Gelişen teknolojiyle paralel olarak hızla hayatımıza giren yapay zeka ve robotlar, bazı konularda merak ve tedirginliğe sebep oluyor. Robotların günlük hayatta kullanım alanlarının artması ve ileride daha da artacak olması, işsizliği nasıl etkileyecek?
Robotların insanları işinden edeceği ve onların yerine geçeceği savı artık akademik tartışmalardan daha fazlası. Beyaz Saray tarafından yayınlanan “Artificial Intelligence, Automation, and the Economy” adlı rapor, yapay zekanın yakın gelecekte çok sayıda ABD’li vatandaşı işinden edeceğini ve ülkede önemli bir işsizlik sorunu yaşanacağını vurguluyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise İngiltere’deki işlerin %35’i 20 yıl içinde makineleşebilir.
Yapay zekanın aynı işi klasik bir ofis çalışanından çok daha kısa sürede ve daha yüksek verimle yapacağını tahmin edebiliyoruz. Fakat işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olan sektörler bununla sınırlı değil. Örneğin taksiciler. Uber ve Google, şoförleri dahi devreden çıkaracak bir taksi sistemi kurmak üzerine çalışıyor. Bu yıl sonuna doğru İngiltere sokaklarında şoförsüz taksiler hizmet vereceği için İngiliz hükümeti şoförsüz araçlar için otoyolları yenilediğini açıkladı.
Gazeteciler de yapay zekaya yenik düşen gruplar içerisinde. Bazı şirketler tarafından verileri yükleyince anlaşılır kılan yazılımlar geliştiriliyor. Quill de bu yazılımlardan biri. İşlevlerine bakınca yalnızca mali verileri açıkladığını değil, şirket raporlarını yazdığını da görüyoruz. Quill yazılımını üreten şirketin bilim insanlarından biri olan Kristian Hammond, önümüzdeki 15 yılda haberlerin yüzde 90’ının makineler tarafından yazılacağını belirtiyor. Bunun gazetecilerin yüzde 90’ının işini kaybedeceği anlamına gelmediğini savunan Hammond, bu sayede güvenilir ve global gazeteciliğin artacağını da belirtiyor.
İşsizler İçin Evrensel Gelir Bütçesi Planı
Mars’a ticari uçuşları başlatmayı amaçlayan Space X‘in ve insansız otomotiv üreticisi Tesla‘nın kurucusu Elon Musk da bu endişeleri haklı çıkarır açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Musk, yakın zamanda robotların insanların yerini alacağını ve buna bağlı olarak bir “gelir boşluğu” doğacağını düşünüyor. Bunun için çözüm önerisiyse “evrensel bir gelir bütçesi” oluşturmak. Bu konuda çalışmalara başlayan Elon Musk kendi şirketlerinde fon oluşturmaya başladı bile.
Robotlar yüzünden 15 milyon kişinin işsiz kalacağı düşünülen İngiltere’de yapılan anket sonucu, insanların küresel gelire yani Musk’ın çözümüne sıcak baktığını gösterdi. Ankette belirtilen bütçeye tüm ihtiyaçlar ve sosyal devlet anlayışının getirileri de dahil edilmiş.
İşsizlik tartışmaları kaos gibi büyürken ve kalıcı çözümler aranırken, Finlandiya işsiz vatandaşlarına maaş ödeyen ilk Avrupa ülkesi oldu. Uygulama gereği rastgele seçilen 25-28 yaş aralığındaki iki bin kişiye 560 euro ödenecek. Ülkedeki sosyal güvenlik uzmanlarından biri olan Olli Kangras, bu cömert davranışın işsizliği daha da arttırabileceği ihtimalinden çekindiğini belirtmeyi de ihmal etmedi.
Yorumlar (0) Yorum Yap