Kendini Geliştirmek İsteyenlerin Okuması Gereken 35 Kişisel Gelişim Kitabı

Kişisel gelişim kitapları 2000’li yılların başında yakaladığı popülaritesini uzun yıllar korudu ve 2010’lu yıllarla beraber değişen dünya, dijital nesil gibi etkenler sebebiyle büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönemde birçok insan kendini geliştirmek için kitaplar okudu. Bazıları hala geçerliliğini koruyan felsefi yönü ağır kitaplar. Bazıları da bu yeni dünyada kendimizi geliştirme konusunda bize yardımcı olabilecek yen nesil eserler! Peki kendimizi geliştirmek için hangi kitapları okumalıyız? Siz de “okuduğunuz en iyi kişisel gelişim kitapları hangileri?” şeklinde sürekli insanlara sorular soran biriyseniz bu liste tam sizlik!
kişisel gelişim kitapları
Okumak, yaşımız kaç olursa olsun gereken önemi vermemiz gereken bir konu. Her insanın okuma konusunda farklı zevkleri olabilir. Bu içerik En İyi Kişisel Gelişim Kitapları adı altında sizi okurken gerçek anlamda geliştirecek bir liste olarak hazırlandı.
Kişisel Gelişim Kitap Önerileri sırası size salt bilgi vermekle kalmaz, hayatta uygulayabileceğiniz yeni bakış açıları da sunar. Gelişmek istediğiniz konu ne olursa olsun, bilimsel arka planı olan, kaliteli yazarlardan okumanız şarttır diyebiliriz.



Bu listede kitapların sayfa sayılarına, yayın evlerine, Google beğeni oranlarına ve Goodreads puanlarına da yer verdik. Gelin okunması gereken kişisel gelişim kitapları listemize birlikte bakalım.

1) Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı – Dale Carnegie

Goodreads Puanı: 4.20
Google: %94
Sayfa sayısı: 280
Yayınevi: Epsilon Yayınları
Dale Carnegie‘nin Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı  adlı kitabında sosyal çevrede insanlara nasıl davranmanız gerektiğini, sağlam dostuklar nasıl kurabileceğinizi ve bunları nasıl sürdürebileceğinizi öğreneceksiniz.
Carnegie taşıdığı özgün vizyonunu kitaba çok güzel sığdırmış. Yaptığı çalışmalara dayanan bu bilgileri çok güzel derlemiş ve okuyucu dostu bir kitap çıkarmış ortaya.
“Aslında bir kişinin yüzündeki ifade, üzerine giydiği giysiden çok daha önemliydi..”
“Gençliğinde dobralığı ve patavatsızlığı ile tanınan Benjamin Franklin insan ilişkisinde diplomasi kullanmayı öğrenip bu yeteneğinde o kadar ustalaştı ki onu Fransa’ya Amerika elçisi olarak atadılar. Bu başarısının sırrı neydi? Franklin bunu, “Hiç kimse hakkında kötü konuşmam, daima onların herkesin bildiği en iyi yönlerinden söz ederim,” diyerek açıklıyordu. Bir budala bile eleştirebilir, suçlayabilir, yakınabilir; nitekim pek çok budala böyle davranır. Ama anlayışlı ve bağışlayıcı olmak için sağlam bir kişilik ve otokontrol gerekir.”
Bununla ilgili CEOtudent‘ta bir içerik de mevcut, başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.




2) İknanın Psikolojisi – Robert B. Chaldini

Goodreads Puanı: 4.19
Google: %92
Sayfa sayısı: 368
Yayınevi: Mediacat Kitapları
Çoğu reklamcı ve pazarlamacının başucunda duran bu kitap, gündelik hayat için de biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bazı insanlar ikna konusunda çok başarılıyken, bazıları neden sürekli çuvallar? Cialdini bu sorulara bilimsel veriler ve araştırmalarla cevap veriyor.
Kalınlığına rağmen bir çırpıda bitirebileceğiniz inanılmaz bir kitap olan İknanın Psikolojisi, okuduktan sonra hem kendinizi günlük hayatta karşılaştığınız “ikna şeytanlarından” koruyacaksınız hem de çevrenizdeki insanları ikna etme konusunda gözle görülür bir gelişime başlamış olacaksınız.
“Herkesin aynı düşündüğü yerde hiç kimse fazla düşünmüyor demektir.”
Psikolojik kanatlar, herhangi bir şey hakkında düşüncelerimizin oluşmasından saniyeler önce o şeyle ilgili duygularımızın oluştuğunu göstermektedir. Ben kalbin derinliklerinden iletilen mesajın saf ve basit bir duygu olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kendimizi dikkatli olmak üzere eğitirsek duyguyu düşüncemizden önce fark ederiz. Bu yaklaşıma göre Sara kendine “Aynı seçimi yapar mıydım?” sorusunu sorduğunda hissettiği ilk duyguyu aramalı ve ona dikkat etmelidir. Bu kalbinin derinliklerinden gelen bir sinyal olacaktır ve kendini kandıracağı sebeplerden önce su yüzüne çıkacaktır.”
Bu kitap aynı zamanda; Reklam ve Pazarlama ile İlgilenenlerin Mutlaka Okuması Gereken 15 Kitap adlı içerikte de ikinci öneri olarak yer alıyor.

3) Odak: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı – Daniel Goleman

Goodreads Puanı: 3.53
Sayfa sayısı: 320
Yayınevi: Varlık Yayınları
Odaklanma ve dikkat etme performansınıza ne kadar güveniyorsunuz? Daniel Goleman‘ın yazmış olduğu bu kitap, beklenmedik derecede önemli olan odaklanma yeteneğinin önemini bize anlatarak buz dağının görünmeyen yüzünü paylaşmış oluyor.
Odaklanma becerinizi geliştirecek bu kitap, şüphesiz ki en iyi kişisel gelişim kitapları arasında yerini uzun süre garantileyecek
“Sezgisel akıl kutsal bir armağandır, rasyonel akılsa sadık bir hizmetkar.. Bizler hizmetkarı onurlandırıp armağanı unutan bir toplum yarattık.”
“Algı da bir çeşit seçimdir. Bilgilerin süzgeçten geçirilmesi çoğunlukla kişinin yararınadır. Fakat beynin bunu gerçekleş­tirmedeki asıl kapasitesi “farkında oluş” için izin verilenlerin ve reddedilenlerin çarpıtılmasını tenkide açık bir hale getir­mektedir. Buchsbaum kişilerin beyin süzgeçlerinden süzülen farklı bilgilerin daha sonra dış çevrelerle ilgili farklı bilinçler yaratacaklarına işaret ederek sözlerine devam etmektedir. Böylelikle her kişi kendi duysal sinyallerinin kabul veya red­dini yönlendirebilir. Dikkatimizin yönlendirilmesinin çok derin etkileri vardır. William James’in söylediği gibi “Benim yaşamım, ilgilenme­yi kabul ettiğim yaşantıdır. Ve sadece benim farkına vardı­ğım parçalar zihnimi şekillendirir.” Ve William James şunuda eklemektedir: “Seçici ilgi!er olmazsa, yaşam tam anla­mıyla bir kaos olur.” James için dikkat, bir arzu ve istek işi­dir. Yani bilinçli bir tanesine dikkat etmek için neyin kabul e­dileceğine karar veren bir seçimdir. Freud için ise dikkat, bi­linçsiz zihindeki güçler tarafından şekillendirilmektedir. Bu­rası bilinçli seçimlerin erişebilecekleri bölgenin dışındadır.”

4) Savaşçı (Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin) – Doğan Cüceloğlu

Goodreads Puanı: 3.82
Google: %95
Sayfa sayısı: 400
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Burada verilen savaş anlamlı ve çoşkulu bir yaşam için verilen savaştır. Doğan Cüceloğlu bu savaşın aslında hepimizin verdiği bir savaş olduğunu söylüyor. Çünkü her bireyinin kalbinin bir yerinde, çok derinlerde bir istek vardır. İşte bu da bu savaşın ta kendisidir. Cüceloğlu bu zaferi kazanabilmek adına insanın kendi içindeki olumsuzluklarla güçlü bir mücadeleye girmesi gerektiğini söylüyor.
“Bence siz, hangi soruları soracağınızı bilmeden, soramadığınız soruların cevaplarını arıyorsunuz.”
“Bu ülkede herkes koro halinde politikacının dürüst olmadığından yakınıyor. Ben de soruyorum: Onların dürüst olmamasının sorumlusu kim? Bu politikacılar gökten zembille mi Ankara’ya indiler? Bizim, seçmen olarak sorumluluğumuz yok mu? … Vatandaşlarımız için ‘okulların kaliteli olmasını, temiz olmasını, müfredat programının çağdaş ve etkili olmasını istiyor’ dedim. Kaç tane sivil örgüt, okulların kalitesini takip ediyor. Kaç anababa kuruluşu, bu yönde hükümete, okul idarelerine bir baskı oluşturuyor. Şikayet çok, sorumluluk duygusu içinde, kişisel bütünlük içinde eylem az veya yok. Eyleme girişenleri de aktif olarak desteklemek yok.”

5) Bilinçaltının Gücü – Joseph Murphy

Goodreads Puanı: 4.13
Google: %96
Sayfa sayısı: 288
Yayınevi: Koridor Yayıncılık
Bilinçaltınız, siz fark etmeden hayatınızı şekillendiriyor. Olaylara karşı tutumunuz, bakış açınız, tepkileriniz; hepsi bilinçaltınıza bağlı. Joseph Murphy‘nin yazmış olduğu bu kitap, telkin yöntemiyle düşüncelerinizi değiştirmeyi, ardından kendinizi değiştirmeyi, sonrasında ise kaderinizi değiştirmeyi anlatıyor. Mutlaka okunması gereken bir kişisel gelişim kitabı diyebiliriz.
“Neye inanırsanız, onu yaşarsınız.”
“Mıknatıslı bir demir parçası, kendi ağırlığının on iki katını kaldırabilir. Ancak bu demir parçasının mıknatıs özelliğini alırsanız, bir kuş tüyünü bile kaldıramaz. Aynı şekilde, iki tür insan vardır. Mıknatıslanmış kişiler güven ve inançla doludur. Başarılı olmak ve kazanmak için doğduklarını bilirler. Diğerlerinin ise mıknatıs özelliği yoktur. Onlar korku ve kuşkuyla doludurlar. Bir fırsatla karşılaştıklarında, ”Ya başarısız olursam? Para kaybedebilirim. İnsanlar benimle dalga geçerler.” diye düşünürler. İlerlemekten duydukları korku, oldukları yerde saymalarına neden olur. Çağlar boyunca var olan önemli sırrı keşfeder ve kullanırsanız, siz de mıknatıslanmış biri haline gelebilirsiniz.”

6) Akıllı Yaşama Sanatı: Felsefi Aforizmalar – Baltasar Gracián

Goodreads Puanı: 4.25
Sayfa sayısı: 160
Yayınevi: Maya Kitap
Kısa ama çarpıcı aforizmalara doyuran bu kitap. Çok eski tarihte yazılmış olsa bile hala güncelliğini koruyor diyebiliriz. Hayatla ilgili tavsiyelerini sade bir dille anlatan kitap, bir çırpıda bitirebileceğiniz türde. Bu kitaptan bazı alıntıların da içeriği mevcut. Ulaşmak için aşağıda başlığa tıklayabilirsiniz.
“Akıllı insanlar genellikle sabırsızdır çünkü insanın bilgisi arttıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı çoğalır.”
“Gayret, zekanın yavaş yavaş düşünüp bulduğunu acilen gerçekleştirir. Telaş aptalların başarısızlığıdır; çünkü onlar can alıcı noktayı bilmezler ve işe hazırlıksız girişirler. Diğer yandan, akıllılar da harekete geçmeyi fazla ertelediklerin için başarısızlığa uğrarlar; öngörü düşünüp taşınmayı gerektirir ve geciken eylem genellikle hızlı alınan kararları boşa çıkarır. Sürat iyi şansın annesidir. Yarına iş bırakmayan kişi, her zaman daha fazla yol kateder. Festine lente* krallara yakışır bir ilkedir. Festina lente ‘yavaşça acele et’ demektir.”

7) Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören

Goodreads Puanı: 3.97
Google: %89
Sayfa sayısı: 226
Yayınevi: Elma Yayınevi
Eğlenceli bir dil ile kaleme alınmış olan kitap kısa hikayelerden oluşuyor. Kimisi ibretlik, kimisi ise düşündürücü. Yazarın kendi yaşadıklarından örnekler, etkili alıntılar, bir takım sorunlar ve çözümleri gibi zengin bir içeriği var. Yazar kitabın ilginç isminin hikayesini ise kitapta anlatıyor. Mutlaka okunması gereken kişisel gelişim kitapları sevmeyenlerden bile tam puan almayı başarmış bir kitap.
” ‘Ne gülüyorsun deli gibi’ deriz ya aslında psikolojik problemi olanların %90’ı somurtur. Aklınızda hiçbir şey yoksa gülümseyin, herkes “Ne düşünüyorsunuz” diye merak eder. Gülümsemek zeka belirtisidir.”
“Yıllar önce hastanede çalışırken ağır hasta bir kız getirdiler. Tek yaşam şansı beş yaşındaki kardeşinden acil kan nakli idi. Küçük oğlan aynı hastalıktan mucizevi bir şekilde kurtulmuş ve kanında o hastalığın mikroplarını yok eden bağışıklık oluşmuştu. Doktor durumu beş yaşındaki oğlana anlattı ve ablasına kan verip vermeyeceğini sordu. Küçük çocuk bir an duraksadı. Sonra derin bir nefes aldı ve “Eğer kurtulacaksa veririm kanımı.” dedi. Kan nakli ilerlerken, ablasının gözlerinin içine bakıyor ve gülümsüyordu. Kızın yanaklarına yeniden renk gelmeye başlamıştı; ama küçük çocuğun yüzü giderek soluyordu. Gülümsemesi de yok oldu. Titreyen bir sesle doktora sordu: “Hemen mi öleceğim?” Küçük, doktoru yanlış anlamış, ablasına vücudundaki bütün kanı verip öleceğini sanmış, buna rağmen kanını vermişti.”

8) Kendime Düşünceler – Marcus Aurelius

Goodreads Puanı: 4.23
Google: %92
Sayfa sayısı: 165
Yayınevi: Alfa Yayınları
Efsanevi Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un notlarını barındıran kitap, aslında bir felsefe kitabı olarak kabul görse de, gündelik hayatta kişisel gelişim odaklı olduğu için sıradan bir felsefe kitabından kendini ayırıyor. Stoacı filozofun bu önemli eseri mutlaka okunmalıdır.
“Gerçek, senin yüzünde yazmalı, sesinden anlaşılmalı, gözlerinde parlamalı.”
“Keyfinin yerine gelmesini istediğinde etrafındaki insanların iyi özelliklerini düşün. Örneğin, birinin enerjisini, bir diğerinin ihtiyatlı tavırlarını, bir diğerinin cömertliğini, bir diğerinin başka bir özelliğini düşün. Hiçbir şey etrafımızdaki insanların karakterlerine yansıyan erdemleri kadar güzel değildir, hele bir de hepsi bir aradaysa.”

9) Duygusal Zekâ Neden IQ’dan Daha Önemlidir? – Daniel Goleman

Goodreads Puanı: 4.01
Google: %92
Sayfa sayısı: 420
Yayınevi: Varlık Yayınları
Daniel Goleman’ın methini zaten etmiştik. Kendisi bu kitabında duygusal zekanın öneminden bahsediyor. Yaşanmış olaylardan örnek veren, ünlü felsefecilerin fikirleriyle karşılaştırmalar yapan, anatomiyi de bunun bir parçası haline getirerek derlenmiş ve yazılmış etkileyici bir kitap. Mükemmel bir kişisel gelişim kitabı diyebiliriz.
“İlk dürtü kafadan değil, kalpten gelir.”
“Soru: Nasıl olur da, zekâ düzeyi bu kadar yüksek birisi böylesi akıl dışı bu kadar aptalca bir şey yapabilmiştir? Yanıt: Akademik zekânın, duygusal yaşamla pek ilgisi yoktur. Aramızdaki en zeki insanlar gem vuramadıkları tutkuların, söz geçiremedikleri dürtülerin esiri olabiliyor; yüksek IQ’lu kişiler özel yaşamlarını hayret edilecek ölçüde kötü yönetebiliyor.”

10) Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman

Goodreads Puanı: 3.52
Google: %93
Sayfa sayısı: 240
Yayınevi: Alfa Yayınları
Kendimizi geliştirebileceğimiz kitaplar listesine değerli bir isim olan Mümin Sekman ile devam ediyoruz.
 
“Başkaları yapmayı başardıysa sen de yapabilirsin. Her şey seninle başlar!” mottosuyla kendini tanıtan kitap Türkçe yazılmış kişisel gelişim kitapları listelerinde sıkça rastlayabileceğiniz bir eser. Kitap başarısızlıkların, korkuların temeline iniyor ve aslında sorunun nerede olduğuna işaret ediyor. İç dünyanızda bir rehber olarak kullanabileceğiniz türden bir eser.
“Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim, Beethoven’ın beste veya Shakespeare’ in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki herkes durup ‘Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyor’ desinler.”
“İnsanlar sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için.
Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için.
Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten çekindiği için.
Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten ürktüğü için.
Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için.
Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için.
Ve ölmekten korkuyor, dolu dolu yaşamadığı için.”




11) Outliers (Çizginin Dışındakiler) – Malcolm Gladwell

Goodreads Puanı: 4.16
Google: %87
Sayfa sayısı: 244
Yayınevi: Mediacat Yayınları
Başarılı insanların başarı hikayeleri vardır. Bu başarı hikayelerinin çoğunda ortak bir şeyler bulursunuz. Bunlardan en bilineni onların zeki ve hırslı olduklarıdır. Outliers kitabında yazar başarıyı anlatan gerçek hikayenin bu dinlediklerimizden çok farklı olduğunu anlatıyor. Bu insanların neden başarılı olduklarını anlayabilmek için onların hayatlarındaki detaylara yoğunlaşmak gerektiğini söylüyor. Bu kitap Beatles ile Bill Gates’in ortak yanlarını, uzak doğu ülkelerinin matematikteki üstün başarısının nedenlerini, dünyaca ünlü sporcuların kimse tarafından bilinmeyen avantajlarını açıklıyor.
“Pratik, iyi bir noktaya geldikten sonra yaptığınız bir şey değildir. Sizi iyi bir noktaya getirmesi için yaptığınız bir şeydir.”
“Başarıyı böylesine derin bir biçimde kişiselleştirdiğimiz için, diğerlerini en yüksek basamağa çıkarma fırsatlarını kaçırıyoruz. Kuralların başarıyı engellemesine neden oluyoruz. İnsanları daha en başından başarısızlığa mahkum ediyoruz. Başarılı olanlara aşırı derecede hayranlık duyuyoruz ve başarısız olanları aşırı derecede göz ardı ediyoruz. Başarının bireysel üstünlüğün basit bir işlevi olduğuna ve hepimizin yetiştiği dünyanın ve toplum olarak yazdığımız kurallarin hiçbir öneminin olmadığına ilişkin fikre yapışıp kalıyoruz.”

 


12) Ego Düşmanındır – Ryan Holiday

Goodreads Puanı: 4.15
Sayfa sayısı: 220
Yayınevi: Mediacat Kitapları
Ego, çoğu zaman ihtiyaç olarak görülse de insanların bazen başarının önündeki en büyük engeldir. Bunun farkında olan Ryan Holiday, insanları büyük bir hatadan döndürmek için Ego Düşmanındır adlı kitabı yazar. Kitabı okuduktan sonra daha gelişim odaklı ve sakin biri olacağınızın garantisini verebilirim.
“Başarı neden bu denli kısa ömürlüdür? Çünkü ego, onun ömrünü kısaltır. Öğrenmeyi ve dinlemeyi bırakırız. Rekabetin ve kendi kendimizin kurbanları haline geliriz.”
“Etik adındaki meşhur eserinde Aristotales, insan doğasını tarif etmek için eğri büğrü bir tahta parçası analojisini kullanır. Deneyimli bir marangoz, ahşaptaki eğrilikleri düzeltmek için kıvrımın ters yönünde nazikçe bir basınç uygular. Ve bin yıllar sonra Kant şöyle demiştir: ‘insanın bozuk malzemesi düzeltilemez.'”

13) Sherlock Holmes’un Başarı Sırları – David Acord

Goodreads Puanı: 3.53
Sayfa sayısı: 208
Yayınevi: Tefrika Yayınları
Kendini geliştirme kitapları listesi olur da Sherlock Holmes bunun herhangi bir yerinde olmaz mı?
Ünlü dedektif Sherlock Holmes nasıl oluyor da bu kadar başarılı oluyor? Bunun sebebini kendi kişisel gelişimini büyük bir disiplinle yaşamış olmasıdır diyebiliriz. Yazar Arthur Conan Doyle’un eşsiz dehasının eseri olan Sherlock Holmes karakterinden hayat hakkında ne gibi dersler alabileceğimizi ve bunları gündelik hayatta uygulayarak nasıl kendimizi geliştirebileceğimizi bize gösteren kitap, fazla uzun olmaması sayesinde çok yormayan bir okuma deneyimi sunuyor.
“Ormanı görebiliyorlardı ancak ormanın tekil ağaçlardan oluştuğunun farkında değillerdi…”
“Nörolog Daniel Levitin, olağanüstü sanatçıların alışkanlıklarının analizini temel alarak tamamen dünya klasmanında bir sanatçı, müzisyen ya da sporcu olabilmek için yaklaşık on bin saat antrenman yapılması gerektiğini hesap etmiştir. Malcolm Gladwell, Outliners adlı kitabında Levitin’in araştırmasına değinerek bu on bin saat kuralının, doğuştan yetenekli olarak kabul edilenler de dâhil olmak üzere, herkes için geçerli olduğunu vurgulamıştır. The Beatles, santranç oyuncusu Bobby Fisher, Bill Gates… Hepsi, ustalık seviyesine ulaşmadan önce neredeyse benzer süreyi seçtikleri alanda feda etmiştiler.”

14) Düşün ve Zengin Ol – Napoleon Hill

Goodreads Puanı: 4.18
Google: %95
Sayfa sayısı: 240
Yayınevi: Altın Kitaplar
“Kendimi geliştirmek için hangi kitapları okumalıyım?” diyenlerin ilk okuması gereken kitaplardan biri geldi geldi şimdi. Para şüphesiz hepimizin ihtiyacı olduğu bir şey. Hayatımızın merkezinde olmasa da paramız olmadan yaşayamayız diyebiliriz. Napoleon Hill bu kitabında zihninizi milyoner bir insanın zihin yapısına nasıl çevirebileceğinizi anlatıyor. Zenginliğin yaptığınız işle alakalı değil, düşünce yapınızla alakalı olduğunun altını çiziyor. Siz de milyonerlerin nasıl düşündüğünü, kendilerini nasıl motive ettiklerini merak ediyorsanız, kitabı severek okuyacaksınız.
“Kararsızlık başarısızlığın temel nedenidir.”
“Başarı bir insanın hayatına girmeden önce insanın geçici yenilgiler ve belki de başarısızlıklarla karşılaşacağı kesindir. Başarısızlık bir insanı ele geçirdiğinde en kolay ve en mantıklı yol vazgeçmek gibi görünür. Çoğu insanın yaptığı da budur. (…) Başarı neredeyse elle tutulabilecekken insana çelme takmaktan büyük zevk alır.”

15) Ferrari’sini Satan Bilge – Robin Sharma

Goodreads Puanı: 3.84
Google: %94
Sayfa sayısı: 230
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Bu kitabı hatırlarsınız. Bir zamanların en iyi kişisel gelişim kitaplarından biriydi. Yazar bu kitaplar binlerce insanın hayatlarını değiştirdiğini söylüyor. Kariyerindeki başarılı olan fakat bu başarısı ile içindeki büyük boşluğu kapatamayan başarılı avukat Julian Mantle’ın öyküsü anlatan kitap, aslında yaşamdan neyin daha önemli olduğunu sorgulamamızı sağlıyor.
“Hayatı, size gülmeyi unutturacak kadar ciddiye almayın.”
“Göremediğin hedefi asla vuramazsın. İnsanlar tüm yaşamlarını refaha ulaşmanın tutkusuyla daha mutlu, daha dolu dolu geçirme hayalleri kurarak tüketirler. Ancak yaşam amaçlarını, yaşamlarının gerçek anlamı üzerinde derin derin düşünüp amaçlarını bir kenara yazmak için ayda on dakika harcamanın önemini kavrayamazlar. Hedef koymak yaşamını muhteşem hale getirir. Dünyan zenginleşir, daha haz verici, sihirli bir yer olur.”

16) The Secret (Sır) – Rhonda Byrne

Goodreads Puanı: 3.67
Google: %90
Sayfa sayısı: 216
Yayınevi: Artemis Yayıncılık
Yazar bir sırdan bahsediyor. İstediklerimizi gerçekleştirmek, hayallerimize ulaşmak, olmak istediğimiz kişi olmak amacını taşıyorsak bu sırrı bilmemiz gerektiğini söylüyor. Tarihin en önemli insanlarından bazılarının da bu sırrı çözdüğünü iddia ediyor. Ve diyor ki; “Sır, şimdi dünyaya açıklanıyor.”
“Şu an yaşadığınız hayat, geçmiş düşüncelerinizin yansımasıdır.”
“Yaşamınız avuçlarınızın arasında. Şu an nerede olduğunuz, şimdiye kadar neler yaşadığınız hiç önemli değil; bilinçli olarak düşüncelerinizi değiştirmeye başlayabilir, hayatınızı değiştirebilirsiniz. Umutsuz durum diye bir şey yoktur. Yaşamınızdaki her türlü koşul değişebilir.”




17) Söylevler – Epiktetos

Goodreads Puanı: 4.23
Google: %84
Sayfa sayısı: 413
Yayınevi: Şule Yayınları
En önemli stoacı filozoflardan kabul edilen Epiktetos’un Söylevler adlı kitabı, hayata bakış açınızı tamamen değiştirecek cinsten. Epiktetos, hayatının belli bir kısmını köle olarak geçirmiş, belli bir yaşa kadar özgürlük nedir bilmemiş bir şekilde yaşamış. Kçlelikten azad olana kadar geçen süresi büyük bir irade ve vizyon sayesinde gerçekleşmiş. İşte bu irade gücünü ve vizyonunu Epiktetos söylevlerinde güzelce yansıtıyor.
“Yalnız özgür kişilerin eğitilmesi gerektiğini söyleyen çoğunluğa değil, yalnız eğitimlilerin özgür olduğunu söyleyen düşünürlere inanmalıyız.”
“Kendisine referans mektubu yazmasını isteyen bir kişiye Diyojen şöyle cevap vermişti: Kendisine gidip başvuracağın kimse; şayet iyi ile kötüyü birbirinden ayırt edebilecek kimse ise; seni gördüğü zaman nasıl biri olduğunu anlayacaktır. Ancak o kimse, bu anlama becerisinden yoksun ise ona binlerce kez yazsam bile bunun faydası olmayacaktır.”

 


18) Ahlak Mektupları – Seneca

Goodreads Puanı: 4.33
Google: %86
Sayfa sayısı: 500
Yayınevi: Jaguar Kitap
Bir başka stoacı filozof olan Seneca, sürgünde geçirdiği zamanları mektup yazarak geçirir, bu mektuplar birçok konu başlığı altında ayrı ayrı sıralanır; kimisi ölüm üzerine, kimisi bilgelik üzerine, kimisi yaşlılık üzerine… İşte bu mektupların birleşimi, Seneca’nın yüzyıllar sonra bile okunan kitabı olan Ahlak Mektupları’nı ortaya çıkarmış. Kitap her zaman açıp okuyabileceğin bir rehber, başucu kitabı gibi.
“Bizim Demetrius her zaman kibarca şöyle derdi: ‘Cahillerin sözlerini bağırsak gurultularıyla bir tutarım. Ha yukarıdan çıkarmışlar ha aşağıdan, ne fark eder sanki!’ “
“Vaktinden önce mutsuz olma! Başında dolandığını sanıp korktuğun felaketler belki hiç gelmeyecek başına, hiç olmazsa şimdiye değin gelmedi kesinlikle. O halde kimi korkularımız bize gerektiğinden çok acı veriyor, kimisi de hiç gerekmediği halde. Acımızı ya büyütüyoruz ya vaktinden önce acı çekiyoruz ya da acıyı kendimiz yaratıyoruz..”

19) Ustalık – Robert Greene

Goodreads Puanı: 4.29
Google: %92
Sayfa sayısı: 416
Yayınevi: Altın Kitaplar
kişisel gelişim kitapları - ustalık
Ustalık, bir konuda nasıl ustalaşacağınızı, insanın öğrenme sürecinde çaylaklıktan nasıl ustalığa geçeceğini anlatıyor. Robert Greene, kitabı birçok bölüme ayırarak hepsini detaylandırıyor. Kitabı okuduktan sonra üstüne uğraştığınız konuları daha kapsamlı düşünmeye başlayacak ve öğrenme sürecinizde daha sabırlı bir ruh hali içinde olacaksınız.
“En fazla öğrenme olanağı sağlayan işyerlerini ve konumları seçmelisiniz. Uygulamalı bilgi en üstün malzemedir ve onyıllarca size kar payı ödeyecektir, daha az öğrenme fırsatı tanıyan ve görünürde çok para kazandıran bir işe oranla daha iyi sonuç verecektir.”
“Yeni bir ortama girdiğiniz zaman görevinizin olabildiğince fazlasını öğrenmek ve özümsemek olduğunu unutmayın. Bu nedenle bir çocuğun kendini alt düzeyde görme duygusuna geri dönmeye çabalayın, başkalarının sizden fazlasını bildiği ve çıraklığınızı tamamlamak için onlara bağımlı olduğunuz duygusunu ortaya çıkarın.”

20) Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg

Goodreads Puanı: 4.10
Google: %94
Sayfa sayısı: 432
Yayınevi: Boyner Holding Yayınları
Gerek özel yaşantımızda gerekse iş hayatında alışkanlıklarımızın ardında nelerin olduğunu derinlemesine araştıran nörobilimcilerin çalışmalarından tutun da Olimpiyat yüzücüsü Michael Phelps ya da dünyaca ünlü markalardan Starbucks’ın CEO’su Howard Schultz’un başarısında doğru alışkanlıkların ne derece büyük önem sahibi olduğunu keşfedebileceğiniz bir kitap!
“Bütün hayatımız, bir yığın alışkanlıktan başka bir şey değildir.”
“Akşam yemeğini birlikte yeme alışkanlığına sahip çoğu ailenin, ev ödevi becerileri daha gelişmiş, notları daha iyi, duygu kontrolü ve özgüveni daha yüksek çocuklar yetiştirdiğini belgelemiştir. Sabahları yatak toplama alışkanlığı, yüksek verimlilikle, yoğun iyilik hissiyle, bütçeye sadık kalma becerisiyle ilişkilendirilmiştir. Bir aile yemeğinin veya derli toplu bir yatağın daha iyi notlara ya da daha az müsrifliğe sebep olduğu söylenemez. Ama bu başlangıç ​​değişimleri her nasılsa, diğer iyi alışkanlıkların da yerleşmesine yardımcı olan zincir reaksiyonlar başlatır.”

 


21) Baştan Çıkarma Sanatı – Robert Greene

Goodreads Puanı: 4.06
Google: %91
Sayfa sayısı: 701
Yayınevi: Altın Kitaplar
Greene’in Baştan Çıkarma Sanatı kitabı ise insan arzularına derinlemesine bir yolculuğu başlatıyor. İnsan davranışlarını birtakım evrimsel davranışlarla neden-sonuç ilişkisi içerisinde okuyucuya sunan Robert Greene, insanların neye göre beğendiğini, nasıl baştan çıkarıldığını akıcı bir dille anlatıyor.
“İlkel insanlar ahşap ve taştan yapılan putlara taparken, uygar insanlar et ve kandan oluşan idollere taparlar.”
“Kişinin amacını belirtmesinin bir yolu vardır. Bunu yaparken izleyicilere soğuk ve tepeden bakar gibi davranmak gerekir. Böylece o kişinin kendilerini memnun etmeye çalışmadığını fark ederler. Ana ilke,bize verecek bir şeyleri olmayan ama buna karşılık bizden alacak çok şeyleri olanlara asla ayrıcalık tanımamaktır. Bunu yapmaları uzun sürse bile,onlar diz çöküp yalvarincaya kadar bekleyebiliriz.”

22) Asla Yalnız Yeme – Keith Ferrazzi

Goodreads Puanı: 3.86
Sayfa sayısı: 336
Yayınevi: Mediacat Kitapları
Başka bireylerle yakın ilişkiler içinde olmanın hayatımıza nasıl bakış açıları kattığını, bu anlamda yaşamımızı nasıl zenginleştirdiğini anlatan bir kitap. Kitap, yaşamımızın aslında kitap, toplum, kültür yoluyla (ya da herhangi bir şeyle) etkileşim içinde olduğunuz şeylerin bir sonucu olduğu vurguluyor. İnsanların hayatımızı aslında ne kadar etkilediğini gözler önüne seriyor.
“Arkadaşlık, iki kişinin birlikteyken geçirdikleri zamanın fazla olmasından değil kaliteli olmasından doğar.”
“Kendi kendini meydana getirmiş insan diye bir şey yoktur. Her birimiz binlerce başka insandan meydana geliriz. Bizim için bir iyilik yapmış, bizi cesaretlendirecek bir söz söylemiş olan herkes karakterimizi, düşüncelerimizi ve başarımızı oluşturan kişilerin arasındaki yerini almıştır.”




23) Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey

Goodreads Puanı: 4.11
Google: %92
Sayfa sayısı: 422
Yayınevi: Varlık Yayınları
kişisel gelişim kitapları - etkili insanların 7 alışkanlığı
Kişisel problemler, iş hayatıyla ilgili sıkıntılar ve ailevi sorunların çözümüne odaklanan yazar ilke merkezli bir yaklaşım sergiliyor. Kitap bizlere dürüst, sorunsuz, huzur dolu ve başarılı bir hayat için edinmemiz gereken alışkanlıkarı belirliyor. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı 15 milyonu aşan satış rakamıyla insanların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor.
“Unutmayın ki, öğrenmek ve yapmamak, aslında öğrenmemektir. Bilmek ve yapmamak, aslında bilmemektir.”
“Bir sorunun olduğu yerde genelde bir suçlama da vardır. Toplum kurban rolünü oynamaya düşkün. “Keşke patronum bu kadar kontrol budalası olmasaydı… Keşke bu kadar yoksul doğmasaydım… Keşke daha iyi bir yerde yaşasaydım. Keşke babamdan böyle öfkeli bir mizaç geçmeseydi bana… Keşke çocuklarım bu kadar isyankâr olmasalardı… Keşke departmanımız siparişleri sürekli yüzüne gözüne bulaştırmasaydı… Keşke bu kadar gerileyen bir sektörde yer almasaydık… Keşke çalışanlarımız bu kadar miskin
ve hevessiz olmasalardı… Keşke eşim daha anlayışlı olsaydı… Keşke… Keşke.”

24) Güçlü Hafıza – Ahmet Yıldız

Goodreads Puanı: 3.45
Sayfa sayısı: 415
Yayınevi: Alfa Yayınları
Kitap, aslında unutkan insan diye bir şeyin olmadığını hafızasının nasıl çalıştığını bilmeyen insanın olduğunu söylüyor. Bu bağlamda hafızamızın nasıl çalıştığını öğrenirsek ondan maksimum verim alabileceğimizi vurguluyor. Yazar beyin gücümüzü tanıyabilmek, potansiyelini anlayabilmek, başarılı hafıza destek sistemleri, okuduklarımızı hafımazıza kazıyabilmek, sağ ve sol beyni aktif şekilde kullanabilmek gibi becerilere odaklanıyor.
“Beyninizi boş bırakıp tembelliğe itmeyin. Onu köreltirsiniz.”
“Yavuz Sultan Selim Han zamanında bir şair, yeni yazdığı şiirini pek beğenmiş ve sultana okumak istemiş. O zamanlarda gerçek sanatkâra çok kıymet verildiği için, kısa zamanda sultan tarafından huzuruna kolayca kabul edilmiş. Sultan Selim Han’ın yanında Hasan Can ve diğer yetkililer varmış. Şair zât heyecandan sesi titreyerek şiirini okumuş, bitirmiş ve sonra da padişaha bakmış. Yavuz Sultan Selim Han, hiç tereddüt etmeden: “Ama ben bu şiiri biliyorum demiş”. bunu duyan şair adam şaşırmış: Nasıl olur efendim, bu şiiri ben yazdım ve ilk defa burada okuyorum.” Sultan: “İstersen bir defa da ben okuyayım” diyerek teklemeksizin adamın az evvel okuduğu şiiri aynen tekrarlamış. Şair zât, şaşkınlıklar içindeyken Hasan Can, atılmış; “bu şiiri ben de biliyorum sultanım destur verirseniz ben de okuyayım.” O da şiiri birebir okumuş. Böylece devamında oradaki vezir ve diğer sekiz kişi daha sırasıyla okumuşlar. Bu durum karşısında şair ne yapacağını şaşırmış: “Nasıl oluyor anlayamıyorum sultanım, ama bu şiiri gerçekten ben yazdım.” diye kendini savunmaya çalışmış. Neyse ki sonradan gerçeği anlatıp adamcağızın gönlünü almışlar. Padişahın duyduğunu bir seferde ezberlediğini, Hasan Can’ın iki ve diğerlerinin artan sayıyla dinlediklerini ezberleyebildiklerini söylemişler. Sonuç olarak, Yavuz Sultan Selim Han’ı istisna bir kâbiliyet olarak bu sorunun dışında tutarak: Her insanın beyin yapısı benzer ise neden bazıları bunu bu denli etkin kullanabiliyor da bazıları kullanamıyor.”

25) Evrenden Torpilim Var – Aykut Oğut

Goodreads Puanı: 3.80
Google: %97
Sayfa sayısı: 318
Yayınevi: Doğan Novus Yayınları
Bu kitapta kendi hayatını anlatan Aykut Oğut, ne kadar zor şartlarda başlayıp ne kadar başarılı birine olan dönüşümünü ele alıyor. Empati kurmanın gücüne inanan ve olayları bu eksende ele alan yazar, evren ve enerji gibi kavramların da ne kadar güçlü olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

“Herkesin sizi onaylamasını, sevmesini istiyorsanız, İYİ ŞANSLAR! Çünkü yok öyle bir şey!”

“İnternetten sipariş vermek veya restoranda yemek ısmarlamak ile yaşam arasındaki fark nedir? Eğer şu ana kadar internetten bir şey ısmarlamadıysanız bile eminim hepiniz bir kere olsun bir restoranda yemek ısmarlamışsınızdır. Yaşam da aynı şekilde işler. Evren’i garsonunuz olarak görün. Siz ne ısmarlarsanız, o servis edilecektir. … Restoranda sipariş verdikten sonra, Yemeğinizin geleceğini bildiğiniz için, mutlu mutlu arkadaşlarınızla sohbetinize devam edersiniz. Hatta o sırada size “sen ne yiyeceksin” diyen arkadaşınıza: “Çıtır tavuklu salata” dersiniz. Şu ana kadar, şöyle bir konuşma yaptınız mı ya da tanık oldunuz mu? -Sen ne ısmarladın? -Çıtır tavuklu salata.. Getirip getirmeyeceklerinden pek emin değilim. -Niye yahu? -Belki hak etmiyorumdur. Hem bak şimdi sana da söyledim ne istediğimi, nazar değebilir. Enerjisi kaçabilir. Ayrıca istediklerimi elde etmek için çok çalışmam lazım, ama ben bu salatayı hak etmek için hiçbir şey yapmadım ki. -??????? -Hem mutfakta ki şefi de tanımıyorum. Adam, ya gıcıklık olsun diye yapmazsa salatamı? Ay dur ben garsonla bi daa konuşayım. Gidin üç kere garsona sorun, şefin başına dikilin salatayı hazırlıyor mu diye, restoranın müdürünü çağırtın salatanızı sormak için, gidin tek tek bütün müşterilere sorun, onlar bu ana kadar istedikleri yemekleri yiyebilmişler mi? Annenizi arayın, bir daha şefin yanına gidin, Telli Baba’ya adak adayın, worshop’lara katılın, fal baktırın, yine garsona sorun. Meditasyon yapın. Sonra restorandan kovulduğunuzda dönün yanınızdaki arkadaşınıza ve; “Bak ben sana demiştim, nazar değdi işte,” deyin. Rahat bırakın şef işini yapsın, Rahat bırakın kurye işini yapsın, Rahat bırakın EVREN işini yapsın. Evren’e ne zaman dikte etmeye kalktıysam çuvalladım, ne zaman işine burnunu soktuysam çuvalladım. İstediklerim gerçekleşmediği gibi, istemediklerim gerçekleşti. Bir kere söylemeniz yeter. Koskoca Evren bu, aptal değil. Sadece siparişinizin kapıya teslim edileceğine inanın. Evren sizin kafanızdaki plana göre yapmayabilir, kendi kafasına göre sizi, size en uygun şekilde, hedefe doğru taşıyor zaten, ama yolda, gidişattan korktuğumuz için, ikide bir “Ay yok bunu istemiyorum, bak şunu istemiyorum,” diye enerji değiştiren biziz. Evren her seferinde yeni enerjimize göre ayarlamalar yapıyor.”

 


26) İktidar | Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası – Robert Greene

Goodreads Puanı: 4.06
Google: %93
Sayfa sayısı: 701
Yayınevi: Altın Kitaplar
İnsanın nasıl güç sahibi olacağını hiç merak ettiniz mi? Kimlere güçlü denir ve güçlüler nasıl güçlü olur? Robert Greene bu kitabında da İktidar-Güç kavramlarını ele alıyor. Uzunca bir kitap ama sosyal hayatınızda etkili biri olmak adına büyük değişikliklere öncülük ediyor.
“Sabır sizin aptalca hatalar yapmanıza engel olacaktır.”
“Kral Hiero bir gün düşmanlarıyla konuşurken ona aşağılayıcı bir tarzda ağzının koktuğunu söylerler. Bunun üzerine iyi kral biraz üzülür ve eve döner dönmez karısını azarlar. “Neden bu sorunu daha önce hiç söylemedin bana? “Sade, saf ve zararsız bir kadın olan karısı der ki: “Efendim, ben bütün erkeklerin ağzının böyle koktuğunu sanıyordum.” Duyulara açık olan, bedensel ve iğrenç kusurlarımızı dostlarımızdan ve tanıdıklarımızdan değil, düşmanlarımızdan daha kısa sürede öğreniriz.”
Konu güce gelmişken bu içeriğe de bakabilirsiniz: Sizi Psikolojik Olarak Daha Güçlü ve Üstün Kılacak 5 Kitap

27) Akıl Okuma Sanatı – Henrik Fexeus

Goodreads Puanı: 3.45
Sayfa sayısı: 304
Yayınevi: Diyojen Yayıncılık
Sihir yaparak insanların ne düşündüğünü anlayabileceğinizi düşünmeyin. Bu kitap insanların düşüncelerini nasıl okuyabileceğinizi sistematik bir şekilde anlatıyor.
“Eylemler hislerin peşinden gelirmiş gibi düşünülür ama aslında eylemler ve hisler birlikte hareket eder ve iradenin doğrudan kontrolü altında olan eylemlere hükmederek, iradenin kontrolü altında olmayan duygularımıza dolaylı olarak hükmederiz.”
“Karşınızdakinin iletişim kurma şeklini benimseyerek ve ifadelerinizi onunkine benzeterek onun gibi olduğunuzu göstereceksiniz. Hem insanlar kendilerini anımsatan insanları severler. Herkesten çok kimi severiz? Kendimizi. İkinci olarak kimi çok severiz? Bize benzeyen insanları. Bize benzeyen, dünyayı bizim gibi gören, bizimle aynı şeyi seven ve sevmeyen insanlarla zaman geçirmeyi severiz. Araştırmalara göre aynı zamanda bize benzeyen insanları işe almayı tercih ediyoruz. Olduğumuz gibiyken rahat etmemizi sağlayan insanları dost olarak seçeriz. Kim zaten bizi bize benzeyen insanlardan daha rahat ettirebilir ki?”

28) Neden ile Başla – Simon Sinek

Goodreads Puanı: 4.09
Google: %92
Sayfa sayısı: 160
Yayınevi: Arıtan Yayınevi
İki kitaptan oluşan Neden İle Başla serisi Simon Sinek’in herhangi bir konuda başarıya ulaşmanız için, ihtiyacınız olan en büyük şeyin bir nedene sahip olmak olduğu iddiasıyla şekilleniyor. Simon Sinek “neden bulmanın” öneminin altını kanıtlarla çiziyor. Hem profesyonel hayatta hem de gündelik hayatta rahatça uygulayabileceğiniz taktikler bulunduran bu kitap, Dünya devi teknoloji markası olan Apple’ın bile başarıya ulaşmasındaki temel faktrün bir “neden bulması” olduğunu söylüyor.
“Neden hiç kimse hem aklı, hem de kalbi kazanmaya çalışmıyor?”
“Bir amaç ya da başka birşey için insanların harekete geçmelerini sağlamak mümkündür. Bazıları, fikirlerini satmak için insanları motive ederler. Bazen de destek ve oy kazanmak için bunu yaparlar. Kimileri de, insanların daha çok ve üretken bir biçimde çalışmaları ya da sadece kuralları izlemeleri için onları harekete geçmeye teşvik ederler. İnsanları motive etmek çok zor bir şey değildir. Bu her zaman dışarıdan gelen bir etkene bağlıdır. Arzularına hitap etme ya da cezalandırma korkusu yaratma genelde onlardan beklediğimiz davranışları oluşturur. Büyük liderler, insanlara harekete geçme konusunda ilham verebilenlerdir.”




29) Ikigai – Francesc Miralles & Hector Garcia

Goodreads Puanı: 3.58
Google: %91
Sayfa sayısı: 176
Yayınevi: İndigo Kitap
Dünyanın en iyi kişisel gelişim kitapları arasında gösterilen ve çok satan kitaplardan biri olan Ikigai bir Japon felsefesinden bahsediyor. Ikigai Japonca’da “sabahları yataktan kalkma amacı” olarak tanımlayabileceğimiz bir kelime. Başka dillarda karşılığı olmayan bu kavramı ve felsefeyi anlatan kitap tam bir rehbet niteliğinde. Herkesin bir ikigaisi olduğuna inanan yazar hayat amacınızı keşfetmenizi ve kendinizi tutkularınıza adamanızı sağlıyor.
“Sahip olduğumuz her şeyin ve sevdiğimiz herkesin bir gün yok olacağını asla unutmamalıyız. Bu hep aklımızda tutmamız ama karamsarlığa kapılmamamız gereken bir ieydir. Bir şeylerin kalıcı olmadğının farkında olmak bizi üzmemeli, anı ve etrafımızdakileri sevmemize yardımcı olmalıdır.”
“Kişi için iyi olanla yapmak istediği arasında bir gerilim vardır. Çünkü herkes, özellikle de yaşlılar her zaman yaptıklarını yapmak ister. Ancak kökleşmiş alışkanlıklar geliştiren beynin artık daha fazla düşünmesine gerek kalmaz. Bir şeyler çok hızlı ve yeterli derecede otomatik pilotta, genelde de çok üstün bir şekilde halledilir. Bu da rutinlere yapışıp kalma eğilimi yaratır. Bunu kırmanın tek yolu beyni yeni bilgilerle uğraştırmaktır”

 


30) Tanrı Daima Tebdil-i Kıyafet Gezer – Laurent Gounelle

Goodreads Puanı: 3.99
Google: %93
Sayfa sayısı: 448
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Bu kitap aslında doğrudan klasik kişisel gelişim kitapları gibi değil. Daha çok klasik bir psikolojik romandan gibi. Ama onu bu listeye sokan da bir romandan fazlası olması. Kitap sizi içine aldığı hikaye ile kendi yaşamınızda yolculuklara götürüyor. Günlük yaşamınızdaki insanlarla iletişiminizi sorgulatıyor size. ‘Nerede hata yaptım?’ dediğiniz noktalar bir bir yakalamanızı sağlıyor. Kitabı okurken bir bakıyorsunuz aslında hikayenin kahramanı sanki sizsiniz.
“Ömrün boyunca genç kalmak istiyorsan, gelişim göstermeye, öğrenmeye, keşfetmeye devam et ve kendini ruhunu körelten alışkanlıkların içine ya da zaten yapmayı bildiğin şeylerin uyuşturan rahatlığına kapatma!”
“Sınavla karşılaştığımızda genellikle öfke ya da umutsuzlukla tepki gösteririz; bize haksızlık gibi gelen şeyi haklı olarak reddederiz. Ama öfke sağırlaştırır, umutsuzluk kör eder. Bize sunulan büyüme fırsatını kaçırırız. Bu durumda sert darbeler ve yenilgiler birbirini izler. Üzerimize çullanan şey kader değildir, mesajını yenilemeye çalışan hayattır.”

31) Bir Ömür Nasıl Yaşanır? (Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler) – İlber Ortaylı

Goodreads Puanı: 3.93
Google: %95
Sayfa sayısı: 288
Yayınevi: Kronik Kitap
Ünlü tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı kişinin yaşamın tercihlerden ibaret olduğunu, doğru seçimlerin yaşamlarımızı nasıl değiştirebileceğini anlatmaya çalışıyor. Hayatta karşımıza çıkan engelleri, bunları nasıl aşabileceğimizi, telafisi olmayan zamanın nasıl daha verimli geçirebileceğimizi, mutlu, keyifli ve anlamlı bir yaşamın ipuçlarını paylaşıyor bu kitapta. İçinde bolca tavsiye, anlamlı öğütler ve anında hayata geçirebileceğiniz taktikler yer alıyor. Daha çok söyleşi tarzındaki kitap hayatı kaçırmak istemeyen gençler için değerli bir eser. En güzel kişisel gelişim kitapları arasında son zamanların çok satanlarından.
“Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir. İfadeniz bomboşsa da hiç bir şey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kurtulmak mümkündür;yaşayın monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin, başkalarıyla ilgilenin, okuyun ,sevin. Bunları dolu dolu yapın ki izleri yüzünüze yansısın. Yüzünüz ifadesiz kalmasın.”
“Beyninize yeni bir kapı açacak, size bir değer katacak insanla bir araya geldiğinizde bir şey öğrenirsiniz; bir şey düşünürsünüz; yeni bir yere bakmaya başlarsınız. Düşünceniz yeni bir boyut kazanır, yaşamınıza farklı bir bakış açısı eklenir. O boyut bazen yanlış da olabilir, ziyanı yok; bu yanlış, zaman içinde tashih edilir. Dahası, o yanlış bile ortalıkta boş boş gezmekten daha iyidir. Dilinizi, intibaınızı, tecrübe ve görgünüzü geliştiren; dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz; sonra oradan başka yere geçersiniz, sabit kalmanız şart değildir.”

32) Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı (İyi Bir Yaşam Sürmek için Sezgilere Aykırı bir Yaklaşım) – Mark Manson/h2>
Goodreads Puanı: 3.96
Google: %94
Sayfa sayısı: 200
Yayınevi: Butik Yayınları
Son zamanların yükselen kişisel gelişim yazarlarından Mark Manson ABD’nin en başarılı blog yazarlarından. İki milyondan fazla takipçisi olan Manson, blogun paylaştığı bu değerli yazıları, uzun süre Best Seller olan kitabı Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı’nda bir araya getirmiş. Kitap, adından dolayı bir şeyleri kafaya takmama ile ilgili gibi görünse de aslında yazar enerjimizi doğru şeylerin, hayatımıza anlam katacak çabaların üzerinde harcamamız gerektiğini vurguluyor. Sürekli mutlu olmanın, mutlu görünmenin hayattaki gerçek mutluluktan çok uzak olduğunu söyleyen yazar, gerçek mutluluğa giden yolda bize önemli şeyler anlatıyor.
“‘Her şeyi iyi tarafından görmek’ gibi bir şey söyleniyorsa da, gerçek şu ki; hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir.”
“Nasıl ki insan fiziksel acı çekerek daha kuvvetli kemiklere ve kaslara sahip olursa,duygusal acı çekerek de duygusal dayanıklılığa,daha güçlü bir kendilik duygusuna,daha fazla şefkate ve genel anlamda daha mutlu bir hayta sahip olur. En radikal değişimlerimizi en kötü dönemlerimizin sonunda yaşarız .Ancak yoğun acı çekince değer yargılarımızı gözden geçirir ve neden bizi mutlu edemediklerini sorgularız.”

33) Sadece Aptallar 8 Saat Uyur – Erdal Demirkıran

Goodreads Puanı: 3.16
Google: %85
Sayfa sayısı: 273
Yayınevi: Kashna Kitap Ağacı Yayınları
Kişisel gelişim kitabı önerileri listemize yerli bir eser ile devam ediyoruz. İddialı bir isimle çıkan kitap, her ne kadar sert mizaçlı bir dil ile yazılmış gibi görünse de aslında pek öyle değil. Verilmek istenen mesaj hayatın uykuya bu kadar zaman ayrılmayacak kadar önemli ve zamanın aslında ne kadar değerli olduğu. Kitap bu mesajı öyküleştirme ile bizlere sunuyor. Uykunun aslında ne olduğunu ve hayatımızdaki yerini bilimsel detaylarla dile getiriyor. Erdal Demirkıran insanın uykusunu kaçıran hedefleri olması gerektiğinden de bahsediyor. Hikayedeki zengin betimlemeler de bu kitabı adeta bir duygu ve anlatım mozağine dönüştürmüş.
“Aklı başında olan hiçbir insan ömrünün üçte birini yastığa bağışlamaz.”
“Biliyor musun? Sen bir dahi olarak gelmiştin dünyaya. Tüm dahiler gibi sana göre de imkansız hiçbir şey yoktu, ta ki o güne kadar… Babanla parkta kumdan kale yapıyordunuz. O esnada bir uçak geçiyordu parkın üzerinden. Sen uçağı göstererek “Baba onu bana al!” demiştin. 5 yaşındaydın. Baban gülmüştü. “Gel yavrum sana gofret alayım!” demişti. Sen “Hayır, ben uçak istiyorum!” diye diretmiştin. Çok direttiğin için baban sana oyuncak bir uçak almıştı. Halbuki sen o gün oyuncak uçağı kastetmemiştin .Sana göre o uçan şey birilerinin babasına aitti ve onu senin baban da alabilirdi. Senin için imkansız olan hiçbir şey yoktu; ama baban için bu imkansızdı. Çünkü yıllar önce o da babasıyla parka gittiğinde babası ona uçak yerine şekerleme ısmarlamıştı. İşte böyle dostum henüz 5 yaşındaydın, sana imkansızı öğrettiklerinde.”

33) İrade Terbiyesi – Jules Payot

Goodreads Puanı: 3.92
Google: %86
Sayfa sayısı: 200
Yayınevi: Ediz Yayınevi
Geliştirici kitaplar listemizde eski tarihlerden kalma bir eser! Julet Payot kitabın ilk sayfalarında karakter eğitiminin varlığından ve detaylarından bahsediyor. Karakter denen kavramın temelleri her ne kadar doğuştan gelse de nitelikli ve kaliteli bir eğitim ile kişinin kendi karakterini değiştirebileceğini dile getiriyor. Bununla birlikte başarıyı hedefleyenler için iradeyi terbiye etmenin, irade eğitimini bireyin hedeflerine giden yolda en önemli etken olduğunu anlatıyor. Özellikle kendini disipline etme noktasında problem yaşayanlar, hedeflerine bağlı olduğu halde ilk adımları atamayanlar için başarılı bir kitap!
“Tembel insan, hak edilmiş bir dinlenmenin zevkini bilemez. Çünkü Pascal’ın dediği gibi; ısınmak üşürseniz, dinlenmek yorulursanız güzeldir.”
“Her zaman her yerde aktif olması gerek. Bu konuda özel zaman diye bir şey yok. Her vakti kullanmak lazım. Aktif olmak; sabah yataktan fırlayıp temizliğini itinayla ve canlı bir şekilde yapmak, aklımızı çelmeye çalışan dış etkenlere izin vermeden kararlı bir şekilde çalışma masasına oturup işimizle alakadar olmak, pasif şekilde değil dikkatlice okumak, sürekli çaba sarf etmektir. Aktif olmak aynı zamanda enerjiniz düşünce enerjinizi toplamanızı sağlayacak gezinti yapmaktır. Enerjinizi tüketen şeylerle ve cesaretinizi kıran işlerle uğraşmak tamamen zaman kaybıdır. Boş zamanlarda bile zeki arkadaşlarla sohbet etmek gibi işlerle meşgul olmak lazım. Yemek yerken bile aktif olabiliriz. Yemeğimizi yeterince çiğneyerek midenin iş yükünü azaltabiliriz. Gencin en sefil hâli hareketsiz olduğu ve zamanını boş yere harcadığı anlardır. Saatlerce banyoda zaman harcar, sabah esnemekle geçer, başını kitaba gömer, yavaş hareket eder. Ne çalışmak ne de bir şeyle ilgilenmek ister. Nerede olacağına karar verememiş gibidir. Harekete geçmek için fırsat kollamaya da niyeti yoktur. Oysa fırsatları yakalamak uyanık olmayı gerektirir.”

35) S*ktir Et – John C. Parkin

Goodreads Puanı: 3.39
Google: %79
Sayfa sayısı: 200
Yayınevi: Arunas Yayıncılık
Kişisel gelişim için okunması gereken kitaplar listemize bir klasik ile devam ediyoruz. Kitap doğu kültürünün boş verme, vazgeçebilme ve bazı şeyler aslında o kadar da önemli olmadığını fark ederek gerçek huzuru ve özgürlüğü keşfetme gibi ruhani tutumların batıya uyarlanmış bir yaklaşımı gibi. Hayatınızda olmaması gereken detayların, kaygıların ve insanların yaşamınızı ne denli büyük ölçüde olumsuz etkilediğini gözler önüne seriyor. Bu kitap imajı ve başarılı PR çalışmaları sayesinde uzunca bir dönem Best Seller olsa da büyük bir kitle tarafından da ciddi şekilde beğenilmedi.
“Önem verdiğimiz ve bizim için önemli olan her şeyin canımızı yakma potansiyeli vardır.”
“S*ktir et dediğimiz zaman ki bunu genellikle önemli olan şeyler yolunda gitmediğinde söyleriz, bizim için önemli olan şeylerin aslında hiç de önemi olmadığını anlarız. Yani, başımıza gelen bir olay ne kadar önemli olursa olsun, çok ciddiye aldığımız bu olayı artık ciddiye almaktan vazgeçeriz. Önemli olanlar ciddiyet gerektirir. Önemli olmayanlar ise hafifliğin ve kahkahanın ana vatanıdır.”

Listeyi sürekli olarak güncelleme devam edeceğiz. Son güncelleme: 19 Eylül 2022
 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Gelişim, Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version