Maalesef çoğumuz için stres günlük hayatımızın bir parçası. Farketmesek de, duygularımızı kontrolünde bozulmalara yol açıyor, kilo almamıza neden oluyor ve hastalığa davet çıkarıyor. Tüm bunların yanında kalbinize hatta dişlerinize bile zarar veriyor. Bazı stres kaynakları kontrol edilemeyebilir ancak beslenme şekliniz edilebilir. Belirli besinlere bir sınır koyarak stres seviyenizi düşürebilirsiniz.
1) Kafein
Merak etmeyin, sabah kahvenizi bırakın demiyoruz. Fakat gün boyu vücudunuzun belirlediği miktardan fazla kafein içeren içecek tüketmeniz stres arttıran önemli bir faktör. Beslenme uzmanı Cynthia Saas’a göre, sinir sisteminizi uyaran kafeinin fazlası kalpte ritm bozukluğuna ve kan basıncında artışa neden oluyor. Stres seviyenizi olabildiğince düşük tutmak istiyorsanız günde 1-2 fincandan fazla içmemenizi öneriyoruz.
2) Yüksek Sodyumlu Gıdalar
Sass’ın açıklamasına göre fazla sodyum tükettiğinde vücudunuz sıvı tutmaya başlıyor. Bu fazla sıvı kalbinizin işini arttırıyor, kan basıncınızı yükseltiyor, damarlarınızın genişlemesine ve ödeme neden oluyor. Tüm bunlar da enerjinizin bitmesinin ve stresinizin artmasının en büyük sorumlusu. Tuz tüketiminize dikkat ederek stres seviyenizi azaltabilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz. Tuz dışında et, peynir, turşu gibi gıdaların da yüksek sodyum barındırdığını hatırlatalım.
3) Rafine Şeker
Şekerli gıdalar çok az besleyici madde içerir ve ruhsal değişimlere neden olurlar. Sass, “kan şekeri ve insülin düzeylerinde meydana gelen dalgalanmalar sinirlilik ve zayıf konsantrasyona neden olabilir” diyor. Fazla tatlıya maruz kaldığınızda bir çarpıntı hissetmenizin nedeni de aslında bu insülin seviyesindeki dalgalanmalar.
4) Alkol
Birkaç yudum şarap sizi daha dingin hissettirebilir ancak sarhoş olmak da stresi şiddetlendirir. Alkol, stres altındayken vücudun ürettiği aynı hormonların üretimini arttırır. Araştırmalar stres ve alkolün birbirini beslediğini göstermiştir. Chicago Üniversitesi’nde 25 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, önce halka açık konuşma ve ardından stresli olmayan bir kontrol görevi gerçekleştirildi. Her aktiviteden sonra deneklere damardan iki alkollü içeceğe eşdeğer sıvı enjekte edildi. Araştırmacılar, anksiyete, daha fazla alkol arzusu kalp hızı, kan basıncı ve stres hormonu olan kortizol düzeylerini ölçtü. Alkolün aslında stresin getirdiği gerginlik duygularını uzattığını ve stresin alkolün neden olduğu keyif etkilerini daha fazla azaltabileceğini bulmuşlardır. Kafein gibi alkol de dehidrasyona neden olur ve uyumanıza engel olabilir.
Yorumlar (0) Yorum Yap