Blu-ray Formatı Nedir? Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?

Blu-ray formatı yakın geçmişe damga vurmuş teknolojilerden birisidir. Bunun sebebi ortaya çıktığı günden bugüne dek popülerliğini bir şekilde de olsa korumuş olmasıdır. Yazı başlığımız boyunca Blu-ray formatının tarihini, ayırt edici ve istisnai özelliklerini ve güncelliğini konuşacağız. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Blu-ray 21. yüzyıla ait olan ve ondan beslenen bir teknolojidir.

2006 tarihinde ilk kez üretilen ve kullanılmaya başlanan bu teknoloji, günümüzde geçerliliğini korumaktadır. Blu-ray teknolojisi en genel anlamıyla görüntü ve ses kuşağında kalitenin artırılmasını sağlamıştır.

Önceki gösterim formatlarının teknolojik birikimini bu anlamıyla üst sekmelere çıkardığı da kolaylıkla söylenebilir. En büyük rakibi olan DVD format teknolojisini ise çok kısa sürelerde yakaladığını söylemek mümkündür. Günümüzde her ikisi de varlığını korumaya devam etse de DVD formatın birazcık Blu-ray’in gerisine düştüğünü söyleyebiliriz. Bunun sebebi öncelikle üretilen bilgisayarlarda DVD oynatıcının artık yavaş yavaş ortadan kalkıyor oluşu. Blu-ray ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olmak için muhakkak DVD ve HD DVD seçenekleri bilinmelidir.


Blu-ray Formatın En Büyük Rakibi: DVD ve HD DVD Formatları

blu-ray formatı

Blu-ray formatı hakkında bir inceleme yaparken mutlaka DVD teknolojisi üzerine de bir şeyler söylemek gerekir. Öyle ki Blu-ray teknolojisini DVD teknolojisi olmadan konuşmak bizi belli başlı yanlışlara götürebilir. Buradan hareketle Blu-ray teknolojisinin en büyük rakibi DVD hakkında bir şeyler söylemenin vakti geldi.

DVD teknolojisi Blu-ray formatına göre daha eski bir teknolojidir. Bu özelliği sebebiyle zaman zaman Blu-ray’in gerisine düştüğü durumlarda olmuştur. Lakin özellikle HD DVD formatının ortaya çıkmasıyla birlikte piyasada ve teknoloji dünyasında tekrar itibar kazanmaya başlamıştır.

DVD ile Blu-ray arasındaki temel benzerlik ve ayrım görüntü ve ses üzerinedir. Görüntü ve ses teknolojisinin daha ileri seviyelere çıkması ile aradaki fark ise açılmaya başlar. Görüntü teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte insanların pürüzsüz görüntü kalitesine talebi de artmaya başlar. Bu talep doğrultusunda ortaya pek çok teknoloji çıkar.

DVD, Blu-ray, HD DVD, HD Blu-ray ve Ultra HD Blu-ray bu teknolojiler arasında yer alır. DVD teknolojisi görüntü kalitesi ve kapasite anlamında Blu-ray’in gerisinde kalması ile gerilemeye başlar. Buna rağmen varlığını günümüzde sürdürmeye devam etmektedir.


Blu-ray Formatın Ayırt Edici Özellikleri

blu-ray formatı

Blu-ray formatı ilk olarak görüntüde zengin bir kalite sunmayı sağlar. Bu görüntü kalitesi sayesinde ev ortamında insanların izleme deneyimlerinde değişim olur. Bu değişim hatırı sayılır bir değişimin bile ötesinde bir değişimdir. Blu-ray formatın gelişi ile birlikte sinema formatında bile yenilik yoluna gidilir. Kendisinden önceki ve sonraki teknolojileri etkilemesi ve belirlemesi bakımından oldukça güçlü bir teknolojidir. Gerek işletim hızı gerek kapasitesi ve gerekse görüntü-ses kalite birlikteliği ile fark yaratan bir teknolojidir. Örnek vermek gerekirse standart bir DVD kapasitesi yaklaşık 5 GB olurken bu durum Blu-ray’de 25 GB olmaktadır.

Çift diskli bir DVD’nin kapasitesi 10 GB’dır. Bu durum Çift diskli Blu-ray oynatıcıda 50 GB olmaktadır. Bu anlamıyla iki format oynatıcı arasında devasa bir fark olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Görüntü kalitesi anlamında da DVD oynatıcılar ve diskler geleneksel bir deneyim sunar. Bu geleneksel deneyim yakın döneme kadar izleyici tarafından tercih edilirken şu an çoğu kişi için koleksiyon niteliği kalmıştır. Blu-ray format ise günümüzde 4K teknoloji ile bütünleşmesinin ardından kalitesini artırmaya devam etmektedir.


Blu-ray Formatın Ayırt Edici Görüntü Kalitesi

görüntü kalitesi

Blu-ray formatı ayırt edici kılan belki de en önemli özelliği görüntü oynatma kalitesidir. Bu kalite sayesinde günümüz teknoloji piyasasında ve izleme deneyiminde ilk sıralarda yer alır. Bunun sebebi kendini yenilemeyi ve inovasyonu takip eden bir teknoloji olmasıdır. Böylelikle evlerde ve toplu bir şekilde film izlenen ortamlarda tercih edilmeye devam etmektedir. Güncel olarak Blu-ray teknolojisi 4K görüntü kalitesi sunmaktadır. Bunun dışında Blu-ray teknolojisinin ilkel hali ise o an revaçta olan DVD’ye göre fark yaratmaktadır. Görüntü kalitesi DVD formatına göre çığır açan bir seviyede farklılık sunmaktadır.

Bu değerlendirme sırasında pek çok parametre göz önünde bulundurulmaktadır. Görüntü seviyesi, kontrast, derinlik, renk boylamı ve canlı renkler vb. alanlarda liderliğe sahiptir. DVD teknolojisi 720×480 piksel görüntü kalitesi sunarken Blu-ray ise bunun katlarca fazlasını sunar. Blu-ray liderliği ise bu açıdan bakıldığında hiçte şaşırtıcı değildir. DVD teknolojisinin hâkim olduğu dönemde dikkat çekmese dahi ses seviyelerinde de dikkate değer dönüşüm olmuştur. Blu-ray formatı çok fazla ve daha kaliteli ses dosyası barındırabilmektedir.


Blu-ray Formatı Farklı Kılan Üretim Koşulları

Blu-ray Formatı

Blu-ray formatı görüntü ve ses kalitesi ve depolama alanı konusunda olduğu gibi üretiminde de farklıdır. Bu farkı yaratan asıl durum ise kendisinden önceki görüntü teknolojilerden ayrılmasıdır. Blu-ray teknolojisinin en büyük rakibi DVD, kırmızı lazer ile üretilir. Bu şu anlama gelir, DVD dalga boyu daha fazla ve yüksek olan bir teknoloji ile üretilir. Bu yüksek ve fazla olma durumu iyi olmanın aksine Blu-ray formatın gerisine düşülmesini sağlayan bir durumdur. Blu-ray teknolojisi ise DVD’den farklı olarak yaklaşık 400 nanometre kadardır. Bu durum DVD formatında ise yaklaşık 650 nanometre civarındadır.

Dalga boyu yüksekliği ise doğrudan oynatıcının kapasite ve depolama alanını belirlemektedir. Dalga boyu daha kısa olan Blu-ray teknolojisi daha fazla ve çoklu veri alanı yaratabilir. Bu sayede veri depolama konusunda günümüze dek ulaşan bir görüntü depolama mirası ortaya koyar. DVD formatı ise daha öncede belirttiğimiz gibi Blu-ray formatın bu özelliklerinin gerisinde kalır. Daha fazla ve daha kaliteli deneyimler ortaya çıkarmak için Blu-ray’in dinamo görevinde olduğu söylenebilir.


Blu-ray Formatın Günümüz İzleme Deneyimindeki Yeri ve Önemi

blu-ray formatı

2006 yılında üretilip kullanılmaya başlayan Blu-ray formatı, günümüzde varlığını sürdürmektedir. 15 yılı aşan bu maceranın hala güncel olmasının sebebini yazı başlığımızda tüm hatları ile açıklamaya çalıştık. Lakin günümüzde çok kısa sürelerde inovasyon sürecinin değişim ve dönüşümüne şahitlik etmekteyiz.

Streaming platformlarının hızlı yükselişi ve kullanıcı sayıları, Blu-ray gibi formatları sorgulanabilir hale getirmiş olabilir. Peşin olarak söylemek gerekirse Blu-ray halen günümüzün en ideal teknolojileri arasında yer almaktadır. Sinema ve gösterim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte günbegün değişen haz deneyimi ortaya çıkmıştır.

Şirketler ve yatırımcılar, izleyicinin haz deneyimini en modern ve kaliteli şekilde sağlamaya çalışmaktadır. Günümüzde yaygınlığı gitgide artan 4K teknolojisi artık pek çok eve girmektedir. İnsanların evlerinde 4K teknolojiye sahip televizyonlar edinerek izleme deneyimlerini artırmaya çalışmaktadır. Bu teknolojik arka plana sahip televizyon ve diğer araçların Blu-ray ile kuracağı bütünleşme kaliteyi doruklara çıkarmak anlamına geliyor. Kalite ve izlenilen içerikten alınan hazzın her geçen gün önem kazandığı günümüzde Blu-ray varlığını sürdürmeye devam edeceğe benziyor.

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/