bilgisayarınızla yapmak istediğiniz işlemin ne olduğu ile ilgilidir. Yani basit programlar kullanma ve internette haber okuma, gezinme vb. İşler yapacaksanız giriş seviyesi ekran kartları işinizi görür. Eğer yüksek işlemli bir iş ve yüksek kalitede yeni nesil oyunlarla vakit geçirecekseniz üst segmentteki ekran kartlarına yönelmeniz gerekmektedir. En iyi ekran kartı diye bir öneride bulunmak çok güçtür.

2) Modellerindeki Fiyat Farklılığının Sebebi?

Ekran kartlarında kullanılan soğutma sistemlerinden tutun, hafıza kapasiteleri, kullanılan yongalar ve marka, modelleri fiyatlarda çeşitliliğe neden olmaktadır.


3) Nasıl Takılır?

Laptop ve masaüstü bilgisayarlarda bu işlem farklılık göstermektedir. Masaüstü bilgisayarlarda bu işlem daha kolaydır. Ekran kartının takıldığı slotlarda mandal bulunur. Bu mandallar ekran kartının sabit durmasını sağlar ve bu mandalları açarak kolayca eski kartı çıkarıp yenisini takabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlarda ise ekran kartı ana kart ile birleşik olabilir ya da harici soket kısmı olabilir bunlar göz önüne alındığında dikkatli olmak ve bir bilenden yardım almak gerekebilir.


4) Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Sol altta bulunan Windows simgesini tıklayın. Arama çubuğu yerine Dxdiag yazıp başlata basın. Açılan ekranda ‘ekran’ kısmına gelin. Ekran kartınızın tüm özelliklerine ulaşabilirsiniz.


5) Nasıl Güncellenir?

Ekran kartları, bilgisayarın performansını önemli derecede etkilediğinden güncel tutulması gerekir. Ekran kartı güncellemelerinde çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerin en iyisi kartınızın marka ve model türüne göre resmî web sitelerinde yayımlanan güncel sürümleri indirmek ve kullanmak gerekir.

Başka bir yol ise, Bilgisayarım>Yönet>Aygıt Yöneticisi seçenekleri yolunu izleyerek ‘Görüntü Bağdaştırıcıları’ seçeneğine gelerek ekran kartına sağ tıklayıp Sürücü Yazılımını Güncelleştir segmesini tıklayın.


6) Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Grafik işlemlerini gerçekleştirenler paylaşımlı ve paylaşımsız diye ikiye ayrılır. Paylaşımsız olan kendi sistem hafızasına sahiptir. Paylaşımlı (Onboard) ekran kartları ise kendi RAM bellekleri olmadığı için bellek ihtiyacını işlemcide yer alan RAM ile karşılar. Güç tüketiminde avantajlara sahiptir. Yüksek grafikli işlerle uğraşacaksanız paylaşımsız ekran kartları daha iyidir.

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Dijital, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/