Avustralyalı araştırmacılar vücutta nerede olursa olsun kanser hücresini tespit edebilecek bir test geliştirdiler. Eğer ileriki aşamada yapılacak testlerde de aynı sonuçlara ulaşılırsa bu kansere karşı savaşta gerçek bir dönüm noktası olabilir.
Nasıl Çalışıyor?
(Professor Matt Trau, Dr Abu Sina and Dr Laura Carrascosa/ Queensland Üniversitesi)
Araştırmacılar kanser hücrelerinde ortak olan ve sağlıklı hücrelerde bulunmayan özellikleri aradılar.
Dr. Sina çalışmalarını şöyle açıklıyor:
“Metil grubu olarak bilinen ve DNA’yı tasarlayan bölgeleri kanser yüzünden inanılmaz derecede değişiyor. Bu metil grupları hücrelerin aktivasyonunu kontrol eden bir anahtar niteliği taşıyor.”
Dr. Carrascosa, takımın genomdaki tüm değişimleri gözlemleyebilen bir araç yaptığını belirtti. Ayrıca kanser hücrelerindeki genomlar belli yerlerde kümelenen metil grupları haricinde anlamsızken sağlıklı hücrelerdeki metil gruplarının tüm genomda bulunabileceğini fark ettiler.
Takım, metil grupları bir çözeltinin içine yerleştirildiğinde kanserli DNA parçalarının alışılmadık üç boyutlu nanoyapılar oluşturmaya başladığını da buldu. Bu dönüm noktası kanser DNA’sı bulunduğunda renk değiştirebilen kolloidal altın kullanılan bir testin geliştirilmesini sağladı.
Neden Önemli?
Profesör Trau, rakipleri olmasına rağmen buluşları konusunda oldukça iyimser. Kanser hücrelerinde buldukları ortak nokta sayesinde ulaşılabilir, uygun fiyatlı ve komplike ekipman gerektirmeyen bir çözüme ulaşmış olabilirler.
Böyle bir teknoloji özellikle ek tıbbi kaynakların bulunmadığı kırsal ve az gelişmiş bölgelerde yararlı olabilir. Ayrıca kanserin yeniden ilerlemesinin tespitinde yararlanılabilir.
Dr. Trau çalışmalarının öneminden şöyle bahsediyor:
“Bu teşhis aracı olarak kullanabilecek masrafsız ve taşınabilir cihazların bulunmasını sağladı. Muhtemelen bir telefon üzerinden bile kullanılabilecek.”
Bu teknoloji 200 insan kanser hücresi örneği ve normal DNA üzerinde kullanılarak %90 oranla doğruluğunu kanıtladı.
Riskleri ve Eksiklikleri Ne?
Araştırmacılar yine de dikkatli olunması konusunda uyarıyorlar. Yarattıkları şey tüm kanser teşhisleri için mucizevi bir çözüm olabilir mi henüz onlar da bilemiyor.
Diğer bilim insanları da bu tür bir testin yanlış teşhislerde bulunabileceği ve bu yanlış teşhislerin de daha pahalı testlere sebep olabileceğini belirterek çekimser kalmayı tercih ediyorlar.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
İTÜ’lü Öğrenciler Kanserde Erken Teşhis İçin Kullanılabilecek Cihaz Geliştirdi
Yorumlar (0) Yorum Yap