Zuckerberg’in, Jobs’ın Yerine Onlar Gelecek: Teknolojinin En Yeni 9 Milyarderi

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk’ı mutlaka duymuşsunuzdur.
Peki, Patrick Collison, David Zalik ya da Lucy Peng’i duydunuz mu?
İlk gruptakilerin, teknoloji milyarderi olmaya devam eden startup kurucuları olduğunu biliyorsunuzdur. Asıl bilmediğiniz, teknoloji milyarderleri kulübüne katılan ikinci gruptaki kişiler.
Forbes’un zenginler listesi ve Bloomberg milyarderler endeksine dayanarak hazırlanan bu liste ile kulübün yeni üyelerine bir göz atalım.
Liste, servetlerinin çoğunu son 3 yılda yapan kişilerle sınırlanmıştır.  Farklı ülkelerden ve kıtalardan olan bu 9 kişinin çeşitli teknoloji sektörlerinde şirketleri ve yüzlerce trilyon net varlıkları var. İşte en yeni 9 teknoloji milyarderi:

1) Rishi Shah, Outcome Health CEO’su

Yaş: 31
Net varlık: 3.6 milyar dolar
Şirket: Sağlık teknolojisi firması Outcome Health
Görevi: CEO, Kurucu
Bir doktorun oğlu olan Shah, şimdi şirketin başkanı olan Shradha Agarwal ile Outcome Health’i kurmak için Northwestern Üniversitesi’nden ayrıldı. Outcome Health, doktorlara ve diğer sağlık uzmanlarına tablet ve büyük dokunmatik ekranlı cihazlar satıyor ve hastalarla sağlık durumları, tedavileri ve diğer konularla ilgili iletişim kurmalarına yardımcı olacak yazılımlar sağlıyor. Cihazlar ayrıca reklamları da gösteriyor.
Outcome Health’in değeri Mayıs 2017’de 5,6 milyon dolar olarak belirlendi. Shah, şirketin %80’ine sahip.

2) Frank Wang, DJI Technology CEO’su

Yaş: 37
Net varlık: 3.2 Milyar Dolar
Şirket: Çinli drone üreticisi DJI Technology
Görevi: Kurucu, CEO
Wang’ın şirketi, DJI Technology, bu kadar popüler olmadan önceki zamanlardan beri drone satıyor. Şimdi, işleri büyüdü. Goldman Sachs, 2016 ve 2020 yılları arasında robotik uçaklara harcanacak toplam miktarın 100 milyar doları bulacağını tahmin ediyor. Goldman Sachs’a göre, DJI’ın satışları geçen yıl drone pazarının tüketici ve ticaret bölümlerinin yaklaşık %70’ini oluşturuyordu.
Wang, 2006 yılında Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki yurt odasından DJI için çalışmalara başladı ve şirketi, gerçekten uçabilen bir uçmaya-hazır-drone pazarlayan ilklerdendi. Wang, o zamandan beri sektörden yararlanıyor ve 2017’de Asya’nın en genç milyarderi oldu.

3) Jan Koum, WhatsApp CEO’su

Yaş: 41
Net varlık: 9,7 milyar dolar
Şirket: Mesajlaşma uygulaması geliştiricisi WhatsApp
Pozisyon: CEO, Kurucu Ortak
Koum, 16 yaşındayken annesi ile Ukrayna’dan, California Mountain View’a taşındı ve lisedeyken kendi kendine bilgisayar teknolojisini öğrendi. Yahoo’da mühendis olarak çalışmaya başlamadan önce yemek fişleriyle geçimini sağlayarak yoksul büyüdü. Yahoo’dan ayrıldıktan sonra Güney Amerika’da vakit geçirdi ve Facebook’ta bir iş başvurusunda bulundu ancak reddedildi.
Daha sonra, Kaum ve ortağı Brian Acton WhatsApp’ı yayınladı. Uygulama, kullanıcıların durum güncellemelerini arkadaşlarıyla paylaşmasına izin veren bir hizmet olarak başladı ancak kısa sürede bugünkü mesajlaşma servisine dönüştü.
2014’te WhatsApp, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in ilgisini çekti. Facebook’un 2014’te WhatsApp’ı 22 milyar dolarlık nakit ve hisse karşılığı satın almayı teklif etmesinden önce Zuckerberg ve Kaum bu alışveriş için iki yıl boyunca konuştular. Facebook’un hisse senedi değeri arttıkça Koum’un net varlığı da yükseldi.

4) Brian Acton, WhatsApp Kurucu Ortağı

Yaş: 45
Net değer: 6,7 milyar dolar
Şirket: WhatsApp
Görev: Kurucu Ortak (ayrıldı)
Acton, kariyerinin çoğunu Koum’la birlikte geçirmiştir. Yahoo’da Kaum’la birlikte çalıştı ve bu internet devinden ayrıldıktan sonra Koum ile birlikte Güney Amerika’ya yolculuk etti.
Güney Amerika’dan döndüklerinde, Acton Facebook’ta bir işe başvurdu ve reddedildi. Daha sonra Kaum ile birlikte WhatsApp’ı kurdu ve Facebook’un satın almasından sonra da şirkette onunla birlikte devam etti.
Acton, Koum ile yollarını yeni ayırdı. Facebook ve WhatsApp’tan Eylül ayında ayrıldıktan sonra “kar amacı gütmeyen, teknoloji ve iletişimin kesiştiği noktada” olacak kar amacı gütmeyen bir girişim başlatacağını Facebook’ta paylaştı.

5) Adam Neumann, WeWork CEO’su

Yaş: 38
Net varlık: 2,6 milyar dolar
Şirket: İşbirliği alan sağlayıcı WeWork
Pozisyon: CEO, Kurucu Ortak
Neumann, İsrail ordusunda bir subay olarak görev yaptıktan sonra 2001’de İsrail’den ABD’ye taşındı. Brooklyn’de bir bebek giyim şirketi olan önceki işini yürütürken bugünkü WeWork fikri aklına geldi.
Yakındaki bir depo binasının boş olduğunu fark etti ve orayı yönetmesine ve kiralamasına izin vermesi için sahibini ikna etti. Bu, GreenDesk şirketinin temelini oluşturdu. Neumann ve ortağı Miguel McKelvey, WeWork’ü kurmak için 2010 yılında GreenDesk’teki hisselerini sattı.
Bugün, WeWork’ün ülke çapında 40 ilde ofisleri bulunmaktadır. Softbank’te 3 milyar dolarlık bir yatırıma imza attıktan sonra, kısa bir süre önce değerinin 21 milyar dolar olduğu belirlendi.

6) David Zalik, GreenSky CEO’su

Yaş: 43
Net varlık: 2 milyar dolar
Şirket: Finansal teknoloji sağlayıcısı GreenSky
Pozisyon: CEO, Kurucu Ortak
Yine bir İsrail vatandaşı olan Zalik, dört yaşındayken ailesiyle birlikte Alabama’ya taşındı. Çok zeki bir çocuktu. 13 yaşında SAT üniversite sınavına girdi. Liseye gitmek yerine, Auburn Üniversitesi’ne girdi. Zalik, ilk işi olan MicroTech’i kurmak için mezun olmadan Auburn’den ayrıldı. 1996’da MicroTech’i sattı. Birkaç az başarılı girişimden sonra ev dekorasyonu yapanlar, sağlık hizmetleri verenler ve diğer küçük işler için, müşterilerin ödemelerini kredi ile yaptırmalarını sağlayan GreenSky’ı kurdu.
Capital One kurucu ortağı Nigel Morris, 2014 yılında GreenSky’a miktarı tam olarak bilinmeyen yedi rakamlı bir yatırım yaptı. O sonbaharda, TPG de dahil olmak üzere girişim yatırımcıları, 1.8 milyar dolar değerleme ile GreenSky’da %17 hisse satın aldı. 2016 yılına gelindiğinde, Fifth Third, şirkete yatırım yaptı ve GreenSky’ın değerlemesi iki katına çıktı.

7) John(Stripe Yönetim Kurulu Başkanı) ve Patrick Collison(Stripe CEO’su)

Yaşlar: John 27, Patrick 29
Net varlık: Her biri 1,1 milyar dolar
Şirket: Çevrimiçi ödeme işlemcisi Stripe
Pozisyonlar: John, Başkan ve Kurucu Ortak; Patrick, CEO ve Kurucu Ortak
Collison kardeşler, İrlanda’nın orta kesiminde küçük bir köyde büyüdüler ve genç yaşta kod yazmayı birbirleriyle rekabet ederek birbirlerine öğrettiler. Patrick ortaokuldan 16 yaşında mezun oldu ve daha sonra MIT’ye kaydoldu. John da, birkaç yıl sonra Harvard’a kayıt olarak Amerika’ya onun yanına gitti.
İkisi de, Silikon Vadisi’ne gidip Stripe’ı kurmak için 2009’da üniversiteden ayrıldı. Bugün, Stripe’ın Lyft, Google, Best Buy gibi müşterileri var. Kasım 2016’da şirketin değeri, 150 milyon dolarla 9.2 milyar dolar değerine yükseldi ve Collison kardeşleri milyarder yaptı.

8) Lucy Peng, Ant Financial Yönetim Kurulu Başkanı

Yaş: 44
Net varlık: 1.14 milyar dolar
Şirket: Mobil ödeme sağlayıcısı Ant Financial
Pozisyon: Yönetici
Peng, Alibaba’nın 18 kurucusundan biriydi ve mobil ödeme servisi AliPay’in CEO’su da olmak üzere şirkette çok sayıda görevde bulundu. Alibaba, şimdiki Ant Financial olan AliPay ile bölününce, Peng de onun başında kaldı.
Ant’in değeri, yakın zamanda 74.5 milyar dolar olarak belirlendi ve Peng şu anda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Mart 2017’de ilk kez Forbes milyarder listesine girdi.

9) Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in Yaratıcısı

Yaş: Bilinmiyor
Net varlık: Bilinmiyor
Şirket: Bilinmiyor
Pozisyon: Bilinmiyor
Nakamoto, muhtemelen Bitcoin’in esrarengiz yaratıcısının (veya yaratıcılarının) takma adı. Nakamoto’nun gerçek kimliğiyle ilgili çok fazla yorum yapıldı, ancak hiçbiri teyit edilmedi. 2013 yılında bitcoin geliştiricisi Sergio Lerner, Nakamoto’nun neredeyse 1 milyon dolar değerinde bitcoine sahip olduğunu tahmin etmişti. Bitcoin’in fiyatı o zamandan beri katlanarak artıyorken, Nakamoto milyonlarca veya milyarlarca dolarlık bir servete sahip olabilir.
Kategoriler: Girişimcilik, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/