Piyano Çalmak Beyin Yapınızı Nasıl Değiştiriyor?

Dicle Temiz

Dicle Temiz

Editör - Bilgi Unv.

Müziğin insan hayatına etkisi yüzyıllardır bilinen bir olgudur. Kimi zaman hastalıkların tedavisinde kullanılan müzik o anki modumuzun değişmesinde etkili olabilecek kadar da etkilidir. Müzisyenlerde bir o kadar farklı görüşe ve dünya algısına sahip olabilirler. Ancak tüm müzik aletlerinden bir tanesi var ki bilim insanları onu çalanların beyin yapısının diğer tüm insanlardan farklı şekilde geliştiğini ve değiştiğini yaptıkları araştırmalarla ortaya çıkardı.

Vücudun Güç Dengesinin Oluşması

Birçoğumuz, doğduğumuz andan itibaren bir elimizi diğerine göre daha sık ve daha kontrollü kullanırız. Eğer sağ elini daha sık kullanan birisiyseniz sol elle yemek yemenin ya da yazı yazmanın ne kadar zor olduğunu deneyimlemişsinizdir. Ancak bu durum piyano çalarken işe yaramaz.
Piyanistlerin beyin yapılarının farklı olmasındaki en önemli etmenlerden biri de iki elin birden aynı oranda kullanılmasıdır. İki elin aynı anda kullanılmasıyla beyin kendini bu duruma adapte eder ve zamanla vücudun iki tarafı da aynı güce ulaşır.

Çok Yönlü Düşünebilme

Belirli bir durum karşısında duygusal, mantıksal, sezgisel ya da başka türlü düşünme eğilimi gösterebiliriz. Ancak piyanistler vücutlarının iki tarafını da eşit ölçüde kullandığı için beynin iki lobu da o oranla gelişmiştir. Böylece günlük hayatta karşılaşılan bir durumda bile olaya çok yönlü yaklaşarak daha yaratıcı çözümler üretebilirler. Bu nedenle bilim insanları; küçük yaştaki çocuklara piyano çalmasının öğretilmesinin, gelecekteki hayatlarında çok önemli bir etki yaratacağını söylemektedir.

Kendilerini Daha İyi İfade Etme

Yapılan araştırmalar, piyano çalarken beyindeki stereotype’ların olduğu bölgenin kendini kapattığını gözlemlemiştir. Böylece enstürmanı çalan kişi toplumun algısına göre düşünmek yerine kendisi gibi düşünür. Aynı zamanda yaptığı müzikle de duygularını dışa vurabilirken başkalarının ne dediğini çok umursamaz.

Beyni Etkin Kullanma

Yapılan araştırmaya göre piyanistler doğaçlama çalarken, beynin konuşma bölgesinin aktifleşmektedir. Doktor Charles Limb, piyanistlerin aslında müzik yaparken bir yandan birbirleriyle konuştuğunu da ortaya çıkarmıştır. Böylece beyninin farklı bölümlerini kullanarak unutkanlığın önüne geçmede de son derece etkili bir yol izlerler.
Kategoriler: Bilim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/